Narcistisch ouderschap en de gevolgen daarvan voor kinderen

Het ouderschap heeft invloed op hoe kinderen groeien, en bewerkt hun gevoel van zelfredzaamheid tegenover de verschillende uitdagingen die ze tegenkomen. Hoe zit het dan met kinderen die een narcistische opvoeding krijgen?
Narcistisch ouderschap en de gevolgen daarvan voor kinderen
Laura Ruiz Mitjana

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Laura Ruiz Mitjana.

Laatste update: 12 oktober, 2022

Elke opvoeding is anders, en alle ouders hebben het recht om te beslissen hoe ze hun kinderen opvoeden. Toch is het nuttig om te weten dat er bepaalde soorten opvoeding zijn die een echt negatieve invloed kunnen hebben op de ontwikkeling van kinderen. Een daarvan is narcistisch ouderschap.

Dit begrip, dat ook kan worden opgevat als narcistische gehechtheid, verwijst naar een manier van opvoeden en opvoeden die gekenmerkt wordt door de bijzonderheden van de narcistische persoonlijkheidsstoornis. We vertellen je hoe narcistische ouders zijn, welke invloed hun opvoeding heeft op hun kinderen, en wat kinderen kunnen doen om te voorkomen dat dit soort opvoeding hen schaadt.

Hoe zijn narcistische ouders?

Volgens de DSM-5 wordt de narcistische persoonlijkheidsstoornis gekenmerkt door een pervasief patroon van grootsheid (in fantasie of gedrag), een behoefte aan bewondering, en een gebrek aan empathie, beginnend op jonge leeftijd. Mensen met dit soort persoonlijkheid vertonen de volgende kenmerken:

 • Gevoelens van grootsheid en arrogantie.
 • Bijvoorbeeld het overdrijven van hun prestaties en talenten.
 • Opgaan in fantasieën over onbeperkt succes, macht, schittering, schoonheid of ideale liefde.
 • Geloven dat ze ‘speciaal’ en uniek zijn.
 • Een buitensporige behoefte aan bewondering tonen.
 • Een gevoel van voorrecht vertonen.
 • Ze verwachten bijvoorbeeld een gunstige behandeling of dat hun verwachtingen automatisch uitkomen.
 • Misbruik maken van interpersoonlijke relaties (profiteren van anderen).
 • Een gebrek aan empathie tonen.
 • Anderen benijden.
 • Arrogant gedrag vertonen of een houding van superioriteit.
Een narcist
Narcistische mensen uiten gevoelens van superioriteit, behoefte aan bewondering en gebrek aan empathie.

Narcistische opvoeding

Hoe ziet een narcistische opvoeding er dan uit? Het wordt gedefinieerd als het soort dat ouders met narcisme op hun kinderen toepassen (met gedragingen die typisch zijn voor hun persoonlijkheidsstoornis).

Ouders die lijden aan een narcistische persoonlijkheidsstoornis kunnen een reeks bijzonderheden vertonen die rechtstreeks van invloed zijn op de opvoeding en ontwikkeling van hun kinderen. Ze hebben bijvoorbeeld:

 • Problemen met het emotioneel afstemmen op hun kinderen.
 • Gebrek aan empathie.
 • Dit betekent dat ze zich niet in de schoenen van hun kinderen kunnen verplaatsen, waardoor ze moeilijk aan hun emotionele behoeften kunnen voldoen.
 • Stellen hun behoeften boven die van hun kinderen vanwege hun egoïsme en egocentrisme.
 • Bezitsdrang. In feite kunnen ze hun kinderen moeilijk ‘loslaten’, zodat ze zich op een natuurlijke manier autonoom kunnen ontwikkelen.
 • De neiging om hun kinderen emotioneel manipuleren, zodat ze aandacht aan hen besteden.

Effecten van narcistisch ouderschap op kinderen

Ouderschap speelt een fundamentele rol in de lichamelijke en psychologische ontwikkeling van kinderen. Een onderzoek (Spaanse link) van Betancourt en Andrade (2011) concludeerde dat bij adolescenten “zowel maternale als vaderlijke psychologische controle, een grotere invloed hadden dan gedragscontrole op de aanwezigheid van emotionele en gedragsproblemen”

In het geval van narcistisch ouderschap kan deze psychologische controle bestaan in de vorm van manipulatie. Hoe beïnvloedt dit echter kinderen? We gaan het hebben over enkele van de belangrijkste effecten ervan. We moeten vermelden dat ze niet altijd bij narcistische ouders hoeven op te treden, en dat ze ook andere vormen kunnen aannemen, of op subtielere manieren kunnen verschijnen.

1. Omgaan met

Een onderzoek (Engelse link) uit 2021 van de Universiteit van Amsterdam belicht hoe ouders met een narcistische persoonlijkheidsstoornis misbruikrelaties aangaan waardoor ze hun kinderen de schuld geven van hun eigen ongeluk.

“Mind control is gebouwd op leugens en manipulatie van gehechtheidsbehoeften.”

-Valerie Sinason-

2. Zich ongehoord voelen

Kinderen (of adolescenten) van narcistische ouders kunnen zich ongehoord voelen, of zelfs, in extremere gevallen, het gevoel hebben dat ze niet bestaan wat hun ouders betreft. Dit komt vooral voort uit het egoïsme van de ouders en hun moeilijkheden om zich met hun kinderen te verbinden.

3. Zich niet erkend voelen

Kinderen van narcistische ouders kunnen zich ook niet erkend voelen en vinden dat hun emoties niet gevalideerd worden. Dit komt door de emotionele moeilijkheden van hun ouders, zoals we eerder vermeldden. Het heeft directe gevolgen voor het gevoel van eigenwaarde van de kinderen.

4. Weinig vertrouwen in hun eigen emoties

Hierdoor kan het kind zijn emoties niet vertrouwen, waardoor persoonlijke onzekerheden ontstaan. Ze kunnen zelfs het gevoel hebben dat ze geen recht hebben om hun emoties te uiten. Dat komt omdat als ze die wel uiten, er niet naar hen geluisterd of begrepen wordt.

5. Moeite zich te verbinden met wie ze zijn

Een ander effect van narcistisch ouderschap op kinderen is dat ze zich behandeld kunnen voelen als een accessoire, of als een bron die de behoeften van hun ouders bevredigt. Bijvoorbeeld zodat ze zich niet alleen voelen. Daardoor blijven hun eigen behoeften onopgemerkt.

Dit kan er ook toe leiden dat het kind geen gevoel van zichzelf weet te ontwikkelen, zichzelf niet kan kennen en daardoor niet weet wie het is. Bovendien kunnen ze zich gemanipuleerd voelen.

6. Ze worden gewaardeerd om wat ze doen, niet om wie ze zijn

Door de neiging van narcistische mensen om misbruik te maken van anderen voor hun eigen voordeel, kan het kind met een narcistische opvoeding meer gewaardeerd worden om wat ze doen dan om wie ze zijn (hun waarden, essentie, enz.).

Dit kan hen bang maken om zichzelf te laten zien zoals ze zijn. Nog meer, als ze het moeilijk vinden om zich te verbinden met wie ze zijn, zoals we in het vorige punt vermeldden.

7. Een controversiële eis

Kinderen met een narcistische opvoeding kunnen ook schijnbaar tegenstrijdige boodschappen van hun ouders krijgen. In feite kunnen narcistische ouders van hun kinderen eisen dat ze dingen (extreem) goed doen, maar op een gegeven moment stoppen omdat ze niet willen dat hun kinderen hen ‘overtreffen’.

Dit klinkt misschien nogal controversieel, maar het kan gebeuren, vooral bij narcistische ouders van tienerkinderen.

8. Gehechtheid en sociale relaties

Een kind met narcistische ouders zal geen adequate referentiefiguren of rolmodellen hebben om gezonde emotionele relaties op te bouwen. Dit zal gevolgen hebben voor hun sociale leven en relaties als ze ouder zijn.

Dat komt omdat de manier waarop we in de kindertijd leren ons te binden (hechting) van invloed is op hoe we als volwassenen met elkaar omgaan. Deze kinderen zullen waarschijnlijk een onzekere gehechtheid ontwikkelen , wat gevolgen zal hebben voor hun sociale relaties als ze opgroeien.

9. Beschadigd gevoel van eigenwaarde

Ze kunnen opgroeien met het gevoel dat ze niet goed genoeg zijn. Dit komt ofwel omdat hun ouders hen niet versterken, prijzen of valideren, of als ze dat wel doen, doen ze dat op ongepaste wijze. Bovendien kan het de eigenwaarde van kinderen schaden, evenals hun zelfbeeld, dat ze ook moeilijk kunnen definiëren.

10. Invloed op de hersenontwikkeling

Naast de psychologische effecten heeft onderzoek ook nagegaan hoe narcistisch ouderschap invloed heeft op de hersenontwikkeling van kinderen, waarbij variaties in het volume van de grijze stof van de hersenen en een kleinere omvang van de hippocampus zijn waargenomen. Dit hangt samen met een hoge stressbelasting die ze jarenlang volhouden.

Kind met opgelicht brein
Een narcistische opvoeding heeft gevolgen voor kinderen en kan ertoe leiden dat ze emotionele en gedragsproblemen krijgen.

Wat kun je doen als je ouders narcistisch zijn?

Begin met het zoeken naar je eigen weg. Onderscheid jezelf van hen, en leer grenzen te stellen. Het zijn tenslotte misschien je ouders, maar ze zijn niet je hele leven, hoeveel je ook van ze houdt. Dit is echter geen gemakkelijke taak. Daarom is het belangrijk dat je op andere familieleden of vrienden kunt leunen en hen om raad kunt vragen. Misschien wil je zelfs professionele hulp zoeken.

Als je bent opgegroeid met een narcistische opvoeding, zal die je ongetwijfeld op de een of andere manier hebben beïnvloed. Verantwoordelijkheid nemen voor je eigen leven zal helpen. Wellicht ook interessant voor jou

Vijf dingen die je kunt leren van het hebben van een narcistische ouder
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Vijf dingen die je kunt leren van het hebben van een narcistische ouder

Er zijn veel dingen te leren door een narcistische ouder te hebben. Vroeg of laat realiseert het kind zich deze. Hier zijn er vijf.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


 • Betancourt, D., & Andrade, P. (2011). Control parental y problemas emocionales y de conducta en adolescentes. Revista colombiana de psicología, 20(1), 27-41.
 • Jabeen, F., Gerritsen, C., & Treur, J. (2021). Healing the next generation: an adaptive agent model for the effects of parental narcissism. Brain informatics, 8(1), 4. https://doi.org/10.1186/s40708-020-00115-z

De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.