Verkeersagressie: hoe gaan we ermee om?

Verkeersagressie: hoe gaan we ermee om?
María Prieto

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Prieto.

Laatste update: 27 december, 2022

Waardoor ontstaat verkeersagressie? Er zijn veel variabelen die bepalen of je wel of niet een ongeluk met de auto krijgt. Sommigen zijn afhankelijk van het voertuig of de plaats, andere zijn afhankelijk van de bestuurder.

De ervaring van de bestuurder is erg belangrijk, net als zijn vaardigheid achter het stuur. Maar ook de persoonlijkheid en de emotionele toestand van de bestuurder spelen een belangrijke rol. Slechte impulscontrole en negativiteit kunnen vaak leiden tot verkeersagressie.

Een probleem dat hier direct mee samenhangt, is verkeersagressie. Als de bestuurder in een slecht humeur of in een negatieve gemoedstoestand verkeert, verhoogt dat de kans op een verkeersongeluk.

Verkeersagressie kan direct of indirect gevaar opleveren voor andere bestuurders of voetgangers.

Impulsiviteit achter het stuur

Voor sommige mensen is autorijden meer dan een eenvoudige manier om zich te vervoeren. In feite is hun auto voor veel mensen als een tweede huis, omdat ze daar zoveel tijd doorbrengen. Hun auto is als een metalen schild. De bestuurder voelt zich beschermd omdat het hem immuun maakt voor agressie van buitenaf.

Boze man achter het stuur

Mensen die lijden aan verkeersagressie hebben de neiging om ook een impulsieve persoonlijkheid te hebben. Wanneer ze in hun auto stappen, zorgt hun negatieve houding ervoor dat ze dingen doen die in strijd zijn met sociale normen en gedrag.

Als je een vijandige persoonlijkheid hebt en je bevindt je in een stressvolle situatie, is de kans groot dat je niet goed zult reageren. Dat is wat er gebeurt met mensen met verkeersagressie. Zoals je kunt zien, is het niet alleen het temperament van de persoon.

Ook externe factoren spelen een rol. Dingen zoals geluiden van buitenaf, de staat van de weg of het weer kunnen allemaal invloed hebben op een al boze bestuurder.

Verkeersagressie: externe factoren

Externe factoren die te maken hebben met verkeersagressie zijn dingen die gebeuren die de bestuurder niet kan controleren. Bijvoorbeeld files, geen parkeerplaats kunnen krijgen of mensen die de verkeerswetten overtreden.

Deze dingen kunnen de stress en nervositeit van de bestuurder vergroten. Dat zal op zijn beurt zijn vijandig gedrag verhogen en de verkeersagressie uitlokken. Niet iedereen heeft echter externe prikkels nodig om gewelddadig te worden achter het stuur.

De beslissende factor bij het al dan niet agressief reageren van de bestuurder is zijn emotionele toestand. Externe factoren kunnen de druppel zijn die de emmer doet overlopen, maar ze zijn meestal niet de directe oorzaak van de woede.

Verkeersagressie: interne factoren

De interne factoren hebben te maken met de mentale en lichamelijke toestand van de bestuurder. Met andere woorden, hun emotionele toestand en hun vermogen om zich te concentreren op wat ze doen.

Als je bijvoorbeeld wakker wordt met een slecht humeur waar je gestrest of boos door raakt, heb je meer kans op verkeersagressie. Diezelfde prikkel kan verschillende reacties oproepen, afhankelijk van de emotionele toestand van de bestuurder.

Een chauffeur die je afsnijdt en zich dan onmiddellijk verontschuldigt voor zijn gedrag is heel anders dan een chauffeur die onbeleefd taalgebruik gebruikt en heftig reageert.

Boze vrouw in de auto verkeersagressie

8 sleutels om verkeersagressie te helpen voorkomen

Om te voorkomen dat je woede de overhand krijgt tijdens het rijden, kun je de volgende suggesties in gedachten houden:

  • Respecteer de verkeerswetten. Niet alleen zul je minder snel een ongeluk krijgen, maar je zult ook geen vijandigheid uitlokken bij andere bestuurders en voetgangers.
  • Controleer de hulpeloosheid en boosheid die je voelt wanneer andere bestuurders domme dingen doen. Zal het schreeuwen naar hen en het beledigen van hen werkelijk ook maar iets oplossen?
  • Wees beleefd tijdens het rijden, net als wanneer je niet achter het stuur zit.
  • Vergeet niet dat de weg waar je op rijdt van iedereen is. Er zijn dus een aantal regels die iedereen moet respecteren. We delen de weg met duizenden mensen die ook in haast hebben, moe zijn, en genoeg hebben van files en ongeduldige chauffeurs. Respect voor iedereen op de weg is cruciaal.
  • Vergeet niet dat autorijden geen competitie is. Het is een vervoermiddel.
  • Breng tolerantie en solidariteit in de praktijk als je achter het stuur zit.
  • Plan je reis van tevoren. Bereken een realistische reistijd en voeg wat extra tijd toe voor het geval je files of ongelukken tegenkomt. Als je genoeg tijd hebt, heb je minder kans om gestrest of nerveus te worden.
  • Zorg ervoor dat de omgeving in je auto rustgevend en vredig is. Vermijd harde geluiden, ruzies of schreeuwen. Dat zal je helpen om je meer ontspannen te voelen en je zal meer kans hebben om beter te rijden.

Als je ziet wat juist is en je onderneemt geen actie, heb je geen moed.

-Confucius-

Een rijopleiding is een oplossing

Onderweg, net als in het leven, weet je niet de omstandigheden van iedereen die je tegenkomt. Je kunt niet weten of de chauffeur voor je een slechte dag heeft gehad of hoofdpijn heeft. Vergeet niet dat iedereen anders is en niet iedereen dezelfde ervaring heeft op de weg.

Sommige mensen hebben geen snelle reflexen of worden gewoon snel afgeleid. Het belangrijkste is dat iedereen zich respectvol en beleefd gedraagt.

Een hand houdt verkeersborden vast

Deskundigen zijn van mening dat de oplossing voor de woede op de weg een betere rijopleiding van de bestuurder is. Zij denken dat we duidelijke boodschappen nodig hebben die de algemene bevolking, met name de kleintjes, bereiken.

Ze zeggen ook dat scholen dit onderwerp moeten opnemen. We moeten de gevolgen van het overtreden van de verkeerswetten uitleggen aan jonge kinderen.

Om veiligheid te begrijpen hoef je het niet te confronteren, maar je moet het een deel maken van jezelf.

-Allan Watts-

Tot slot moet de opleiding van de bestuurder thuis beginnen. Het is een perfecte manier om de woede op de weg te vermijden en ervoor te zorgen dat dat niet het voorbeeld is dat we onze kinderen geven.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.