Hoe voorkom je pesten? Internationale dag tegen pesten

Pesten is een groeiend probleem in klaslokalen over de hele wereld. We delen preventiestrategieën die je kunt toepassen als ouder, leraar of leerling.
Hoe voorkom je pesten? Internationale dag tegen pesten
Leticia Martín Enjuto

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Leticia Martín Enjuto.

Laatste update: 22 mei, 2024

Op 2 mei is de Internationale Dag tegen Pesten. Dit evenement, dat in het leven is geroepen door de Organisatie van de Verenigde Naties voor Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (Unesco), is bedoeld om mensen bewust te maken van een groeiend probleem op scholen, maar ook om steun te bieden en kinderen en jongeren die last hebben van pesten eraan te herinneren dat ze niet alleen zijn.

Volgens Unesco is minstens 1 op de 3 kinderen over de hele wereld gepest door hun leeftijdsgenoten. Op basis hiervan is het belangrijk om hulpmiddelen te bieden om het te voorkomen en te stoppen. Op deze manier kunnen ouders, leerlingen en leraren zich inzetten om van scholen een veilige gemeenschap te maken.

Pesten tast de geestelijke en lichamelijke gezondheid van slachtoffers aan en kan hun academische vooruitgang belemmeren. Als je wilt weten welke maatregelen je op verschillende fronten kunt nemen om deze situatie aan te pakken, nodigen we je uit om verder te lezen.

Dit zijn de soorten pesten

We hoeven niet te wachten op de Internationale Dag tegen Pesten om over pesten te praten. We verwijzen naar agressief en zich herhalend gedrag gericht op een minderjarige, door een individu of een groep. Deze schadelijke handelingen zijn vaak gericht op aandacht, erkenning of populariteit.

Een studie gepubliceerd in het tijdschrift Option (Spaanse link) wijst erop dat slachtoffers een laag zelfbeeld ontwikkelen, wat kan leiden tot onder andere gevoelens van minderwaardigheid, opstandigheid, agressiviteit, angst en depressie.

Bovendien is pesten niet beperkt tot acties zoals duwen of slaan. Er zijn verschillende soorten pesten naar anderen die ook schade veroorzaken. Laten we eens kijken naar de meest voorkomende:

  • Indirect fysiek pesten: spullen breken of stelen, dingen voor het slachtoffer verbergen.
  • Direct fysiek pesten: slaan, duwen of elke vorm van ongewenst lichamelijk contact.
  • Direct verbaal pesten: beledigingen, denigrerende bijnamen of andere vormen van beledigende taal gebruiken.
  • Indirect verbaal pesten: achter iemands rug slecht over iemand praten, geruchten of roddels verspreiden om iemands reputatie te beschadigen.
  • Sociaal pesten: iemand uitsluiten van de groep, zijn mening negeren of niet laten deelnemen aan gezamenlijke activiteiten.
  • Cyberpesten: dit gebeurt via digitale middelen, zoals sociale media, sms’jes of e-mails, en kan bestaan uit schelden, laster, constant pesten of het verspreiden van afbeeldingen of privé-informatie zonder toestemming.

Pesten is een vorm van geweld, discriminatie en ontkenning van rechten. Het mag nooit geaccepteerd, geminimaliseerd of onzichtbaar gemaakt worden.

~ Unicef ~

Leer hoe je de signalen kunt lezen om te ontdekken of iemand wordt gepest

Het kan moeilijk zijn om te weten of een kind of jongere op school wordt gepest, omdat ze vaak niet duidelijk maken wat ze meemaken. Daar kunnen verschillende redenen voor zijn, zoals een gevoel van machteloosheid, angst om als klikspaan bestempeld te worden of angst voor vergelding door de pesters.

Daarnaast bestaat de angst om beoordeeld te worden door volwassenen, de indruk dat ze als zwak worden gezien of het gevoel dat niemand hun situatie begrijpt. Volgens Unicef (Engelse link) en de organisatie Stop Pesten (Engelse link) zijn er echter aanwijzingen die duiden op een probleem op school. Enkele van deze aanwijzingen zijn:

  • Onrust of apathie.
  • Stemmingswisselingen.
  • Onverklaarbare verwondingen.
  • Verlangen naar een andere school.
  • Passieve of provocerende reacties.
  • Slechte academische prestaties.
  • Laag zelfbeeld, onzekerheid of verlegenheid.
  • Moeite met slapen of frequente nachtmerries.
  • Ziekte veinzen om niet naar school te hoeven.
  • Verlies of beschadiging van belangrijke bezittingen.
  • Imitatie van pestgedrag.
  • Sociaal isolement en gebrek aan steun in sociale netwerken.
  • Opmerkingen over zelfmoord en zelfbeschadiging, in ernstigere gevallen.
  • Gebrek aan interesse in schoolwerk en sportactiviteiten.
  • Veranderingen in relaties met vrienden en klasgenoten.
  • Ongewoon eetgedrag, zoals eetbuien of maaltijden overslaan.
Als je een van deze tekenen bij je kind, broer of zus of een andere persoon in je omgeving opmerkt, is het belangrijk om het probleem proactief aan te pakken. De communicatielijnen openhouden is essentieel om een omgeving te creëren waarin ze zich veilig voelen om over hun ervaringen te praten en hulp te zoeken als dat nodig is.

Schrijf preventiestrategieën op

Hoe spreek je je uit tegen pesten

De school zou een veilige omgeving moeten zijn voor alle leerlingen. Voor veel kinderen wordt het echter een plaats van geweld door het pesten door leeftijdsgenoten.

Daarom is het in het kader van de Internationale Dag tegen Pesten belangrijk om ons af te vragen wat we op verschillende fronten kunnen doen, zoals het gezin, de leerkrachten en de leerlingen zelf, om dit probleem te voorkomen. Hier is wat advies.

Als je een ouder bent

Pesten moet niet worden gezien als een eenvoudig geschil tussen klasgenoten, noch als een noodzakelijke ervaring om het karakter van kinderen te versterken. Het is schadelijk gedrag dat serieuze aandacht vereist van ouders en het gezin als geheel. Hier zijn enkele stappen die je kunt nemen om pesten te voorkomen:

  • Leer van jongs af aan hoe belangrijk het is om anderen met respect en tolerantie te behandelen.
  • Leer kinderen vaardigheden om met pesten om te gaan, zoals assertiviteit en conflictoplossing.
  • Maak jezelf vertrouwd met de platforms die je kind gebruikt, leg online risico’s uit en hoe je jezelf kunt beschermen tegen cyberpesten.
  • Wees een rolmodel. Laat je kinderen zien hoe ze anderen met vriendelijkheid kunnen behandelen en hoe belangrijk het is om geen beledigingen te tolereren.
  • Praat zoveel mogelijk met je kinderen over pesten, zodat ze zich meer op hun gemak voelen om het je te vertellen als ze het zien of meemaken.
  • Communiceer open met je kinderen. Toon belangstelling voor hun gevoelens, praat regelmatig met ze en luister actief naar hun zorgen op school.

Als je een leerkracht bent

In de schoolomgeving spelen leerkrachten een belangrijke rol bij het voorkomen van pesten. Hieronder staan strategieën die leerkrachten kunnen toepassen om een veilige schoolomgeving te bevorderen:

  • Stel duidelijke gedragsregels op die respect en empathie ten opzichte van leeftijdsgenoten bevorderen.
  • Let op de sociale dynamiek in de klas en op het schoolplein en grijp snel in bij elk teken van pesten.
  • Creëer een sfeer van vertrouwen en openheid en luister actief naar je leerlingen. Dit houdt in dat je aandacht schenkt aan hun zorgen, emoties en ervaringen, waardoor ze zich begrepen en gewaardeerd zullen voelen.
  • Leer en versterk de waarden van respect, medeleven en vriendelijkheid, evenals assertieve communicatie en emotioneel beheer. Als je deze zaadjes van geduld, vrede en acceptatie plant, zullen ze in je leerlingen groeien.
  • Stimuleer een gevoel van gemeenschap en saamhorigheid in de klas. Ontwerp activiteiten en projecten die samenwerking en broederschap bevorderen. Stimuleer daarnaast discussies over onderwerpen die te maken hebben met respect, diversiteit en inclusie.
  • Communiceer open en regelmatig met de familie van je leerlingen. Informeer ouders over het schoolbeleid en de procedures met betrekking tot pesten en geef ze begeleiding en middelen om hun kinderen te ondersteunen.
Het is de verantwoordelijkheid van onderwijsinstellingen om een actieroute op te stellen in gevallen van pesten.

Als je een leerling bent

Ter gelegenheid van de Internationale Dag tegen Pesten heb je als leerling de gelegenheid om na te denken over jouw rol in het bevorderen van een harmonieuze en pestvrije klas. Door jezelf in deze rol te bekwamen, is het mogelijk om de volgende acties te ondernemen:

  • Oordeel niet: voorkom dat je anderen uitmaakt vanwege hun achtergrond, sociale status, uiterlijk, ras of seksuele geaardheid. Denk aan het wijze gezegde: “Doe anderen niet aan wat je niet zou willen dat ze jou aandoen”.
  • Probeer conflicten vreedzaam en constructief op te lossen: verwerp geweld bij problemen in de klas met je klasgenoten: onthoud dat geweld nooit de oplossing is.
  • Meld de feiten: als je getuige bent van een geval van pesten, of het nu virtueel is of binnen de instelling, meld het dan aan de schoolautoriteiten. Praten over wat er gebeurt is essentieel om deze vorm van agressie te stoppen en steun te bieden aan de slachtoffers.
  • Toon steun en solidariteit: bied degenen die op school gepest worden gezelschap tijdens de pauze, wees vriendelijk en begripvol en laat zien dat je er bent om te helpen. Jouw steun kan een groot verschil maken in het leven van iemand die gepest wordt.
  • Organiseer gesprekken over het onderwerp: activiteiten op school om het onderwerp onder de aandacht te brengen zijn ook nuttig. Je kunt met je leraren samenwerken in anti-pestcampagnes, paneldiscussies of filmvertoningen over pesten en de gevolgen ervan.
  • Zorg voor een vriendelijke sfeer: zowel in de klas als op school in het algemeen moet iedereen zich welkom en geaccepteerd voelen. Nodig anderen uit om deel te nemen aan groepsactiviteiten, begeleid degenen die eenzaam zijn tijdens de lunch en kom op voor degenen die worden buitengesloten.

Help deze vorm van geweld uit te bannen

Van thuis uit kunnen ouders een belangrijke rol spelen bij het opbouwen van een cultuur van vrede waarin respect, empathie en inclusie worden aangemoedigd. Opvoeding over deze waarden vanaf jonge leeftijd legt de basis voor een effectieve aanpak van pesten.

Aan de andere kant is het op school essentieel om sterke communicatiebruggen te bouwen tussen leerlingen, leerkrachten en ouders. Dit vergemakkelijkt het ontwerpen en implementeren van effectieve pedagogische strategieën die een veilige schoolomgeving bevorderen. Tolerantie in de klas creëert een omgeving die bevorderlijk is voor het leren en de persoonlijke ontwikkeling van leerlingen.

Door de middelen te bieden om pesten aan te pakken, is het mogelijk om te werken aan de veiligheid van kinderen op school, hun tweede thuis. Laten we ons op deze Internationale Dag tegen Pesten opnieuw inzetten om een einde te maken aan dit soort geweld.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.