Hoe kun je je hersenen zuurstof geven?

Wist je dat je hersenen 25 procent van de zuurstof verbruiken die je lichaam binnenkomt? Wanneer je niet de benodigde hoeveelheid krijgt, treden er symptomen op zoals een gebrek aan concentratie en vermoeidheid. In dit artikel ontdek je hoe je je hersenen van zuurstof kunt voorzien en hoe je eventuele waarschuwingssignalen van zuurstofgebrek kunt herkennen.
Hoe kun je je hersenen zuurstof geven?
Sergio De Dios González

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Sergio De Dios González.

Geschreven door Edith Sánchez

Laatste update: 27 mei, 2023

Je hersenen van zuurstof voorzien is essentieel om ze goed te laten functioneren. In feite verbruikt dit orgaan 25 procent van de zuurstof die je lichaam binnenkomt. Als het niet het noodzakelijke deel krijgt, krijg je te maken met uitputting, moeite met begrijpen, gebrek aan concentratie en zelfs depressie. Op de lange termijn kan dit nog ernstigere problemen veroorzaken, zoals een beroerte.

Gebrek aan zuurstof is ook een factor die je geestelijke gezondheid aantast. Tegelijkertijd maken toestanden als angst het moeilijker om je hersenen van zuurstof te voorzien. Dit leidt tot verzwakking van je geest. Dit werkt op zijn beurt depressieve toestanden in de hand.

Er zijn enkele subtiele tekenen die erop wijzen dat je hersenen niet genoeg zuurstof krijgen. Bijvoorbeeld vergeetachtig of gemakkelijk afgeleid zijn, samen met gevoelens van vermoeidheid zonder duidelijke reden, of je af en toe depressief voelen. Daarom gaan we het in dit artikel hebben over het belang van zuurstofvoorziening in de hersenen en hoe je dat kunt bereiken.

“Elke man zou, als hij dat zou willen, de beeldhouwer van zijn eigen hersenen kunnen zijn.”

Santiago Ramón y Cajal

Je hersenen van zuurstof voorzien

Soms hebben je hersenen geen toegang tot een voldoende hoeveelheid zuurstof om andere redenen dan ademhaling of angst. Een daarvan is het functioneren van de lever. Naast andere functies reinigt dit orgaan het lichaam van gifstoffen. Als we het hebben over ‘het lichaam ontgiften’, bedoelen we dus vooral het zuiveren van de lever.

Als je lever goed werkt, geeft hij zuurstof aan je bloed. Zo maakt hij de weg vrij voor de juiste hoeveelheid zuurstof om je hersenen te bereiken. De effecten daarvan zijn een beter geheugen, concentratie en stemming. Bij de vraag of je hersenen zuurstof krijgen, moet je dus eerst kijken naar de toestand van je lever.

Een ander element dat een goede zuurstofvoorziening van de hersenen verhindert, is, zoals we al eerder vermeldden, angst. Zoals een artikel (Engelse link) gepubliceerd door de Academic Press bevestigt, neemt bij angst de productie van cortisol, het stresshormoon, toe.

Deze stof heeft fysiologische effecten die het vermogen van je lichaam om zuurstof aan je hersenen te leveren verminderen. Vervolgens wordt het een vicieuze cirkel: hoe meer stress, hoe minder zuurstof, en hoe minder zuurstof, hoe meer stress.

Vrouw doet oefeningen in de buitenlucht
Tijdens het beoefenen van lichaamsbeweging komen er boodschapperstoffen vrij in het bloed. Ze reizen naar de hersenen en beïnvloeden de dynamiek ervan.

Hoe houd je je hersenen zuurstofrijk

Als je het belang van zuurstofvoorziening in je hersenen overweegt, is de meest voor de hand liggende vraag: hoe doe je dat? De drie basisprincipes van dit proces zijn een gezonde voeding, stressbeheersing en frequente lichaamsbeweging.

In een artikel (Engelse link) van de Harvard Medical School wordt beweerd dat onze hersenen een constante toevoer van kwaliteitsvoedsel nodig hebben. Deze leveren vitaminen, mineralen en antioxidanten voor een optimaal functioneren. Dit artikel stelt ook dat een toename van angstsymptomen verband houdt met het zuurstofgehalte in het bloed (Mc. Dowell et al., 2021).

Een artikel (Spaanse link) gepubliceerd door de Universiteit van Costa Rica stelt dat de beoefening van lichaamsbeweging specifieke processen -zoals oxygenatie- opwekt. Dit veroorzaakt, naast andere positieve effecten, een snelle en efficiënte communicatie tussen verschillende hersengebieden.

Naast de bovenstaande richtlijnen zijn hier enkele weinig bekende specifieke handelingen om de oxygenatie van je hersenen te verbeteren.

Lichaamshouding

Een juiste lichaamshouding bevordert de zuurstofstroom naar je hersenen. Zitten met je rug recht en je voeten plat op de grond, zonder je benen te kruisen, vergemakkelijkt het werk van je middenrif en zorgt voor de nodige bewegingsruimte. Op dezelfde manier helpt het alle organen die zich onder je middenrifskoepel bevinden om beter te werken.

Ademhaling

Een juiste ademhaling vereenvoudigt de toegang van zuurstof tot je hersenen. Om dit te bereiken stellen we de volgende oefening voor.

  1. Ga zitten en bedek je rechterneusgat door er met een van je vingers op te drukken.
  2. Adem diep in door je linkerneusgat.
  3. Houd je adem vijf seconden vast.
  4. Adem uit door hetzelfde neusgat, terwijl je tot vijf telt, zonder je mond te openen.
  5. Herhaal dit tien keer. Schakel dan over naar het andere neusgat en voer de hele reeks opnieuw uit.

Energiek gapen

Het is raadzaam om regelmatig aan lichaamsbeweging te doen. Idealiter voer je elke dag lichaamsbeweging uit, gedurende minstens 15 minuten. Er zijn enkele technieken die je meteen kunt uitvoeren als je voelt dat je hersenen niet voldoende zuurstof krijgen.

De energieke geeuw bestaat uit het plaatsen van een open hand op je gezicht, waarbij je je duim onder het ene jukbeen en je pink onder het andere plaatst. Ondersteun je andere vingers tussen je wenkbrauwen terwijl je diep gaapt.

Vrouw doet ademhalingsoefeningen
Zolang je correct ademt, wordt de zuurstoftoegang tot je hersenen vergemakkelijkt.

Een gezonde levensstijl

Op korte termijn kunnen de gevolgen van het niet zuurstofrijk houden van je hersenen onopgemerkt blijven. Maar na verloop van tijd zullen voortdurende vermoeidheid, slaapproblemen en slechte prestaties de kop opsteken. Uiteindelijk zullen je hersenen kwetsbaarder worden en sneller verouderen.

Veel problemen kunnen worden voorkomen met een gezonde levensstijl. Gezond eten, goed rusten, actief blijven en ontspannen, in plaats van stress de vrije loop te laten, zijn eenvoudige handelingen. Ze zullen je echter ongetwijfeld een betere levenskwaliteit opleveren en je hersenen van zuurstof voorzien.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.