Donald Ewen Cameron en psychiatrie als manipulatie

Sommige mensen zien Donald Ewen Cameron als een geweldige psychiater, terwijl anderen hem zien als de vader van marteling. Leer meer bij ons!
Donald Ewen Cameron en psychiatrie als manipulatie

Laatste update: 13 november, 2021

Er is een grote tegenstelling rond Donald Ewen Cameron. Ten eerste herinneren sommige mensen zich hem als een van de belangrijkste psychiaters in de geschiedenis. Hij was niets meer en niets minder dan de eerste president van de World Psychiatric Association, evenals van de American Psychiatric Association en de Canadian Psychiatric Association.

Aan de andere kant speelde hij een grote rol in een van de donkerste afleveringen in de geschiedenis van de psychiatrie. Veel mensen herinneren zich hem eigenlijk als “de vader van marteling.” De reden waarom sommige mensen hem zo noemen, is dat hij achter enkele van de meest barbaarse experimenten zat die ooit zijn gekend.

Op dit moment promoot een groep mensen in Canada een recensie van de gebeurtenissen waarbij Donald Ewen Cameron betrokken was. Interessant is dat de meeste van hen familieleden zijn van de slachtoffers van deze psychiater.

Ze willen alles openbaar maken, zodat iedereen erachter kan komen wat Cameron heeft gedaan. Ze willen al zijn acties op een historische en morele manier veroordelen. In dit artikel geven we je een kort overzicht van zijn leven en enkele van zijn acties, die zwaar gecensureerd zijn (en nog steeds worden).

Wie was Donald Ewen Cameron?

Donald Ewen Cameron werd geboren in Bridge of Allen, een klein stadje in Schotland, op 24 december 1901. Hij studeerde geneeskunde aan de Universiteit van Glasgow en behaalde zijn diploma in 1924. Later specialiseerde hij zich in psychologie.

In 1926 verhuisde hij naar de Verenigde Staten dankzij een onderzoeksbeurs in de psychiatrie aangeboden door de Phillips Clinic, gevestigd in Baltimore. Later oefende hij in verschillende instellingen in de Verenigde Staten, Canada en Europa. Dit leidde ertoe dat hij een prominente figuur werd op het gebied van de psychiatrie.

In die jaren maakte Donald Ewen Cameron verschillende wetenschappelijke publicaties. Het is veilig om te zeggen dat hij er niet echt grote innovaties in aanbood. In 1937 publiceerde hij echter een bijzonder opvallend artikel over epilepsie.

Destijds beschouwde iedereen epileptische personen als geesteszieken. In zijn tekst sprak Cameron over behandelingen die volgens hem het leven van deze mensen zouden kunnen verbeteren.

Genoemde behandelingen omvatten praktijken om patiënten volledig uit te drogen en ze te infecteren met malaria, om nog maar te zwijgen van de willekeurige toediening van insuline, elektroshocks en lobotomieën. Zo zette Cameron zijn puur academische teksten aan de kant om een pad vol controverse in te slaan.

Een man die wordt gehersenspoeld

Een man van de CIA

Met het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog rekruteerde de Amerikaanse OSS (Office of Strategic Services) Donald Ewen Cameron. Deze organisatie was de voorloper van de CIA. In 1943 vestigde Cameron zich in Canada en richtte hij de afdeling psychiatrie op aan de McGill University in Montreal. Hij werd ook de directeur van het Allan Memorial Institute.

In laatstgenoemde instelling voerde hij tussen 1950 en 1965 een aantal macabere experimenten uit. De meeste van deze onderzoeken deed hij op clandestiene wijze. Het is ook belangrijk om te vermelden dat ze zwaar werden gefinancierd door de CIA en de Canadese regering.

Cameron implementeerde een “deprogrammering”-behandeling van de hersenen. Om dit te ontwikkelen, werkte hij met verschillende psychiatrische patiënten, waaronder kinderen, vrouwen met postpartumdepressie en schizofrenen.

De behandeling omvatte drie fasen. In de eerste werd een coma opgewekt gedurende een periode van maximaal drie maanden of langer. De tweede fase bestond uit het toepassen van elektroshocks die ernstig geheugenverlies veroorzaakten. Ten slotte werd de patiënt in de derde fase geïsoleerd in een cel en kreeg hij hoge doses LSD toegediend.

Op dat moment was de patiënt klaar om zijn geest te “herprogrammeren.” Velen van hen gedroegen zich als baby’s, tot het punt van duimzuigen, net als kinderen.

De behandeling maakte de patiënten absoluut weerloos en niet in staat om zelf beslissingen te nemen. Om deze redenen beschouwen veel mensen Cameron als “de vader van marteling,” een gewetenloze man die in staat was zijn onderzoeken tot het uiterste te drijven. Hij was iemand die niet aarzelde om ethiek en moraal opzij te zetten.

Het hoofd van een persoon bestaat uit zwarte vierkanten

Moest Donald Ewen Cameron de gevolgen van zijn daden onder ogen zien?

Niemand weet echt hoeveel mensen hij in totaal heeft gedeprogrammeerd. In Canada waren er blijkbaar minimaal 100 slachtoffers, maar niemand kan het exacte aantal vertellen. We moeten vermelden dat veel van de patiënten die aan deze praktijken werden onderworpen, stierven of nooit herstelden.

Wel is bekend dat de Noord-Amerikaanse regering negen patiënten met blijvende schade heeft vergoed. In Canada ontvingen 77 slachtoffers financiële compensatie voor dergelijke martelingen, en ten minste 12 andere patiënten ontvingen een buitengerechtelijke schadevergoeding, maar met geheimhoudingsclausules.

In mei 2018 ontmoetten de families van de slachtoffers elkaar voor het eerst. Samen besloten ze een rechtszaak aan te spannen tegen de Canadese regering.

Ze hebben een bepaald doel. Ze willen dat de staat publiekelijk zijn deelname aan deze gebeurtenissen toegeeft, zich daarvoor verontschuldigt en zich ertoe verbindt te voorkomen dat zoiets ooit nog eens gebeurt.

Ondertussen stierf Donald Ewen Cameron in 1967 en zijn prestige bleef intact. Zijn dood vond plaats tijdens het beklimmen van een berg. Zodra zijn familie hoorde van zijn dood, verbrandden ze alle dossiers die deze man in zijn bezit had.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Pavón-Cuéllar, D. (2017). Psicología y Destrucción del Psiquismo: La Utilización Profesional del Conocimiento Psicológico para la Tortura de Presos Políticos. Psicologia Ciência e Profissão, 37, 11-27.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.