Hoe vraag je om een loonsverhoging?

Een loonsverhoging vragen is vaak lastig. Je hebt de neiging om er veel over na te denken voordat je actie onderneemt. Als je het dan niet snapt, voel je je meestal erg gefrustreerd. Als je erover denkt om een ​​verhoging van je salaris te vragen, vind je hier wat advies.
Hoe vraag je om een loonsverhoging?
Sergio De Dios González

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Sergio De Dios González.

Geschreven door Edith Sánchez

Laatste update: 18 april, 2023

Een loonsverhoging vragen en krijgen is een doel dat door velen gedeeld wordt, vooral als de inflatie de pan uit rijst. In de regel bepaalt de strategie die je kiest om opslag te vragen of je die wel of niet krijgt.

Het is bijvoorbeeld moeilijker om opslag te krijgen als het je aan zelfvertrouwen ontbreekt. Als je echter een lager geplaatste functie hebt of tot een minderheid behoort, kun je je onzekerder voelen bij het aanvragen van deze uitkering. Maar, het hoeft niet zo te zijn. Elke werknemer heeft het recht op een beter inkomen.

Naast zelfvertrouwen zijn er nog andere factoren om rekening mee te houden als je op zoek bent naar loonsverhoging. Het is belangrijk om het juiste moment te kiezen om het te vragen, assertief te communiceren en resoluut te zijn. Over deze drie factoren hebben we het later

“Het is niet de werkgever die het loon betaalt. Werkgevers handelen alleen het geld af. Het is de klant die het loon betaalt.”

Henry Ford

Collega's in gesprek
Zelfvertrouwen en assertiviteit helpen bij het vragen om salarisverhoging.

1. Het juiste moment kiezen

De eerste sleutel tot het krijgen van loonsverhoging is het kiezen van het juiste moment om het te vragen. Allereerst moet je rekening houden met de toestand van het bedrijf. Als het om de een of andere reden financiële problemen heeft, zul je minder kans maken op een salarisverhoging.

Het beste is om een afspraak te maken met je baas of met de verantwoordelijke, en direct aan te kondigen dat je over je salaris wilt praten. Door dit te doen, bereid je het terrein voor om het onderwerp aan te snijden. Bovendien bied je de andere partij de gelegenheid om na te denken over wat hij je kan bieden.

Daarnaast is het belangrijk dat je een reeks argumenten voorbereidt die je verzoek ondersteunen. Het is een goed idee om een lijst te maken van je prestaties en carrièrevorderingen. Je moet immers kunnen uitleggen waarom je een loonsverhoging verdient. Probeer bij je verzoek een recente prestatie van je te noemen.

2. Formuleer een concreet voorstel

Je moet een concreet bedrag in gedachten hebben dat je redelijk acht. Natuurlijk moet het een realistisch bedrag zijn. Natuurlijk wil je graag miljoenen verdienen voor wat je doet, maar het is naïef om te verwachten dat het bedrijf aan je eisen voldoet als je werk niet het bedrag oplevert waar je om vraagt.

Als je niet weet welk bedrag je moet voorstellen, probeer dan het salaris te achterhalen dat andere mensen in jouw functie gewoonlijk hebben. Met deze informatie kun je een begin maken met het berekenen van een maximum en minimum.

Het kan goed zijn dat je om een salarisverhoging vraagt omdat je je financiën wilt verbeteren (Spaanse link) of omdat je financiële problemen hebt. Je moet echter bedenken dat dit persoonlijke motivaties zijn en dat de organisatie daar hoogstwaarschijnlijk geen rekening mee zal houden.

Waar ze wel waarde aan zullen hechten is dat je hen specifieke gegevens verstrekt, zoals de bandbreedte van salarissen op de arbeidsmarkt.

Baas praat met werknemer
Bij het vragen om een salarisverhoging is het raadzaam om een getal in gedachten te hebben.

3. Geef niet op

Bedenk dat een salarisverhoging vaak niet wordt bereikt met een eenvoudig verzoek. In feite kan het vaak enkele weken of zelfs maanden duren. Wat je moet doen is je verzoek op tafel laten liggen en de communicatiekanalen (Spaanse link) openhouden.

In de regel zal je werkgever je verzoek bekijken en je later een antwoord geven. Ze kunnen je vertellen dat een verhoging op dit moment niet mogelijk is, maar dat ze er in de toekomst graag over nadenken. Als dat het geval is, zou je kunnen onderhandelen over andere voordelen, zoals flexibelere uren, opleiding of iets dergelijks.

Als je daarentegen denkt dat een salarisverhoging een eerlijke erkenning van je werk zou zijn en dat het bedrijf in staat is om die toe te kennen, maar dat niet doet omdat het hun beter uitkomt, dan heb je tenminste de werkelijke geest van de organisatie ontdekt. Misschien waarderen ze hun werknemers niet. Dit kan een teken zijn dat je een nieuwe baan moet zoeken.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Alania Vera, R. H. ¿Qué tomar en cuenta para pedir aumento de sueldo y cómo hacerlo
  • Brandolini, A., González Frigoli, M., & Hopkins, N. (2009). Comunicación interna.
  • López Valencia, L. F. (2014). ¿Cómo mejorar las finanzas personales por medio de la educación financiera en Colombia? (Bachelor’s thesis, Universidad de Medellín).

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.