Hoe je vriendelijker kunt zijn

Vriendelijkheid is een houding die vele deuren opent en garant staat voor welzijn. In dit artikel geven we je een aantal tips die je zullen helpen om vriendelijker te zijn voor de mensen om je heen.
Hoe je vriendelijker kunt zijn

Laatste update: 20 juni, 2022

Vriendelijkheid is een positieve persoonlijke houding ten opzichte van anderen, of dat nu mensen, dieren of zelfs de natuur zijn. Deze manier van omgaan met de omgeving is uiterst heilzaam, omdat het intermenselijke relaties versterkt, wegen opent en ons welzijn verbetert. Weet jij hoe je vriendelijker kunt zijn?

Door deze houding aan te nemen, draag je bij aan het maken van een betere wereld, dus moet je eraan werken. Hier zijn enkele tips die je zullen helpen om vriendelijker te zijn voor de mensen om je heen, of je ze nu kent of niet.

Acht sleutels om vriendelijker te zijn

Om aardiger te zijn voor de mensen om je heen, raden we je het volgende aan.

1. Noem mensen bij hun naam

Als je iemands naam kent, zorg dan dat je die gebruikt. Dit zal je relatie versterken en persoonlijker maken. Vermijd termen als ‘Hé, jij’, ‘Schatje’ en ‘Bonenstaak’, tenzij je onder mensen bent die je echt goed kent en waar bijnamen worden geaccepteerd.

Het gebruik van bijnamen kan voor sommige mensen vernederend zijn, zelfs als het je bedoeling is aardig te zijn. Daarom is het altijd beter om ze bij hun eigen naam te noemen.

Twee vrouwen in gesprek
Vriendelijk zijn betekent tolerant, attent en empathisch zijn ten opzichte van jezelf en anderen.

2. Wees dankbaar

Mensen met wie je close bent, doen vaak dingen voor je die je misschien niet eens opmerkt. Bijvoorbeeld, het feit dat ze de tijd nemen om naar je te luisteren is een heel waardevol gebaar dat je zou moeten erkennen.

Dankbaarheid tonen (Engelse link) is uiterst belangrijk wanneer iemand iets voor je doet. Sterker nog, door dankbaarheid te tonen kom je vriendelijker over.

3. Glimlach

Woorden zijn nutteloos als ze niet gepaard gaan met lichaamstaal die warmte en openheid uitstraalt. De blik, de glimlach en de gezichtsuitdrukkingen brengen allemaal veel betekenissen over. Daarom, als je vriendelijker wilt overkomen, moet je glimlachen. Dit gebaar brengt sympathie over en moedigt anderen aan om ook te glimlachen.

Denk er dus aan om te glimlachen wanneer je iemand tegenkomt op straat, wanneer je iets koopt in de winkel, wanneer je ‘s ochtends je werk binnenloopt, of wanneer je ook maar oogcontact maakt met een ander.

4. Wees een goede luisteraar

Om vriendelijker te zijn moet je anderen zich laten uiten. Je moet geduldig zijn, goed luisteren en wachten tot ze klaar zijn met spreken.

Aan de andere kant hebben veel extraverte en welbespraakte mensen de neiging om gesprekken naar zich toe te trekken en hun gesprekspartners niet te laten tussenkomen. Dit is niet alleen onbeleefd, maar ook onhandig.

Vriendelijker zijn impliceert belangstelling hebben voor het leven van anderen. Je voelt je immers dankbaar als anderen je vragen naar je plannen, hoe het met je kinderen gaat, of of je nog steeds dezelfde baan hebt. Het laat je zien dat ze zich zorgen maken over je zorgen en je welzijn.

5. Onderwijs eerst

Er is niets onbeleefder dan slechte manieren. Uitdrukkingen als ‘Alsjeblieft’, ‘Dank je’, ‘Zou je zo vriendelijk willen zijn om…?’ en ‘Zou je het erg vinden om…?’ zijn tekenen van consideratie, respect en vriendelijkheid ten opzichte van de andere persoon. Zorg ervoor dat je ze gebruikt. Je kunt ze nooit te veel gebruiken.

6. Oefen empathie

Empathisch zijn houdt in dat je jezelf in de plaats van anderen stelt. Echter, je wordt niet geboren met empathie, het is iets waar je aan moet werken. Daarom, als je aardiger wilt zijn, probeer dan buiten jezelf te treden en je af te vragen hoe de ander zich zou kunnen voelen.

Als je het moeilijk vindt om er achter te komen, vraag het hen dan en probeer je in hun schoenen te verplaatsen. Vermijd ook om hen te veroordelen en bied hen steun aan.

7. Bied je hulp aan

Als je iemand ziet jongleren om een activiteit af te maken of die in een lastige situatie zit, bied dan je hulp aan. Wacht niet tot ze het je vragen. Leer de momenten te herkennen waarop anderen een helpende hand nodig hebben.

Veel mensen aarzelen om hulp te vragen omdat ze niet lastig willen zijn, of omdat ze denken dat ze het zelf wel kunnen. Toch kan het nooit kwaad om hulp te geven, vooral voor mensen in die overweldigende situaties.

Man troost vrouw
Vriendelijk zijn betekent mensen helpen die het nodig hebben.

8. Beoefen liefdevolle-vriendelijkheid meditatie

Liefdevolle vriendelijkheid meditatie is een specifieke techniek bedoeld om gevoelens van vriendelijkheid, mededogen en empathie voor anderen te verhogen. Onderzoek (Engelse link) toont aan dat degenen die het regelmatig beoefenen hun vermogen tot vergeving, sociale verbondenheid en zelfacceptatie vergroten.

Het beoefenen van dit type meditatie versterkt, van binnenuit, je prosociale attitudes. Bovendien levert het andere voordelen op voor je fysieke en emotionele welzijn.

Onthoud tot slot dat het beste aan vriendelijk en zorgzaam gedrag is dat je nooit faalt. Sterker nog, het is een houding die altijd voordelen oplevert. Aarzel dus niet om het in de praktijk te brengen wanneer je de kans hebt.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Fryburg, D. A., Ureles, S. D., Myrick, J. G., Carpentier, F. D., & Oliver, M. B. (2021). Kindness media rapidly inspires viewers and increases happiness, calm, gratitude, and generosity in a healthcare setting. Frontiers in Psychology11, 1-9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7854918/
  • Weng, H., Fox, A., Shackman, A., Stodola, D., Caldwell, J., Olson, M., Rogers, G., & Davidson, R. J. (2013). Compassion training alters altruism and neural responses to suffering. Psychological science24(7), 1171-1180. https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/0956797612469537

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.