Het universiteitsleven is niet wat het lijkt

Er zijn veel verwachtingen rond het universiteitsleven. In dit artikel gaan we hier uitgebreid op in.
Het universiteitsleven is niet wat het lijkt

Laatste update: 02 januari, 2022

Het vooruitzicht om te studeren aan de universiteit en het universiteitsleven in het algemeen wekken veel verwachtingen op. Het is een goed idee om deze te analyseren en te vergelijken met hoe de dingen werkelijk zijn.

We hebben altijd bepaalde populaire ideeën geassocieerd met universiteiten. Dat is ook niet verwonderlijk, want het universiteitsleven kan op veel verschillende manieren worden waargenomen. Iedereen die naar de universiteit gaat of is gegaan, heeft natuurlijk een andere persoonlijke ervaring.

Naar de universiteit gaan om een diploma te halen is een optie die de meeste mensen meestal al op vrij jonge leeftijd overwegen. Daarom is het een goed idee om te analyseren welke verwachtingen er gewoonlijk bestaan om te zien of ze nog steeds worden weerspiegeld in de huidige samenleving.

Verwachtingen van het universiteitsleven

De tijden veranderen voortdurend, maar het idee om naar de universiteit te gaan inspireert nog steeds duizenden mini-marketingcampagnes tijdens de kindertijd.

Deze zijn afkomstig van onze leraren, familieleden en andere invloedrijke mensen in ons leven. Zij vertellen ons dat naar de universiteit gaan om een diploma te halen het beste is wat we kunnen doen voor zekerheid en stabiliteit in de toekomst.

De verschillende ideeën over studeren aan de universiteit zijn echter niet langer hetzelfde. Dit is te wijten aan de vele sociale veranderingen die zich in de loop der jaren hebben voltrokken, vooral op de arbeidsmarkt. Toch zijn er nog steeds verwachtingen als het gaat om studeren voor een diploma.

Kans op werk

Het is heel gebruikelijk om te denken dat het hebben van een diploma ons betere kansen op werk zal geven dan andere mensen met alleen een middelbare schooldiploma of die zich op een gelijkwaardig niveau hebben gespecialiseerd.

Uiteraard heeft elk diploma verschillende mogelijkheden die mensen een bepaald voordeel geven op de arbeidsmarkt. De overtuiging dat het halen van een bachelor-graad een voordeel zal geven alleen omdat we het een hogere kwalificatie is, is  een overtuiging die niet altijd overeenkomt met de werkelijkheid.

Feesten

Universiteiten en feesten zijn twee gebieden die in de overtuiging van de meeste mensen hand in hand gaan. Films en tv-series waarin studenten alleen maar aan het feesten zijn voeden deze verwachting.

In veel Amerikaanse films en tv-series zien we hoe het universiteitsleven bijna een filosofie is geworden met ontelbare regels, rituelen en gebruiken. Dit zien we in zekere mate ook terug in Nederland (bijvoorbeeld bij studentenverenigingen).

Onafhankelijkheid

Vaak associëren we het universiteitsleven met de grote mate van vrijheid en onafhankelijkheid die het je biedt. Als mensen hun woonplaats verlaten om te gaan studeren, dan is de daaruit voortvloeiende vrijheid nog groter. Deze bijzondere verwachting is meestal waar, althans wat betreft de dagelijkse activiteiten.

Er is echter niet dezelfde mate van “vrijheid” als het gaat om de studie. Aanwezigheid bij de meeste colleges is verplicht, en er wordt ook van je verwacht dat je thuis nog werk doet voor je studie, omdat het immers erg belangrijk is om voldoende punten te behalen.

Studenten in een collegezaal

Wat krijgen we terug van het universiteitsleven

Wat je verwachtingen ook zijn, het universiteitsleven is een korte, maar belangrijke fase in je leven. Als je voor die weg kiest, leer je veel. De belangrijkste lessen leer je misschien toch buiten het klaslokaal.

Een van de mooiste dingen van het universiteitsleven is de mogelijkheid om tijd door te brengen met mensen van wie je nooit had gedacht dat je ze zou ontmoeten. Velen van hen zullen je veel leren over het leven.

Je zult hun mening horen, met hen debatteren en diepgaande, maar oprechte gesprekken voeren. Deze mensen zijn wat je echt met je mee zult nemen als je de universiteit verlaat.

Sommigen van deze mensen zullen natuurlijk trouwe vrienden worden, terwijl anderen mensen misschien alleen van afstand contact houden. Er zullen ook mensen zijn tegen wie je bijna nooit meer dan een paar woorden zult zeggen.

Geloof het of niet, je zult ze je allemaal herinneren, zelfs de laatste soort die we hebben genoemd. Je herinnert je de verlegen man die je altijd met een glimlach begroette of de jonge vrouw die vlak achter je zat en die je nooit hebt kunnen leren kennen.

Er is één ding dat het universiteitsleven je meer zal bieden dan de vriendschappen zelf: een prachtig gevoel van nostalgie! De universiteit kan een gedenkwaardig deel van je leven zijn om je voor altijd te koesteren.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.