Het belang van bewuste communicatie

Mindfulness is tegenwoordig een zeer populair concept, heb je er echter wel eens over nagedacht in termen van communicatie? Leer in dit artikel hoe je mindfulness kunt integreren in je omgang met anderen!
Het belang van bewuste communicatie

Laatste update: 05 juni, 2019

Wat is het belang van bewuste communicatie? We beginnen al in de baarmoeder te communiceren met onze omgeving. We reageren op de prikkels om ons heen, hoewel onze reacties nog niet niet het resultaat zijn van bewuste beslissingen.

Terwijl we opgroeien, vormen en wijzigen we onze manier van communiceren om ons aan bepaalde sociale patronen aan te passen. Op een gegeven moment bereiken we een punt waarop we onderscheid kunnen maken tussen opzettelijke communicatie en bewuste communicatie.

Het uiten van je basisbehoeften houdt je overleving in stand doordat het je helpt banden te smeden met de mensen om je heen. Dit is een natuurlijke en spontane impuls. Tegenwoordig wordt er echter ook gesproken over een andere vorm van communicatie: bewuste communicatie.

Mindfulness of bewuste communicatie zorgt ervoor dat we ons bewust worden van het heden. In onze hedendaagse wereld, waarin we meerdere manieren hebben om met anderen te communiceren, zijn er bepaalde onderzoeken gedaan die ons vertellen dat we moeten stoppen met multitasken.

We moeten ons concentreren op één taak en onze aandacht niet meer verdelen. We hebben het hier over zowel het produceren als het ontvangen van informatie. Communicatie houdt immers niet alleen het delen van informatie in, maar ook het interpreteren ervan.

Wat is mindfulness?

Mensen zijn vaak sterk overtuigd van hun eigen standpunt. Wanneer ze echter een boodschap ontvangen van iemand anders, raakt hun aandacht verdeeld. Het is daarom belangrijk om jezelf tijdens een gesprek af te vragen of je wel echt luistert.

Misschien wacht je namelijk alleen tot de andere persoon klaar is met praten. Ben je je bewust van de non-verbale communicatie? Een groot deel van de communicatie tussen mensen is namelijk non-verbaal.

Twee bomen in de vorm van gezichten

Als je op een bewuste manier wilt communiceren, moet je een actieve deelnemer zijn. Dit is geen gemakkelijk proces. Het moet al beginnen op scholen, waar studenten en leraren oefeningen doen die verband houden met bewuste communicatie.

Een goede manier om dit onderwerp aan kleine kinderen te introduceren is bijvoorbeeld door middel van empathie en acceptatie. Emoties zijn de sleutelwoorden in ons dagelijks leven. Het effectief beheersen van onze emoties vereist veel oefening en geduld.

Mindful zijn of bewust zijn betekent niet toegeven aan frustratie of woede wanneer je communiceert met andere mensen. Weten wanneer je je emoties de vrije loop moet laten, is een teken van bewuste communicatie. Dit is wanneer emotionele intelligentie van pas komt, omdat het je helpt je emoties te beheersen en andere mensen te accepteren.

Hoe kan ik bewuste communicatie oefenen?

De eerste stap is begrijpen dat communicatie een proces is. Bewust willen zijn is niet hetzelfde als bewust zijn. Het is een zeer complexe en brede vaardigheid:

  • Schrijven en redeneren: als je veel grammaticale fouten maakt en veel jargon gebruikt, gooi je je eigen glazen in. Je woorden maken de eerste indruk, zorg dus dat je welsprekend praat.
  • Gebrek aan emotie: communicatie gaat niet alleen over het delen van informatie. Als dat is wat je doet, zal het lastig voor je zijn om je luisteraars werkelijk te bereiken. Het is veel effectiever om op een emotionele manier te communiceren waarmee je empathie opwekt bij anderen. Je toehoorders zullen deel uitmaken van het communicatieproces en als gevolg daarvan zullen ze naar je luisteren. Het gebruik van emoties tijdens het praten verhoogt ook de kans dat je boodschap blijft hangen.
  • Non-verbale communicatie: dit verwijst niet alleen naar gebaren en andere soorten lichaamstaal, maar ook naar impliciete of praktische informatie die je met anderen deelt. Je zou daarom moeten proberen om aandacht te schenken aan beide aspecten. Dat wil zeggen, zorg ervoor dat je met je lichaamstaal zegt dat je open staat voor dialoog en andere manieren van denken. Bovendien zijn ook praktische elementen van cruciaal belang. Houd bijvoorbeeld rekening met dingen als cultuur en sociale normen, zodat je de persoon met wie je praat beter kunt begrijpen.
  • Verantwoord omgaan met emoties: niet iedereen heeft ergens hetzelfde gevoel bij, en niet iedereen kan zijn emoties op dezelfde manier uiten. Als je iets van iemand anders wilt, moet je de beste manier vinden om erom te vragen.
Het belang van bewuste communicatie

Bewuste communicatie is de moeite waard

Bewust communiceren zal je ongetwijfeld helpen om effectiever te communiceren. Het maakt je meer empathisch en makkelijker om mee om te gaan. Het zal het ook makkelijker voor je maken om jezelf op de best mogelijke manier uit te drukken in een bepaalde sociale context.

Dit is een moeilijk proces omdat het inhoudt dat je je fouten moet identificeren en herkennen. Wat je eraan over kunt houden, maakt het echter de moeite waard.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.