"Je kunt op me rekenen": mensen die je leven kunnen redden

"Je kunt op me rekenen" zijn vijf woorden die ons moed geven op momenten dat we de draad kwijt lijken te raken. In dit artikel hebben we het over deze onbetaalbare woorden.
"Je kunt op me rekenen": mensen die je leven kunnen redden

Laatste update: 13 februari, 2021

Sommige mensen kunnen levens redden in tijden van nood. De mensen die “je kunt op me rekenen” tegen je zeggen en die er altijd voor je zijn. Het zijn geweldige mensen die je gezelschap en een veilige haven bieden.

Soms heb je ze nodig. Soms ben je onafhankelijker, hoewel je altijd graag hun steun hebt. Wat is nu de echte rol die ze in je leven spelen? Dat is wat we in dit artikel gaan analyseren. Daarnaast zullen we kijken naar hoe deze mensen zijn en wat huidige onderzoeken over hen zeggen.

Een vrouw omhelst een man

Hoe zijn de mensen die zeggen “je kunt op me rekenen”?

Elke persoon is uniek. Degenen die tegen je zeggen “je kunt op me rekenen” zijn er altijd voor je als je ze nodig hebt. Hoewel ze niet altijd fysiek aanwezig zijn, geven ze je hun steun en helpen ze je wanneer ze kunnen.

Op iemand kunnen rekenen betekent echter niet dat hij altijd aanwezig is. Niemand kan de hele tijd bij je zijn. Ze kunnen je echter wel op verschillende manieren helpen, ongeacht de afstand.

Sommige mensen kunnen je meer tijd geven in je relatie met hen. Ook al steunen ze je, ze respecteren ook je ruimte. Met andere woorden, ze stellen grenzen. Professionele mensen doen hetzelfde. Ook al is het hun taak om jou te helpen (een hulpverlener bijvoorbeeld), hebben zij ook hun eigen behoeften om aan te denken.

Daarnaast zijn er anderen die er echt voor je zijn wanneer je ze nodig hebt. Dit kan heel gunstig zijn voor jou, maar het kan ook heel vermoeiend zijn voor de persoon die jou zijn tijd geeft. Dit komt omdat ze hun eigen behoeften opofferen om er voor jou te zijn.

Het belang van mensen om op te rekenen

Soms denk je misschien dat het niet belangrijk is om de steun van andere mensen te hebben. Dat is het echter wel. Een gebrek aan steun van anderen kan zelfs direct invloed hebben op je gezondheid.

Hoewel je ook de hulp van anderen kunt afwijzen, betekent dit niet noodzakelijk dat hun hulp nutteloos voor je is. Je kunt hun hulp ook om andere redenen weigeren. Bijvoorbeeld uit schaamte of angst om jezelf kwetsbaar op te stellen. Toch kan het hebben van hun steun je kwaliteit van leven aanzienlijk verbeteren.

De mens ontwikkelt zich op verschillende gebieden, waaronder het psychosociale gebied. Dit gebied houdt zich bezig met de banden die we met andere mensen aangaan. Het is belangrijk omdat het je onder andere in staat stelt meer veiligheid te hebben, je beschermd te voelen, empathie te ontwikkelen, uit te drukken wat je voelt en jezelf te motiveren.

Bovendien beïnvloedt je mate van psychosociale tevredenheid andere aspecten van je ontwikkeling:

  • lichamelijk
  • emotioneel
  • cognitief
  • spiritueel

Daarom kan het hebben van mensen die zeggen “je kunt op me rekenen” je welzijn echt verbeteren.

Niet alle mensen die dit tegen je zeggen, zullen echter een positieve invloed op je leven hebben. De belangrijke mensen zijn degenen met wie je gezonde relaties kunt ontwikkelen, degenen die je steun en liefde geven, en tegelijkertijd de grenzen respecteren die jij stelt.

Twee vrouwen omhelzen elkaar

Waarom wordt in het huidige onderzoek de nadruk gelegd op dit soort ondersteuning?

Gezondheid wordt door de Wereldgezondheidsorganisatie gedefinieerd als “een toestand van volledig lichamelijk, geestelijk en sociaal welbevinden.” Daarom kan het hebben van mensen die dit bieden, inderdaad je welzijn verbeteren. Deze drie aspecten zijn echter alle drie belangrijk en intrinsiek met elkaar verbonden.

Verschillende onderzoekers bestuderen dit momenteel. Nunes Baptista, Rigotto, Ferrari Cardoso en Marín Rueda hebben een artikel gepubliceerd waarin zij suggereren dat er verschillen bestaan in de perceptie van sociale en gezinssteun bij mannen en vrouwen. Als gevolg daarvan beïnvloedt dit het gevoel van welzijn van iemand en daardoor ook het zelfbeeld.

Andere studies richten zich op gezondheid en de relatie daarvan met sociale steun. Lemos Giráldez en Fernández Hermida hebben het over deze kwestie in hun artikel dat is gepubliceerd in het Spaanse tijdschrift Psichotema.

In dit artikel onderzoeken zij de invloed van sociale steun op de gezondheid en suggereren zij dat deze steun van cruciaal belang zou kunnen zijn bij de ontwikkeling van sommige aandoeningen.

Wees niet bang om hulp te vragen

Iemand hebben om je te helpen is altijd positief, vooral als je het echt nodig hebt. Om hulp vragen maakt je op geen enkele manier minderwaardig aan anderen. Het zou je waardigheid helemaal niet moeten aantasten. In feite is het in veel gevallen een oefening in intelligentie en moed.

Bovendien, als je steun kunt bieden aan iemand die geen uitweg zag uit zijn probleem, zal dat je de voldoening geven dat je hem hebt kunnen helpen verder te gaan met zijn leven. Het helpen van die persoon kan hun hele kijk op het leven veranderen.

Jouw woorden, een knuffel, of andere acties of gebaren kunnen licht brengen aan iemand die in de diepste afgrond zit. Alles kan beginnen met de simpele zin: “Je kunt op me rekenen.” Wellicht ook interessant voor jou

De genezende kracht van emotionele steun
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
De genezende kracht van emotionele steun

Emotionele steun helpt bij het verwerken van moeilijke gebeurtenissen en vervelende momenten. Wees niet bang het te geven en erom te vragen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Giráldez, S.L. & Fernández-Hermida, J.R.F. (1990). Redes de soporte social y salud. Psicothema, 2(2), 113-135.

  • Baptista, M.N. Rigotto, D.M. Cardoso, H.F. & Rueda, F.L.M. (2012). Soporte social, familiar y autoconcepto: relación entre los constructos. Psicología desde el Caribe.


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.