Hoe te herkennen of iemand je zou kunnen ghosten

Hoe weet je dat die persoon die je net hebt ontmoet - en die je leuk vindt - niet plotseling zal verdwijnen zonder je iets te vertellen? Hoewel er geen kristallen bol is om deze mogelijkheid te detecteren, zijn er een aantal factoren die je een idee kunnen geven van de waarschijnlijkheid dat dit gebeurt.
Hoe te herkennen of iemand je zou kunnen ghosten
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 21 mei, 2023

Ben je ooit plotseling verlaten zonder uitleg? Het plotseling verbreken van de relatie- of vriendschapsband zonder duidelijke reden komt tegenwoordig steeds vaker voor. Hoewel het waar is dat dit soort gedrag altijd al voorkwam in het intermenselijke universum, is ghosten in de digitale samenleving, met zijn fragiele banden, een alledaags verschijnsel geworden.

Het lijden onder ghosting (wanneer iemand een relatie beëindigt zonder iets te zeggen) kan een traumatische ervaring zijn. Velen van ons vrezen inderdaad mensen te ontmoeten die op een gegeven moment uit ons leven zullen verdwijnen, net nu we op hen gesteld zijn geraakt.

Deze stille angst en begraven vrees zijn begrijpelijk. We verwachten immers dat anderen zich bij ons emotioneel verantwoord gedragen. We verwachten ook maximale communicatie en respect. Hoewel het onmogelijk is om 100% te voorspellen wat iemand zal doen, zijn er bepaalde aanwijzingen die bepaalde aanwijzingen kunnen geven.

ghosten kan in elk type relatie voorkomen. Het zijn pijnlijke ervaringen waarvan velen van ons nooit meer herstellen.

Stel knuffelt elkaar
De angst dat we in de steek gelaten zullen worden komt vaak voor als we eerder last hebben gehad van ghosting.

Hoe kun je herkennen of iemand je zou kunnen ghosten

Gisteren had je een partner met wie je plannen maakte voor het weekend en vandaag beantwoordt hij of zij je berichten niet meer. Bovendien verschijn je niet meer op hun sociale media. Een paar maanden geleden ontmoette je een geweldig persoon met wie je veel interesses gemeen had. Je dacht dat ze een goede vriend zouden blijken te zijn, en toch verdwenen ze ‘s nachts zonder iets te zeggen.

Voor veel mensen zijn dit soort verhalen uiterst bekende ervaringen. Zozeer zelfs dat het onderwerp ghosting het onderwerp is geweest van veel academisch onderzoek. Onderzoek (Engelse link) van de Universiteit van Alabama (VS) gaat bijvoorbeeld in op de oorzaak van dit gedrag.

Zij beweren dat, hoewel het zich bijna altijd op een digitale manier manifesteert (niet reageren op berichten), er complexere werkelijkheden zijn.

In feite lijkt het erop dat er bepaalde persoonlijkheidstypes zijn die vatbaarder zijn voor ghosting. Het zou buitengewoon nuttig zijn om een soort instrument te hebben waarmee dit soort mensen kan worden opgespoord. Helaas bestaat zo’n instrument nog niet. Dat gezegd hebbende, kan de psychologie bepaalde richtlijnen geven om deze personen op te sporen.

Als we geen vrienden zijn op sociale media met deze personen, is de kans groter dat ze kiezen voor ghosting als de relatie verslechtert.

1. Ze zijn vermijdend en willen en gemakkelijk leven

Ben je met iemand die conflicten en ruzies probeert te vermijden? Vermijdende mensen die alledaagse problemen niet aanpakken en moeilijke gesprekken uit de weg gaan, zullen je eerder verlaten zonder iets te zeggen. Het zijn het soort mensen dat relaties en het leven het liefst eenvoudig, gemakkelijk en leuk ziet.

Elke relatie en zelfs het bestaan zelf betekent echter dat je ingewikkelde situaties moet hanteren. Dat is het moment waarop je ontdekt wie aan je zijde blijft en toewerkt naar wat de moeite waard is om voor te zorgen.

2. Ze hebben een laag zelfbeeld

Er zijn mensen die door hun lage zelfbeeld (Engelse link) ten prooi vallen aan gedrag dat zowel vermoeiend als pijnlijk is. Ze houden niet van of respecteren zichzelf en gaan, in een wanhopig zelfbeschermingsmechanisme, liever weg voordat iemand hen beter leert kennen.

In feite zijn ze irrationeel bang voor teleurstelling of het onthullen aan anderen van de futiele en fletse persoonlijkheid die ze zo haten.

Zij die niet van zichzelf houden of zichzelf respecteren nemen aan dat niemand dat zal doen. Daarom kiezen ze ervoor te vluchten om verdere schade te voorkomen.

3. Ze hebben het eerder gedaan

Als je wilt weten of iemand je misschien gaat ghosten, vraag hem dan naar zijn vorige relaties. Degenen die gewend zijn aan deze praktijken zullen je vertellen dat ze veel partners en vrienden hebben achtergelaten die ze geneigd zijn als giftig te bestempelen.

Dit zijn personen met een grotere neiging om anderen te bekritiseren. Ze zien inderdaad eindeloze gebreken in anderen en zien zichzelf als uiterst zelfredzaam. In feite wekken ze de indruk alles van het leven te weten.

4. Ze hebben een vermijdende hechtingsstijl

Soms laat je mensen in je leven toe die nog last hebben van conflicten uit hun jeugd uit het verleden. Het zou geweldig zijn als we allemaal ons verleden zouden helen en onze vroegere trauma’s zouden verwerken, zodat we het beste van onszelf aan anderen kunnen geven. Maar dat is niet altijd het geval. Daardoor komt het vaak voor dat je te maken krijgt met mensen met hechtingsstoornissen.

Als het erom gaat te herkennen of iemand je zou kunnen ghosten, moet je uitzoeken of ze een vermijdende gehechtheid vertonen. Sommige mensen vinden het moeilijk om intimiteit te bereiken.

Ze raken overweldigd als je probeert je emotioneel met hen te verbinden en ze zijn niet geneigd je te steunen. Desondanks aarzelen ze niet om je te vertellen dat ze van je houden. Dat gezegd hebbende, is het een afstandelijk soort genegenheid en vermijden ze zich te binden.

Vaak gaan achter ghosting psychische stoornissen schuil, zoals angst of depressie.

Trieste tiener
Narcisme kan ervoor zorgen dat mensen plotseling en zonder verklaring uit ons leven verdwijnen.

5. Je hebt niet hetzelfde netwerk van vrienden of kennissen

Je ontmoet vaak mensen die geen lid zijn van je sociale netwerk. Bijvoorbeeld iemand die je ontmoet op een dating app en waar je een relatie mee begint.

Hoewel het niet hebben van wederzijdse vrienden niet genoeg reden is om je zonder uitleg te dumpen, kan het, als het misgaat, juist makkelijker voor ze zijn.

Ze kunnen namelijk verdwijnen met de zekerheid dat ze je niet meer tegenkomen omdat je niet met dezelfde mensen omgaat.

6. Ze zijn een narcist of emotioneel incompetent

Als je wilt weten of iemand je zou kunnen ghosten, moet je weten hoe je narcistisch gedrag kunt herkennen. Mensen met een lage emotionele betrokkenheid die relaties aangaan op basis van specifieke interesses zijn vaak snel weg zonder iets te zeggen als ze daartoe besluiten.

Het probleem is dat je dit soort mensen niet altijd ziet aankomen of beseft dat je een narcist in je leven hebt toegelaten. Je moet altijd wantrouwig zijn tegenover iedereen die je eerst verblindt met duizend vriendelijkheden, maar dan gunsten, concessies en je aandacht begint op te eisen.

7. Ze lijden aan angst en verlangen isolatie

Mensen die lijden aan angst twijfelen aan werkelijk alles, zelfs aan zichzelf. In feite zijn ze gegrepen door zulke intense onzekerheid, angst en uitputtende gedachten, dat ze er vaak voor kiezen om weg te lopen uit relaties. Bijgevolg zal iemand die lijdt aan een trauma of een depressieve stoornis eerder kiezen voor isolatie en je relatie verlaten. Dat komt omdat hij zich niet in staat voelt er zijn energie aan te besteden.

In deze gevallen is het verbreken van de banden zonder een verklaring te geven een teken van een psychologisch gefragmenteerde geest. Als het mogelijk was, zouden ze zich anders gedragen. Hun klinische situatie duwt hen echter in de richting van gedrag dat voor jou vaak moeilijk te begrijpen is.

Tot slot, als het gaat om het herkennen of iemand bij jou zou kunnen ghosten, zijn er meerdere factoren waarmee je rekening moet houden. Het soort persoonlijkheden dat we hier beschreven hebben zijn slechts mogelijke ‘ghosters’, geen zekerheden.

Tot slot is het belangrijk om te onthouden dat als iemand je verlaat zonder een reden te geven, je je daar niet schuldig over moet voelen. Denk geen moment dat het jouw schuld is dat je in de steek bent gelaten. In werkelijkheid hebben deze mensen meestal zelf meer problemen die genezing behoeven dan jij.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Freedman G., Powell D. N., Le B., Williams K. D. (2019). Ghosting and destiny: Implicit theories of relationships predict beliefs about ghosting. Journal of Social and Personal Relationships, 36, 905–924. https://doi.org/10.1177/0265407517748791
  • Hobbs M., Owen S., Gerber L. (2017). Liquid love? Dating apps, sex, relationships and the digital transformation of intimacy. Journal of Sociology, 53, 1–14. https://doi.org/10.1177/1440783316662718
  • LeFebvre L. E. (2017). Ghosting as a relationship dissolution strategy in the technological age. In Punyanunt-Carter N. M., Wrench J. S. (Eds.), The impact of social media in modern romantic relationships (pp. 219–235). Lexington Books.
  • Krüger S., Spilde C. A. (2020). Judging books by their covers – Tinder interface, usage and sociocultural implications. Information, Communication & Society, 1–16. Advance online publication. https://doi.org/10.1080/1369118X.2019.1572771

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.