Positieve mensen: de brandstof voor gezonde relaties

Positieve mensen hebben een verbazingwekkende energie. Ze zorgen ervoor dat het gevoel van welzijn voortdurend blijft groeien.
Positieve mensen: de brandstof voor gezonde relaties

Laatste update: 09 april, 2019

Sommige mensen vullen je hart met de zuiverste vreugde. Het zijn mensen die proberen om je leven minder ingewikkeld te maken. Ze denken ook altijd aan jouw welzijn. We noemen hen positieve mensen. Ze maken ons leven gewoon beter en zijn de brandstof voor gezonde relaties.

Deze mensen zijn in staat om met hun authenticiteit emoties, gedachten en gedragingen bij andere mensen op te wekken. Dat is ook de reden dat je je bij hen beter zal voelen. Dat komt omdat ze de kamer met vreugde vullen en jouw leven gemakkelijker worden.

In dit artikel zullen we dieper ingaan op de wereld van positieve mensen. We vertellen je alles over hun kenmerken, hoe je hen kan aantrekken en wat de voordelen zijn wanneer je met hen een band smeedt.

Positieve mensen bevorderen ook gezonde relaties. Ze voeden jou met hun empathie, verdraagzaamheid, altruïsme en liefde. Deze mensen zorgen voor jou en voor zichzelf. Het zijn menselijke wezens die jou het beste van zichzelf geven.

Hoe zijn positieve mensen?

 • Ze bezitten zelfkennis: dit zorgt ervoor dat ze hun emoties op de juiste manier kunnen hanteren. Deze mensen zijn ook handiger in hoe ze met verschillende situaties omgaan.
 • Ze zijn empathisch: positieve mensen verplaatsen zich in jouw situatie. Ze slagen erin te begrijpen wat jij denkt en voelt.
 • Positieve mensen zijn verdraagzaam: ze zijn bereid om op een respectvolle manier naar verschillende meningen te luisteren.
 • Ze zijn eerlijk: eerlijkheid vinden ze belangrijk. Daarom zijn ze ook in staat om te zeggen wat ze denken en voelen.
 • Ze zijn altruïstisch: zonder iets in ruil te verwachten zorgen ze voor het welzijn van anderen.
 • Ze zijn authentiek: deze mensen zullen altijd zichzelf zijn, wat er ook gebeurt.
Hoe zijn positieve mensen

Positieve mensen proberen altijd de grenzen te respecteren. Ze weten ook wat handig voor hen is. Bovendien ze in staat om “nee” te zeggen hoewel ze dit niet altijd gemakkelijk vinden. In hun relaties maakt dit hen assertiever.

Uiteraard zijn ze echter niet volmaakt. Net als de rest van ons maken ze fouten. De manier waarop ze met hun problemen omgaan en de oplossingen die ze voorstellen, zijn anders. Ze denken namelijk altijd aan hun eigen welzijn en aan dat van anderen.

Hoe kan je gezonde relaties bewerkstelligen?

We hebben het eerder al gezegd. Positieve mensen zullen er absoluut voor zorgen dat jij je beter voelt. We tonen je hier hoe ze in je leven kan aantrekken:

 • Leer grenzen stellen: als je weet waar je de grens moet trekken en hoe je kan vermijden dat mensen het overschrijden, dan zal je meer positieve mensen vinden. De giftige mensen zullen dan immers gewoon uit je buurt blijven. Gezonde en positieve mensen begrijpen jouw grenzen en jouw standpunten en respecteren ze.
 • Zeg vaarwel aan wederzijdse afhankelijkheid: relaties waarin de ene persoon de andere nodig heeft om zich goed te voelen, worden na verloop van tijd giftig. Het is beter om gewoon bij iemand te zijn omdat ze jou gelukkig maken en niet omdat jij wil dat zij gelukkig zijn.
 • Hoe gedraag jij je?: soms zijn de andere mensen niet giftig. Jij bent integendeel de giftige persoon. Om dat te veranderen moet je beginnen met jezelf te leren kennen. Werk aan jouw persoonlijke kwesties met als doel de beste versie van jezelf aan de wereld te bieden.
 • Denk na over hoe jij je voelt: als je begint met na te denken over je relaties, dan zal je beseffen welke gevoelens, ideeën en gedragingen ze in jou aanwakkeren. Is de andere persoon het probleem of ben jij het? Dit herkennen is de sleutel. Als jij je bij hen niet goed voelt, dan is dat een teken dat je in een giftige relatie zit.

Werk aan jezelf

Zoals je kan zien, bestaan er meerdere manieren om positieve mensen aan te trekken. Het is belangrijk dat je aandacht schenkt aan jezelf en aan de andere persoon. Verander de dingen bij jezelf waarvan je denkt dat ze een gezonde sfeer niet aanmoedigen. Als je bij de andere persoon nog steeds blijft lijden, dan moet je overwegen om uit die schadelijke relatie te stoppen.

De nabijheid van positieve mensen en gezonde relaties

De voordelen van de nabijheid van positieve mensen en gezonde relaties als gevolg

Positieve mensen hebben de kracht om ons het gevoel te geven dat we leven. Bij hen zijn zal jou dus vele voordelen bieden. We geven enkele voorbeelden:

 • Volwassen relaties
 • Kwaliteit van leven
 • Rust
 • Een gevoel van evenwicht
 • Een positievere kijk op de wereld en op je problemen
 • Meer vrijheid
 • Authentieke gezonde relaties

Neva Millic en Ana Maria Aron van de Pontifical Catholic Universiteit van Chili hebben een onderzoek uitgevoerd. Daarin hebben ze ontdekt dat positieve mensen helpen om omgevingen te maken die optimaal zijn voor het leerproces en voor gezonde relaties tussen mensen.

Met het vermogen tot socialisering voorzien ze deze omgevingen van brandstof. Ze inspireren mensen om de beste versie van zichzelf te zijn. Als we dus ophouden met verschillende contexten te ontleden, dan zullen we vaststellen dat giftige mensen een negatieve sfeer scheppen. Daarom is het beter dat jij je omringt met positieve mensen. Wellicht ook interessant voor jou

Giftig gedrag waarmee je anderen wegduwt
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Giftig gedrag waarmee je anderen wegduwt

Je kunt niet alleen gedrag ontwikkelen waarmee je anderen aantrekt, maar ook gedrag waarmee je anderen wegduwt. Leer dit gedrag te herkennen. • Milicic, N. & Arón, A.M (2017). Climas sociales tóxicos y climas sociales nutritivos para el desarrollo personal en el contexto escolar. Universidad Católica de Chile.

De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.