Vriendelijke narcisten, gecamoufleerd egoïsme

Vriendelijke narcisten gebruiken vrijgevigheid en altruïstisch gedrag om anderen te misleiden. Maar vroeg of laat onthullen ze hun ware aard.
Vriendelijke narcisten, gecamoufleerd egoïsme

Laatste update: 07 november, 2021

Vriendelijke narcisten zijn moeilijk te identificeren. Dat komt omdat je ze niet ziet aankomen. Bovendien zou je het als vanzelfsprekend kunnen beschouwen dat de persoon die je zojuist hebt ontmoet de meest zorgzame, aardige en attente persoon ter wereld is.

Beetje bij beetje onthullen ze echter hun andere gezicht. Die donkere kant, waar sterk egoïsme en een donkere persoonlijkheid wonen.

De laatste jaren is de term ‘narcist’ enorm populair geworden. We moeten er echter voor waken dit label niet willekeurig te gebruiken. Een narcist is bijvoorbeeld niet iemand die simpelweg veel selfies maakt of permanent aandacht zoekt.

In feite definieert narcistische persoonlijkheidsstoornis een emotioneel misbruikend profiel dat het gedrag van het individu naar manipulatie leidt.

Gebrek aan empathie, grootsheid, onvermogen om diepe sociale banden aan te gaan en een obsessieve zoektocht naar validatie van anderen zijn de eigenschappen die hen definiëren. Bovendien gebruikt elke narcist zijn eigen technieken om te krijgen wat hij wil.

Sommige vertonen bijvoorbeeld openlijk kwaadaardig gedrag. Aan de andere kant zijn anderen slinkser en gebruiken vriendelijkheid om te profiteren. Laten we eens gaan kijken.

Er zijn narcistische vrienden, ouders, partners, bazen en collega’s. Deze eigenschap kan inderdaad bij elke persoon aanwezig zijn. Bovendien manifesteert het zich op manieren die zowel gecamoufleerd als verraderlijk zijn.

Vriendelijke narcist feliciteert partner

Vriendelijke narcisten

Vriendelijke narcisten zijn vermomd. Ze komen bijvoorbeeld over als een aardige vent of een charmante en attente vrouw. Bovendien lijken ze vaak buitengewoon betrouwbaar en genieten ze meestal van sociaal succes. Achter deze façade gaat echter de klassieke narcist schuil.

Alleen hun manieren en technieken zijn anders. Dit is wat zo tegenstrijdig blijkt te zijn als je ze voor het eerst ontmoet. Omdat je gewoon niet merkt dat ze een narcist zijn, omdat ze helemaal geen argwaan bij je opwekken.

Met dit in gedachten, denk je waarschijnlijk dat de narcistische typologie nogal breed is en dat het daarom zo moeilijk is om ze te herkennen. Dit is echter niet helemaal waar.

De University of Pittsburgh (VS) deed trouwens onderzoek (Engelse link) dat suggereerde dat we niet moesten denken aan typen of subtypen van narcisten, maar eerder aan een aandoening die binnen een spectrum valt.

Daarom zijn sommige persoonlijkheden problematisch, terwijl andere erin slagen om vrij goed te integreren. Bovendien gebruikt iedereen zijn eigen strategieën en kunnen zowel vriendelijkheid als altruïstisch gedrag in hun repertoire worden opgenomen.

Eigenschappen definiëren

Vriendelijke narcisten zijn het soort mensen dat in het begin van een relatie hemel en aarde zal bewegen om hun partners te plezieren. Ze zijn altijd attent en voorkomend. Na verloop van tijd verandert de situatie echter volledig.

In feite bewegen ze uiteindelijk geen spier voor hun partner. Bovendien zijn het alleen hun eigen onmiddellijke behoeften die ertoe doen. Het meest complexe is echter dat buitenstaanders de narcist zullen blijven zien als een uitstekend persoon die door iedereen wordt bewonderd.

Dit persoonlijkheidsprofiel komt ook voor bij mensen die voor familieleden zorgen wanneer er een duidelijk voordeel voor hen is, zoals een erfenis. Het wordt ook vaak gezien in werkomgevingen.

Het definieert de soorten collega’s die altijd bereid zijn om te helpen, maar die je op elk moment op meerdere manieren tegen kunnen werken. Ze doen het om opgemerkt te worden of om een bepaald voordeel in hun voordeel te behalen.

Vriendelijkheid als een afleiding

Narcisten lijken niet alleen aardig te zijn. Ze gaan er ook vanuit dat ze dat echt zijn. Bovendien zul je de narcistische persoonlijkheid niet als vijandig of bedreigend zien wanneer ze voor het eerst aan de horizon verschijnen. Het is inderdaad niet eenvoudig om ze in het begin te identificeren. Dat komt omdat ze over het algemeen zo charmant zijn.

Narcisten worden op deze manier bekeken omdat ze een goed intern verhaal over zichzelf moeten creëren. Als er één eigenschap is die ze allemaal delen, is het een laag zelfbeeld.

Hierdoor bouwen ze een kunstmatig beeld van zichzelf op waarmee ze zichzelf kunnen ondersteunen en valideren. Daarnaast weet de vriendelijke narcist dat hij, door op een prosociale en altruïstische manier te handelen, ieders vertrouwen wint.

Vriendelijke narcisten bedriegen met hun discrete gedrag. Ze willen niet in het middelpunt van de belangstelling staan. In feite winnen ze beetje bij beetje het vertrouwen van anderen, dat ze later in hun voordeel gebruiken.

Twee collega's

De discrete en vriendelijke narcist is net zo gevaarlijk als alle andere narcisten

Er zijn narcisten die wolven in wolfskleren zijn en narcisten die wolven in schaapskleren zijn. De eerste zijn luid, indrukwekkend en aandachtzoekend. Ze zijn ook extravert, charismatisch en aantrekkelijk en ze slagen erin om onder alle omstandigheden in het middelpunt van de belangstelling te staan.

De tweede soort laat andere soorten gedrag zien. Vriendelijke narcisten vallen in deze categorie. Ze zijn discreet en minder opvallend.

Dit is trouwens hun grote troef. Het stelt hen in staat om vakkundig emotionele veroveringen te maken en de carrièreladder op het werk te beklimmen.

Authentieke vriendelijkheid begint bij een oprecht gevoel van empathie en altruïsme. Er wordt niets voor teruggevraagd. Het loutere feit van handelen uit goedheid werkt al als een voordeel. Dit is echter iets dat narcisten niet kunnen begrijpen of voelen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Aslinger, E. N., Manuck, S. B., Pilkonis, P. A., Simms, L. J., & Wright, A. (2018). Narcissist or narcissistic? Evaluation of the latent structure of narcissistic personality disorder. Journal of abnormal psychology127(5), 496–502. https://doi.org/10.1037/abn0000363
  • Carlson, E. N., Vazire, S., & Oltmanns, T. F. (2011). You probably think this paper’s about you: narcissists’ perceptions of their personality and reputation. Journal of personality and social psychology101(1), 185–201. https://doi.org/10.1037/a0023781
  • Grapsas, S., Brummelman, E., Back, M. D., & Denissen, J. (2020). The “Why” and “How” of Narcissism: A Process Model of Narcissistic Status Pursuit. Perspectives on psychological science : a journal of the Association for Psychological Science15(1), 150–172. https://doi.org/10.1177/1745691619873350
  • Rose, A. B., & Stern, T. A. (2015). Narcissistic Patients: Understanding and Managing Feelings and Behaviors. The primary care companion for CNS disorders17(4), 10.4088/PCC.15f01823. https://doi.org/10.4088/PCC.15f01823

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.