Oskar Schindler en de lijst die 1.100 levens heeft gered

Oskar Schindler redde het leven van 1.100 Joden in de Tweede Wereldoorlog. Dit artikel vertelt over zijn leven en zijn heldendaden.
Oskar Schindler en de lijst die 1.100 levens heeft gered

Laatste update: 07 november, 2021

Dit artikel gaat over een van de meest opvallende figuren uit de Tweede Wereldoorlog, wiens macht politiek noch strategisch was. In feite zette deze grote man zich in om mensenlevens te redden. Zijn naam was Oskar Schindler.

De 20e-eeuwse samenleving had te maken met veel kwaad. Als je er echter één feit in het bijzonder zou moeten benadrukken, zou het naar alle waarschijnlijkheid de verschrikkingen van de Holocaust van de Tweede Wereldoorlog zijn.

Oskar Schindler was een Duitse zakenman die de levens beschermde van meer dan 1.000 Joden die bestemd waren voor bepaalde gewelddadige sterfgevallen door de nazi’s.

Dit deed hij door ze in zijn fabrieken in te zetten. Hij hield zelfs hun banen open als ze niet echt nodig waren. In feite was Schindler een sleutelfiguur tegen de vervolging en genocide van het Joodse volk in Europa in het midden van de vorige eeuw.

Een concentratiekamp

De vroege jaren van Oskar Schindler

Oskar Schindler werd op 28 april 1908 in de Sudeten geboren in een Duits-katholiek gezin. Zijn vader was een ondernemer in landbouwmachines met een eigen fabriek. Oskar was niet bijzonder uitmuntend op school. Als zodanig ging hij niet naar de universiteit, maar in plaats daarvan naar de Handelsakademie.

Omstreeks 1924 begon hij verschillende vormen van losse arbeid op zich te nemen. Vier jaar later ontmoette hij Emilie Pelzl en hij stemde ermee in om in de fabriek van haar vader te werken.

Dat duurde tot de jaren dertig en de komst van de economische depressie die de fabriek diep raakte. Tegelijkertijd werd in Duitsland de Nationaalsocialistische Duitse Arbeiderspartij gepromoot.

Schindler voelde de impuls van een financieel herstel en sloot zich aan bij een pro-nazi-organisatie. Een tijdje wijdde hij zich aan het doorgeven van informatie aan de Duitse inlichtingendienst.

Hij werd echter gearresteerd door de Tsjechische autoriteiten, beschuldigd van spionage en ter dood veroordeeld. Dit was op hetzelfde moment dat het Duitse leger de Sudeten aanviel. Vanwege dit feit werd hij vrijgelaten.

Tweede Wereldoorlog

Een jaar later viel Duitsland Polen binnen en begon de Tweede Wereldoorlog. Schindler verhuisde naar Krakau en wijdde zich aan het smokkelen van producten.

Hij gebruikte ze om hoge Duitse officieren om te kopen. Als beloning en dankzij zijn contacten in de partij schonken de nazi’s hem een voormalige joodse emailfabriek om keukengerei voor het Duitse leger te produceren.

In die tijd had de fabriek een zeer beperkt personeelsbestand. Voordat de genocide echter begon, stelde Itzhak Stern, een joodse accountant, aan Schindler voor dat hij zijn arbeidskrachten voor de fabriek zou krijgen van de joodse gemeenschap in Krakau.

Ze waren zelfs de goedkoopste beschikbare arbeidskrachten, en de fabriek ging van 45 werknemers naar meer dan 1.700.

Oskar Schindler en de Joodse gemeenschap

Naarmate de gruweldaden van de nazi’s tegen de joden toenam, veranderde Schindler, net als vele anderen, van gedachten over de partij. Bovendien, toen de nazi’s Joden van Krakau naar concentratiekampen begonnen te verplaatsen, werden veel werknemers van Schindler, waaronder zijn accountant, op treinen gezet voor onmiddellijke overplaatsing.

Schindler arriveerde echter net op tijd om met SS-officieren te onderhandelen om zijn arbeiders terug te brengen naar de fabriek. Hij slaagde erin zijn arbeiders uit de trein te halen en veilig terug te begeleiden.

Toch waren de overbrengingen naar de vernietigingskampen nog maar net begonnen. Iedereen wist dat het slechts een kwestie van tijd was voordat het weer zou gebeuren.

Een bureau.

Schindler’s Lijst

In 1943 openden de nazi’s het concentratiekamp Plaszow. Tot nu toe had Schindler zijn arbeiders in de fabriek kunnen vasthouden en dankzij zijn steekpenningen was hij erin geslaagd ze weg te houden van de concentratiekampen. Een jaar later werden echter alle Joden zonder uitzondering naar het concentratiekamp Auschwitz gestuurd.

Schindler vroeg de partij hem toe te staan zijn fabriek naar de Sudeten te verplaatsen om artikelen voor de oorlog te blijven produceren. Ze machtigden hem om dat te doen en vroegen hem een lijst te maken van de Joodse arbeiders die hij mee wilde nemen.

Schindler maakte, met de hulp van Stern, een lijst van 1.100 Joden die hij als “essentieel” beschouwde voor de fabriek om de productie in de Sudeten voort te zetten.

Op deze manier slaagde Oskar Schindler erin de levens te redden van meer dan duizend Joodse arbeiders die hij onder zijn hoede had. In feite zijn er vandaag de dag meer dan 7.000 afstammelingen van de Joden Schindler die zijn gered van de nazi-holocaust.

Tegen het einde van de oorlog waren Schindler en zijn vrouw volledig geruïneerd. Dit kwam omdat ze hun hele fortuin gebruikten om de steekpenningen te betalen die ze hadden moeten doen om al die levens te redden.

Schindler leefde de rest van zijn leven van donaties van degenen die hij had gered. Ze werden bekend als de Schindlerjuden (de Joden van Schindler).


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Ott, Brian (1996) Memorializing the Holocaust: Schindler’s List and Public Memory.The review of Education and Pedagogy I Cultural StudIes Vol. 18. No. 4. pp. 443-457. OPA (Overseas Publishers Association) The Netherlands under license by Gordon and Breach Science Publishers
  • Jackson, M.W. (1988) Oskar Schindler and Moral Theory. Journal of Applied Philosophy Vol. 5, No. 2 (1988), pp. 175-182

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.