Hoe lang duurt het om over een breuk heen te komen?

Als je het uitmaakt met iemand van wie je zielsveel hield, ben je geneigd te denken dat je er nooit overheen komt. Uiteindelijk doe je dat echter wel. Je leert leven zonder hem of haar. Maar hoe lang duurt dit proces meestal?
Hoe lang duurt het om over een breuk heen te komen?
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 17 januari, 2023

Als de liefde uiteenvalt, is het uiterst moeilijk om je hart te herstellen. Je herinneringen zijn pijnlijk, er is een leegte in huis, en je voelt zelfs rillingen als je denkt aan morgen zonder je partner. Bovendien moet je alles opnieuw formuleren, ook jezelf. Je moet je wonden helen, je doel opnieuw definiëren, en de wervelwind van emoties die je tot wanhoop brengen tot bedaren brengen.

De pijn van een relatiebreuk is niet gemakkelijk te dragen. Er is geen handleiding die je kunt raadplegen en wanneer je geconfronteerd wordt met de eeuwenoude vraag wanneer hun afwezigheid zal ophouden met pijn doen, is er geen sluitend antwoord. Dat komt omdat iedereen anders is en we allemaal in onze eigen tijd door deze complexe en uitdagende ervaring gaan.

Het is ironisch om te zien hoe het soms niet al te moeilijk is om iemand achter te laten met wie je twee of zelfs tien jaar samen bent geweest. Op andere momenten wordt liefde die maar een paar maanden heeft geduurd nooit helemaal overwonnen. Het litteken blijft, samen met de nostalgie en de dromen die je aan de ervaring herinneren. Misschien wens je zelfs stiekem dat je hem of haar weer zou kunnen ontmoeten.

De pijn van een scheiding duurt echter niet eeuwig. Geleidelijk herwinnen we onze hoop en dromen, motivatie en interne rust.

Het is normaal om pijn te voelen na een breuk is. Die gevoelens zijn het gevolg van een genegenheid die oprecht was en een verhaal dat betekenisvol was.

Trieste man kijkt naar zijn telefoon
Je ex-partner elimineren van je sociale media is essentieel als je je breuk wilt overwinnen.

Hoe lang duurt het voordat je over je breuk heen bent?

De bladzijde omslaan, de wond van je breuk helen, je pijn overwinnen, je leven weer oppakken, en leren leven zonder de persoon van wie je hield. Dit proces kan op vele manieren gedefinieerd worden. Maar psychologisch gezien houdt het dezelfde realiteit in: het emotionele lijden verminderen en de hersenen laten wennen aan het leven zonder die belangrijke figuur.

Het neurologische aspect is uiterst belangrijk. Dat komt omdat je hersenen niet voorbereid zijn op een breuk, zozeer zelfs dat ze deze situatie verwerken als een lichamelijk letsel. Helen Fisher, de bekende antropologe die veel over de liefde heeft geschreven, heeft in 2009 een interessant onderzoek gedaan (Engelse link) naar scheidingen.

Zij beweert dat liefde in veel gevallen lijkt op een verslaving. Wanneer deze verslavende component wordt verwijderd, beginnen de hersenen niet alleen een proces van bittere ontwenning, maar raken ze ook in paniek. Daarom komt het vaak voor dat je echt negatieve gedachten ontwikkelt en je laat bevangen door complexe emoties.

Bij dit ongemak word je misschien achtervolgd door de vraag hoe lang het zal duren om over je breuk heen te komen. We zullen proberen je een antwoord te geven.

Niet alle emotionele relaties zijn hetzelfde. Dus, zelfs als het in het verleden nooit moeilijk voor je is geweest om je breuken onder ogen te zien, kan er plotseling iemand komen waar je buitengewoon moeilijk overheen komt.

De wetenschap beweert dat je jezelf tussen zes maanden en een jaar moet geven

Een onderzoek (Engelse link) van de Royal Statistical Society (UK) concludeerde dat getrouwde stellen die vervolgens gingen scheiden, de neiging hadden om na een jaar de bladzijde volledig om te slaan. Hun niveaus van mentale stress en de last van negatieve emoties verwaterden geleidelijk tot ze na 12 maanden plaats maakten voor een positiever stadium.

De onderzoekers stelden vast dat het overwinnen van een scheiding in de regel zes maanden tot een jaar duurde. Ze stelden dat het stadium van rouw niet langer dan drie tot zes maanden mocht duren. Dit is de fase waarin ze geconfronteerd werden met emoties als angst, woede, verdriet en melancholie.

Vanaf dat moment begon de noodzakelijke wederopbouw van zichzelf. Ze stelden nieuwe plannen op en begonnen nieuwe vriendschappen en andere dagelijkse dynamieken. Daarmee konden ze die fase van hun leven volledig afsluiten.

Als de relatie geen betekenis meer had, heb je maar drie maanden nodig

Er zijn vele soorten scheidingen. Er zijn traumatische en onverwachte, die waarbij je je verraden of verlaten blijft voelen. Inderdaad, als je relatie eenzijdig eindigt en je nog steeds liefde voor hen voelt, zal je pijn complexer zijn.

Soms zijn er echter consensuele eindes en scheidingen die voorspeld zijn. Daarom, als je genegenheid op het punt staat te verlopen en je voelt dat je afstand tussen jullie nodig hebt, zal het niet al te lang duren tot het einde. Het kan twee of drie maanden zijn. Lang genoeg voor je om te accepteren wat er gebeurd is en om je aan te passen.

Over een breuk heen komen zal veel langer duren als je het volgende doet

Zoals we al aangaven, hangt de tijd die je nodig hebt om een emotionele breuk te boven te komen altijd af van meerdere variabelen. Er zijn mensen die je eenvoudigweg niet uit je gedachten kunt wissen en die een diepe afdruk op je achterlaten. Aan de andere kant kun je anderen zonder al te veel trauma’s en complicaties achterlaten.

Soms echter sleept het rouwen om het einde van een relatie zich te lang voort. Maar hoeveel is te veel? Als er zes maanden zijn verstreken en je ziet je kwaliteit van leven als extreem beperkt en geconditioneerd door gevoelens van negativiteit en hopeloosheid, dan moet je gespecialiseerde hulp vragen.

Er is altijd licht aan het eind van een relatiebreuk. Je zult echter merken dat je in de duisternis blijft hangen als je het volgende doet:

  • Begin een vervangende relatie binnen enkele dagen na je breuk. Onthoud dat rebound relaties niet werken. Evenmin als het springen van de ene persoon naar de andere om de eerste te vergeten.
  • Houd je ex-partner in de gaten op sociale media. Het verlangen om elk moment te weten wat er in hun leven gebeurt, zal je gevoelens van ongemak alleen maar oneindig vergroten.
  • Kies voor isolatie en vermijd elke sociale verbinding.
  • Houd je vast aan je herinneringen, waardoor je wrok over wat er gebeurd is wordt aangewakkerd. Dit zal je pijn alleen maar chronisch maken.
  • Word geobsedeerd door het hervatten van contact met hen en het vragen om het opnieuw te proberen. Dit brengt je eenvoudigweg in een hulpeloze positie.
Vrouw wandelt blootvoets door het bos
Soms, zelfs als een breuk met wederzijdse instemming is, kun je het op een traumatische manier ervaren.

Tijd heelt emotionele pijn niet, je strategieën wel.

Tijd en de bladzijden die je van de kalender scheurt, genezen niet en doen je niet vergeten. In feite vergeet je degene van wie je ooit hield, maar die je moest loslaten. In het ideale geval leer je echter leven met hun afwezigheid en richt je je tot jezelf om je geluk terug te krijgen.

Daarom moeten we verduidelijken dat er geen definitief antwoord is op hoe lang het duurt om over een relatiebreuk heen te komen. relatie. Sommige mensen zullen een paar maanden nodig hebben en anderen iets meer.

Het belangrijkste is dat je adequate strategieën ontwikkelt om je emotionele pijn te reguleren. Je moet niet blijven steken in irrationele ideeën of in het onderwaarderen van jezelf. Blijf niet hangen in denken dat je niet genoeg was voor je partner.

Om een relatiebreuk te boven te komen heb je grote doses zelfliefde nodig. Dit is nodig om je doelen en doelstellingen te herformuleren en je te verbinden met de omgeving, vrienden, familie en interessante mensen. Sluit de deuren van je hart niet alleen omdat een relatie niet goed ging. Liefhebben is altijd de moeite waard en van jezelf houden zodat je van je bestaan mag genieten nog meer.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Fisher HE, Brown LL, Aron A, Strong G, Mashek D. Reward, addiction, and emotion regulation systems associated with rejection in love. J Neurophysiol. 2010 Jul;104(1):51-60. doi: 10.1152/jn.00784.2009. Epub 2010 May 5. PMID: 20445032.
  • Sander S, Strizzi JM, Øverup CS, Cipric A, Hald GM. When Love Hurts – Mental and Physical Health Among Recently Divorced Danes. Front Psychol. 2020 Nov 30;11:578083. doi: 10.3389/fpsyg.2020.578083. PMID: 33329227; PMCID: PMC7734469.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.