Dochters van narcistische moeders

Dochters van narcistische moeders

Laatste update: 12 november, 2018

De dochters van narcistische moeders groeien op onder een dreigende vrouwelijke schaduw. De belangrijkste kenmerken van een dergelijke opvoeding zijn controle en een gebrek aan empathie. De moeder probeert van haar dochter een exacte kopie van zichzelf te maken.

Dit betekent echter ook dat ze haar eigen ego en al haar onzekerheden op haar dochter projecteert. Een dergelijke opvoeding wordt gekenmerkt door zelfverloochening, afhankelijkheid en lijden.

Zal ik ooit goed genoeg zijn voor mijn moeder? Dit is een van de meestvoorkomende vragen in de hoofden van dochters van narcistische moeders.

Wat veel van deze dochters uiteindelijk echter concluderen is dat hun moeder absoluut geen moederinstinct had. Narcistische moeders, met hun expertise in het vervagen van identiteiten en het verpletteren van elke poging tot onafhankelijkheid, zijn een van de meest complexe, schadelijke soorten mensen die er zijn.

Een film hierover: Mommie Dearest

Mommie Dearest, een film uit de jaren tachtig, was gebaseerd op een uiterst succesvol boek van Christina Crawford, de dochter van de beroemde actrice Joan Crawford.

Het boek, dat ze oorspronkelijk bedoeld had als een biografie van een van de belangrijkste en machtigste vrouwen in de filmindustrie, belichtte uiteindelijk een verhaal van bijna constant psychologisch misbruik.

Het was het verhaal van een narcistische moeder die tegen alle traditionele manieren om een ​​kind groot te brengen inging. Ze wilde van haar dochter een andere versie van zichzelf maken. Zoals je misschien wel kunt raden, waren de gevolgen verschrikkelijk…

Ik werk en werk tot ik half dood ben en ik hoor mensen zeggen: ‘Ze wordt oud.’ En wat krijg ik? Een dochter…die net zoveel geeft om de prachtige jurken die ik haar geef… als om mij.”

-Mommie Dearest (1981) –

Verdrietig meisje houdt moeder stevig vast

Dochters van narcistische moeders: wanneer niets goed genoeg is

Iets dat we moeten opmerken is dat niet alle vrouwen met narcistische gedragspatronen ook daadwerkelijk een narcistische persoonlijkheidsstoornis hebben zoals deze gedefinieerd wordt in de DSM-5 (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders).

Ze hebben misschien soortgelijke kenmerken, maar ze kunnen nog steeds goed functioneren op een sociaal en persoonlijk niveau. Er is echter één ding dat wel waar is over ze: ze zijn volledig incompetent als het gaat om het opvoeden van een kind.

Wat dit moederlijk narcisme doet, is de moeder-dochterband volledig kortsluiten. Het maakt het ook bijna onmogelijk voor het kleine meisje om een ​​onafhankelijke, zelfverzekerde vrouw te worden.

Misschien vraag je je op dit moment af hoe dit is als het gaat om mannelijke kinderen. Het simpele antwoord is dat het ook dan niet geweldig is. In dit soort gezinnen is de hele dynamiek vaak gericht op de narcistische moeder. De uitputting en de impact van haar persoonlijkheid nemen zowat alles in huis over.

De dochters van narcistische moeders hebben daar echter veel meer last van dan zonen, en wel om meerdere redenen. Ten eerste omdat deze moeders zichzelf projecteren op hun dochters. Ze zijn als een leeg canvas voor het ego van hun moeder, maar hun moeders zien ze tegelijkertijd als een bedreiging.

Hun moeders weten dat er altijd een kans is dat hun dochters ze kunnen overtreffen. Het maakt niet uit of het gaat om schoonheid, intelligentie, vastberadenheid, onafhankelijkheid enzovoort. Laten we nu eens kijken naar de dynamiek rond dit soort schadelijke banden.

Het onderhouden van een relatie met een narcistische moeder is al net zo ingewikkeld als uitputtend. Het is belangrijk om niet te vergeten dat het haar volledig ontbreekt aan empathie voor haar eigen dochter.

De hulpeloosheid van dochters van narcistische moeders

Narcistische moeders vestigen genadeloze discipline. Ze maken zich meer zorgen over hoe de wereld hun dochter ziet dan om hoe hun dochter zich voelt, wat ze wil, of wat ze nodig heeft. Vanaf jonge leeftijd zullen dit soort moeders de emoties van hun dochters teniet doen door middel van onverschilligheid of kritiek.

Deze patronen vernietigen het vermogen van de dochter om haar identiteit te ontwikkelen volledig. Een laag zelfbeeld is altijd een groot probleem voor haar. Maar ze heeft ook te maken met een laag zelfvertrouwen, hulpeloosheid en de behoefte aan goedkeuring van haar moeder in elke situatie.

De afhankelijkheid is zo intens dat ze, naarmate de jaren vorderen, schaamte begint te voelen. Die schaamte wordt dan giftig, omdat ze vaak denkt dat ze de liefde niet waard is.

Narcistische moeder wijst dochter terecht

Concurreer nooit met een narcistische moeder

Zoals we eerder al aangaven, zien narcistische moeders hun dochters als niets anders dan reflecties van zichzelf. Ze willen dat hun dochters een deel van hen zijn. Daarom moeten ze perfect zijn en dezelfde keuzes maken die zij ook zouden maken. Deze moeders vormen hun dochters werkelijk op elk gebied, van smaken en interesses tot vriendschappen en relaties.

Vaak leidt dit echter tot een bijwerking die al even paradoxaal is als schadelijk. Deze moeders voelen constant jaloezie. Het is als een schaduw die hun dochters niet alleen laat, alsof een sluier hen verstikt. Wat daardoor kan gebeuren, lijkt vaak onwerkelijk.

Ze laten hun dochters niet uitgaan met specifieke mensen, en tegelijkertijd zullen zijzelf wel met die mensen flirten als ze in de buurt zijn. Eén ding dat alle dochters van narcistische moeders weten, is dat ze er nooit zullen zijn om hen te verdedigen.

Dochters die geboren werden om hun narcistische moeder te dienen en te plezieren

Een narcistische moeder eist van haar dochter de constante aandacht. Ze dwingt haar om in haar behoeften te voorzien, aan haar verwachtingen te voldoen en niet te veel op te vallen. Op die manier zal ze haar moeder niet overschaduwen. Om ervoor te zorgen dat dit allemaal werkt, zijn deze moeders bereid hun dochters te manipuleren, te vernederen en hun zelfrespect te vernietigen.

Hoe genees je de wonden van het hebben van een narcistische moeder?

Veel dochters van narcistische moeders hebben te maken met echt trauma. Het is een wond die ze hebben opgelopen door op te groeien met een onduidelijke identiteit en massa’s begraven, intense, ontkende emoties. Ze moeten hun schaamtegevoel confronteren. Ze moeten zichzelf bevrijden van de effecten van codependency. Zoals je waarschijnlijk wel kunt raden, is dat echter niet eenvoudig.

Het is iets wat je kunt overleven. Zolang je de juiste soort hulp krijgt, kun je er zelfs van genezen. Er zijn therapeuten die gespecialiseerd zijn in dit soort gevallen. Ze staan ​​klaar om je te helpen stap voor stap dit trauma te overwinnen.

De eerste stap is om de geïnternaliseerde, kritische, negatieve stem van je moeder te vervangen door een nieuwe: de jouwe. Het is een stem die jou behandelt met respect, liefde en een verlangen om te groeien.

Vrouw kijkt naar de zonsondergang

De tweede stap is om te leren jezelf van jouw moeder los te maken en grenzen te stellen. Je moet leren jezelf op de eerste plaats te zetten en jezelf de ruimte geven die je verdient. Op die manier kun je eigen projecten starten. Of je kunt zelfs gewoon even ‘zijn’, handelen, leven en ademen met totale onafhankelijkheid, eindelijk vrij van haar narcistische invloed.

Het kost echter tijd om dit allemaal te doen. In veel gevallen betekent het zelfs dat je afstand neemt van je narcistische moeder.

Voor de eerste keer in je leven, ga je openlijk iets doen waar jij altijd enorm bang voor was: haar teleurstellen. Maar het zetten van die stap is als een investering in je geestelijke gezondheid en je kwaliteit van leven.  Wellicht ook interessant voor jou

Narcistische gezinnen veroorzaken emotionele pijn
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Narcistische gezinnen veroorzaken emotionele pijn

Narcistische gezinnen zijn als spinnen. Ze vangen hun kinderen in een web van emotioneel lijden. In dit soort gezinsdynamiek is er altijd één perso...


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.