11 dingen waar een laag zelfbeeld je van berooft

Een laag zelfbeeld berooft je van het vermogen om je goed te voelen over jezelf en gelukkig te zijn. Het neemt echter ook kleine alledaagse dingen van je weg waarvan je je misschien niet helemaal bewust bent.
11 dingen waar een laag zelfbeeld je van berooft

Laatste update: 03 oktober, 2021

Er zijn dingen waar een laag zelfbeeld je van kan beroven zonder dat je het je realiseert. Dit kunnen relaties, carrièremogelijkheden en persoonlijke voldoening zijn, om er maar een paar te noemen.

Om deze reden is het essentieel om elke dag je eigenwaarde te respecteren. Er zijn echter bepaalde situaties die je kunnen uitputten en je tot gevaarlijke gevoelens van onverschilligheid kunnen leiden.

Een laag zelfbeeld hebben neemt een groot deel van de dingen weg die je psychisch welzijn garanderen. Eigenwaarde is als een vitaal kompas dat je door het leven leidt.

Het is het leidende licht dat je eraan herinnert waar je grenzen en mogelijkheden liggen. Het is ook de brug waarmee je met succes en veilig de meest complexe stromingen van je existentiële pad kunt oversteken.

Het gevoel van eigenwaarde blijft echter niet je hele leven stabiel. In feite zijn er in werkelijkheid maar weinig dimensies die zo fluctueren bij ons, als mensen.

Een slechte relatie of een mislukking in je carrière kan bijvoorbeeld betekenen dat je gevoel van eigenwaarde niet langer wordt versterkt. Dan gebeurt het ineens. Je begint dingen te verliezen, je realiteit wordt wazig en je geest stopt met verankerd te zijn in zijn psychologische krachten.

“Denk eraan, je hebt jezelf jarenlang bekritiseerd en het heeft niet gewerkt. Probeer jezelf goed te keuren en kijk wat er gebeurt.”

Louise L. Hay

Man met een laag zelfbeeld

Dingen die een laag zelfbeeld je beroven

Een laag zelfbeeld is als een zwart gat waardoor een groot deel van je waarde ontsnapt en uiteenvalt. Je houdt op jezelf te zijn, je onderschat jezelf en je begint een interne dialoog die even negatief als vermoeiend is.

Volgens een onderzoek (Engelse link) van de Universiteit van Basel (Zwitserland) leidt een negatieve zelfbeoordeling echter niet noodzakelijk tot depressie, maar het plaatst ons wel in een staat van psychologische kwetsbaarheid. Daarom lijkt het erop dat wat je voelt, denkt en gelooft over jezelf rechtstreeks van invloed is op de manier waarop je leeft.

Niettemin is het meest opvallende feit dat veel mensen met een lage eigenwaarde deze met succes weten te verhullen. In feite lijken ze vastberaden en verbergen ze hun leeggelopen gevoel van eigenwaarde onder verschillende lagen. Maar hoeveel pantser ze ook aandoen, ze voelen zich nog steeds extreem laag en op de rand van extreem verdriet.

Om deze reden is het verstandig om te weten van welke dingen een laag zelfbeeld je kan beroven, zodat je weet wanneer je wat moet veranderen.

1. Vertrouw op jezelf

Zonder de bescherming van een goed gevoel van eigenwaarde, maakt alles je bang. Bovendien, om je gelukkig en tevreden te voelen, moet je beslissingen nemen en de vreemde uitdaging aangaan. Als je jezelf echter niet vertrouwt, zal niets waar je naar streeft ooit in je leven komen.

2. De mogelijkheid om te genieten van kwaliteitsrelaties

Als je niet van jezelf houdt, ben je afhankelijk van de genegenheid van anderen om jezelf te valideren. Inderdaad, als je geen sterk en gezond gevoel van eigenwaarde hebt, zul je in de val lopen van afhankelijke relaties of relaties die je pijn doen en zelfs traumatiseren.

Een van de geheimen van geluk in een relatie is dat je echt van jezelf moet houden om te begrijpen welke soort liefde je verdient.

3. Je passies en dromen

Elke grote prestatie was ooit een droom. Een doel bereikt door degenen die op hun potentieel vertrouwden om hun wensen uit te laten komen. Wie zou niet op deze manier willen handelen? Om dit te doen, moet je echter eerst je zelfrespect versterken.

4. Vrijheid

Een van de dingen waar een laag zelfbeeld je van berooft, is je vrijheid. Je bent namelijk vaak afhankelijk van derden voor ondersteuning en validatie. Dit gebrek aan eigenliefde plaatst je voor onbepaalde tijd in je comfortzone, waar je vervolgens vast komt te zitten.

5. De moed om te handelen

Wat ben je zonder voldoende moed en durf? Je wordt een passief persoon die zich beperkt tot het accepteren van alles wat op je pad komt zonder er iets aan te doen.

6. Gezelschap en goede vriendschappen

Met vrienden is het hetzelfde als met liefde. Als je de reis van het leven doormaakt zonder een greintje genegenheid voor jezelf, zul je tevreden zijn met alles wat op je pad komt. Ze kunnen heel goed egoïstische vrienden of narcistische mensen blijken te zijn.

Treurige vrouw met een verloren blik die denkt aan de dingen waar een laag zelfbeeld je van berooft

7. Het vermogen om van simpele dingen te genieten

Een laag zelfbeeld voedt je met onzekerheden en vult je hoofd met catastrofes. Het fluistert dingen als “Doe dat maar niet want ze zullen je alleen maar uitlachen” of “Probeer dat niet eens te doen, want als je jezelf kent, weet je dat je het alleen maar zult verpesten.” In feite dooft dit soort negatieve dialoog je vermogen om zelfs van de meest elementaire dingen te genieten.

8. Hoop

Een van de dingen waar een laag zelfbeeld je van berooft, is het zelfvertrouwen om te bereiken waar je naar verlangt. Deze negatieve zelfevaluatie is als leven in een psychologische kamer zonder ramen waar je niets kunt zien. Er is inderdaad alleen duisternis die wordt veroorzaakt door angst, onzekerheid en gebrek aan vertrouwen in jezelf.

9. Assertiviteit en het vermogen om jezelf te verdedigen tegen wat niet bij je past

Denk maar eens na over wat het betekent om elke dag een optimaal niveau van assertiviteit te missen. Je stopt met het verdedigen van je rechten, je stelt geen grenzen, en je kunt geen ‘nee’ zeggen zonder angst en ‘ja’ zonder schuldgevoel. Dat komt omdat, je eerst de goede basis van eigenwaarde moet hebben ontwikkeld om assertief te kunnen zijn.

10. Geloof in de complimenten en erkenningen van anderen

Een van de dingen die een laag zelfbeeld je berooft, is het recht om complimenten te accepteren en je waarde te erkennen. Met een laag zelfbeeld, als iemand je prijst voor een goed gedaan werk, betwijfel je of ze je de waarheid vertellen. Want als je jezelf niet waardeert, vraag je je af of anderen jou wel waarderen.

11. Jouw stem

Een van de dingen waar een laag zelfbeeld je van berooft, is je stem wanneer je ergens commentaar op geeft. In feite worden jouw redenering, jouw ideeën en jouw suggesties niet meer gehoord. Het maakt niet uit of je iemand bent met een groot potentieel, slim en creatief.

Zonder eigenliefde en veiligheid kun je de wereld niet naar je laten luisteren. Je zult altijd meer bezig zijn met fouten maken en beoordeeld of geobserveerd worden.

Gezien alle tekortkomingen en dimensies die een laag zelfbeeld je kan ontnemen, waarom zou je dan niet nu handelen, voordat het je belemmert? Aarzel niet. Het is echt nooit een slecht moment om te oefenen en deze waarde van je psychisch welzijn te versterken. Wellicht ook interessant voor jou

Het verband tussen je zelfbeeld en depressie
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Het verband tussen je zelfbeeld en depressie

Piekeren, negatieve dialoog en het gevoel leeg en waardeloos te zijn kunnen je zelfbeeld verstoren en de perfecte voedingsbodem voor depressies cre...


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Brunet J, Pila E, Solomon-Krakus S, Sabiston CM, O’Loughlin J. Self-esteem moderates the associations between body-related self-conscious emotions and depressive symptoms. J Health Psychol. 2019 May;24(6):833-843. doi: 10.1177/1359105316683786. Epub 2017 Jan 23. PMID: 28810377.
  • Clucas C. Understanding Self-Respect and Its Relationship to Self-Esteem. Pers Soc Psychol Bull. 2020 Jun;46(6):839-855. doi: 10.1177/0146167219879115. Epub 2019 Oct 21. PMID: 31635529.
  • Robson PJ. Self-esteem–a psychiatric view. Br J Psychiatry. 1988 Jul;153:6-15. doi: 10.1192/bjp.153.1.6. PMID: 3066431.
  • Sowislo JF, Orth U. Does low self-esteem predict depression and anxiety? A meta-analysis of longitudinal studies. Psychol Bull. 2013 Jan;139(1):213-240. doi: 10.1037/a0028931. Epub 2012 Jun 25. PMID: 22730921.

De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.