Vijf kenmerken van giftige families

Giftige of disfunctionele gezinnen belemmeren het geluk en de goede ontwikkeling van hun leden, vooral minderjarige. Laten we ze eens bekijken.
Vijf kenmerken van giftige families
Gema Sánchez Cuevas

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Laatste update: 06 april, 2022

Disfunctionele families, algemeen bekend als giftige families, worden gecreëerd door schadelijke gedragspatronen die de individualiteit van elk lid niet respecteren.

Het komt vaak voor dat kinderen in deze gezinnen het doelwit zijn van psychologische of fysieke agressie. Dit schaadt de ontwikkeling en gezonde groei van hun affectieve relaties. Bovendien zijn er net zoveel verschillende soorten giftige families als er destructieve houdingen zijn.

Wanneer bepaalde kenmerken voorkomen binnen hetzelfde familiesysteem, is het mogelijk dat we het hebben over een omgeving van ambivalente emotionaliteit, die duidelijk herkenbaar is. Laten we er een paar bekijken.

Vijf kenmerken van giftige families

Giftig ouderschap

1. De afwezigheid van individualiteit

Giftige families zijn niet bepaald specialisten in het respecteren van de persoonlijke ruimte van hun leden. Daarom zetten ze uiteindelijk vrije affectieve dynamiek om in dwingende affectieve dynamiek.

De giftige familie wordt uiteindelijk verenigd door verplichting, niet door toewijding. Bovendien worden familieleden die besmet zijn door giftige contacten die hun individualiteit ondermijnen het slachtoffer van de behoefte aan goedkeuring.

Dit brengt het aannemen van dissonante en ongezonde verantwoordelijkheden met zich mee. In feite nemen de gezinsleden een extreme houding aan van overbescherming of agressie. Deze belemmeren vervolgens hun gezonde emotionele en sociale ontwikkeling.

Controlerende moeder en ongelukkige dochter, die giftige families uitbeelden

2. Overbescherming of totale verwaarlozing

Nogmaals, we hebben het over uitersten. Zoals we weten, is geen van beide ooit goed. Overbescherming is het tegenovergestelde van autonomie en vrijheid en veroorzaakt daarom grote afhankelijkheid en emotionele schade.

Als we onze dierbaren van alle kwaad redden, ontnemen we hen de kans om te groeien en te leren hun eigen oplossingsstrategieën te ontwikkelen. Dit genereert een intens en verwoestend gevoel van nutteloosheid.

Overbezorgde mensen halen grote secundaire voordelen uit overmatige zorg. Zo maken ze de overbeschermde persoon afhankelijk. In feite beheersen ze hun leven volledig. Dit is in zekere zin synoniem met manipulatie.

Binnen de giftige familie is er ook totale verwaarlozing van ouderschap of emotioneel contact. In feite is dit bijna hetzelfde als verlating, een van de grote wonden van de kindertijd die blijven bestaan tot in de volwassenheid.

Giftige relaties

3. De regel: “waar niet over gesproken wordt, bestaat niet”

Het vermijden van het aanpakken van een probleem is een van de meestvoorkomende en schadelijke kenmerken van een giftige familie. Dit is giftige communicatie in zijn puurste vorm. Zelfs verbale isolatie impliceert geen non-communicatie, want stilte communiceert.

In deze gevallen brengt de stilte spanning en gevaar over. Dit gaat samen met de dissonante en zelfdestructieve boodschap van “Er is niets mis.”

Niet praten over conflicten genereert echte emotionele bommen. Deze bommen worden in de loop van de tijd groter totdat ze plotseling ontploffen. Dit houdt de vernietiging van al het welzijn in.

Wat is giftige schaamte

4. Gebrek aan flexibiliteit en vage grenzen

In giftige families is er een gebrek aan flexibiliteit in alle aspecten. Als een van de gezinsleden verandert, neemt het drama dus toe. Inderdaad, als een van hen zijn houding begint te veranderen en liefde toont, zullen andere gezinsleden zonder twijfel de alarmbellen laten rinkelen.

Rollen komen tot stand door middel van ongeschreven regels. Alles wat het comfort van het gezin in gevaar brengt, roept extreme en dramatische houdingen op.

Er kan ook een totale en absolute afwezigheid van grenzen zijn. Dit veroorzaakt een gebrek aan emotionele regulatie bij de gezinsleden. Opnieuw is er de neiging tot dramatiek, al dan niet verhuld.

5. Aanwezigheid van misbruik

Logischerwijs leiden al deze disfuncties in communicatie, affectiviteit en verantwoordelijkheid gezinsleden ertoe om misbruik te plegen. Binnen de giftige familie worden ze echter over het algemeen gezien als normale conflicten. Toch zijn ze verre van normaal.

Deze misstanden kunnen betrekking hebben op anderen, zoals fysieke of emotionele mishandeling, of zelf toegebrachte mishandeling. In het laatste geval treden verslavingen en zelfbeschadiging op.

Deze vijf kenmerken zijn de pijlers waarop giftige of disfunctionele families zijn gebaseerd. Door ons ervan bewust te worden, kunnen we onze individualiteit en ook die van de mensen om ons heen redden.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Ozturk, E., & Erdogan, B. (2021). Betrayal trauma, dissociative experiences and dysfunctional family dynamics: Flashbacks, self-harming behaviors and suicide attempts in post-traumatic stress disorder and dissociative disorders. Medicine10(4), 1550-6.
  • Boo, W. H. (2021). Exposure to domestic violence during the COVID-19 pandemic: A potent threat to the mental well-being of children. The Malaysian journal of medical sciences: MJMS28(3), 158.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.