Wolfgeneeskunde volgens de indianen

Wolfgeneeskunde volgens de indianen
Gema Sánchez Cuevas

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Laatste update: 09 januari, 2019

Wolfgeneeskunde is een geneeskunde van de ziel. Het heeft niets te maken met alternatieve therapieën of andere, daarvan afgeleide middelen. Het heeft zijn naam te danken aan het geloof dat indianen hebben dat het observeren van wolven en hun gedrag mensen kan helpen om inwendig te genezen.

Indianen zien wolven als heilige dieren of totems. Ze hebben hoogstwaarschijnlijk door de jaren heen aanzienlijk veel kennis over deze dieren verzameld, waardoor ze dit wezen zo enorm zijn gaan bewonderen.

Ze kwamen zelfs tot de conclusie dat het imiteren van wolven een manier is om te groeien, wonden te genezen en het vermogen te ontwikkelen om ondanks tegenslagen toch nog vooruit te komen.

We weten niet veel over wolfgeneeskunde in de westerse samenleving. Het is zelfs zo dat deze dieren in onze samenleving een vrij slechte reputatie hebben. Ze zijn de hoofdrolspelers in veel kinderverhalen, waarin ze helaas vaak worden afgeschilderd als slechte wezens.

Bovendien hebben we ook de mythe van de ‘weerwolf’, die angstaanjagend en gevaarlijk is. We zullen er echter al snel achter komen dat er veel dingen zijn die we van dit dier kunnen leren.

De wolf: een heilig dier voor indianen

De wolf is een dier dat zeer specifiek gedrag vertoont, aangezien zijn gedrag in bepaalde aspecten praktisch ‘ritualistisch’ is. Het eerste aspect heeft te maken met de hiërarchieën die dit dier vrij rigide handhaaft.

Het alfa-mannetje en het alfa-vrouwtje zijn de onbetwiste leiders van de roedel. In tegenstelling tot andere soorten is de leider niet noodzakelijkerwijs de snelste, maar de meest intelligente en bekwame.

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, zijn wolven niet eenzaam of wild. Het zijn heel sociale dieren, wat verklaart waarom ze altijd in roedels leven. Als ze iets alleen doen, is dat omdat het gunstig is voor hun roedel. Wolven nemen alleen in de meest extreme gevallen toevlucht tot geweld.

Ze zouden gevechten liever te allen tijde vermijden (of in ieder geval zo snel mogelijk beëindigen). Bovendien hebben wolven niet de gewoonte om andere leden van hun eigen soort te doden.

“Want de kracht van de roedel is de wolf, en de kracht van de wolf is de roedel.”

Rudyard Kipling

Een getekende, gekleurde wolf

Volgens de indianen zijn de drie grote krachten waar wolven over beschikken, sluipen, onzichtbaarheid en gezinsbescherming. Deze dieren pronken niet met hun felheid of kracht. In plaats daarvan observeren en analyseren ze en hebben ze er een voorkeur voor om onopgemerkt te blijven.

Ze vinden het leuk om hun omgeving te analyseren en hun volgende stap goed uit te werken. Het is bijna onmogelijk voor hun vijanden om hen te zien, simpelweg omdat ze weten hoe ze moeten ‘verdwijnen’. Wolven vallen alleen aan als het nodig is en met een strategisch plan.

Wolfgeneeskunde

Voor indianen is de wolf een gids. We dragen allemaal iets wolfachtigs in ons. Er zijn momenten in het leven waarin we gebruik moeten maken van onze dappere, wijze en verstandige geest en deze naar buiten moeten laten komen.

Dat is eigenlijk waar het binnen de wolfgeneeskunde om draait: terugvallen op onze innerlijke kracht en ons strategisch vermogen om belangrijke uitdagingen aan te gaan.

Twee indianen en een wolf

Indianen geloven dat de geest van de wolf in bepaalde situaties tijdelijk onze bondgenoot wordt. Hiermee verwijzen ze naar die omstandigheden waarin het gedurfde, loyale, genereuze en vrije facet in ons naar voren komt. De geest van de wolf is roekeloos en moedig en daarom verschijnt hij als onze bondgenoot wanneer we besluiten om iets te doen dat verboden of gevaarlijk is.

Wolfgeneeskunde heeft te maken met het cultiveren van deze ontembare kracht en het naar de oppervlakte laten komen ervan. Volgens indianen zijn wolven en heksen altijd hand in hand gaan en voelen ze zich beide meer op hun gemak in het donker.

Dit betekent dat ons meest magische en vrije facet ontstaat wanneer niemand anders naar ons kijkt. In deze omstandigheden vinden we ook een oplossing voor onze problemen en ontdekken we paden die we nog niet eerder hadden gezien.

Een abstract getekende indiaan

De wolf in ons ontwaken

Volgens de traditie zouden we allereerst moeten proberen om de wolf in ons te ontwaken door aandacht te besteden aan onze dromen. Wolfgeneeskunde is bovenal een terugkerende ontmoeting met onze essentiële kracht.

Alles wat in de verborgen delen van ons zijn schuilgaat, komt uit ons onbewuste naar boven via onze dromen. Het is dus uitermate belangrijk om de droomwereld te begrijpen om onszelf beter te leren kennen en moed te krijgen.

Evenzo is het volgens de wolfgeneeskunde van fundamenteel belang dat we enige tijd besteden aan het observeren van onszelf en proberen om zonder oordeel toeschouwers te zijn van onze eigen acties. Het doel hiervan is om erachter te komen welke elementen in ons dagelijks leven mogelijk obstakels zijn. Wat ketent onze geest? Angsten, verplichtingen of ervaringen uit het verleden?

Wees de wolf. De wolf is meedogenloos, houdt nooit op en kijkt niet achterom.

-Druw Rathod-

De volgende stap is handelen. Als we iets willen doen, hoeven we niet te wachten tot de perfecte omstandigheden zich voordoen of tot onze realiteit verandert. We kunnen nu al met vastberadenheid, vrijgevigheid en loyaliteit beginnen te werken aan wat we willen in het leven.

Volgens de wolfgeneeskunde zal het aannemen van deze houding er namelijk voor zorgen dat de geest van de wolf ons de weg wijst.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • López Portillo, P. (2016). Los Postes totémicos de la costa noroeste de América del norte.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.