Enkele merkwaardige feiten over stress

Stress is een van onze grootste adaptieve voordelen. Maar rekening houdend met de wereld waarin we leven, kan het ook een van onze zwakke punten zijn. Hoe kunnen we ons met deze contradictio in terminis verzoenen?
Enkele merkwaardige feiten over stress
Sergio De Dios González

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Sergio De Dios González.

Geschreven door Edith Sánchez

Laatste update: 15 mei, 2023

Zonder twijfel is stress een van de grootste kwaden van onze tijd. Eén reden is de steeds hogere snelheid van de huidige wereld. Bovendien zijn er bepaalde duizelingwekkende veranderingen waardoor we ons voortdurend moeten aanpassen. Dit uit zich in een toename van de psychologische hulpvraag.

Daarnaast zijn de relaties instabieler en conflictueuzer geworden. We leven in het soort wereld waarin we niet het gevoel hebben met beide benen op de grond te staan en voortdurend onderhevig zijn aan het onvoorziene. Daarbij komt dat we allemaal veel langer werken dan vroeger. Het is dan ook niet verwonderlijk dat stress een handelsmerk van de hedendaagse wereld is geworden.

Er is echter ook een positieve kant. Het is het feit dat het soort wereld waarin we leven onze aandacht activeert. Dit betekent dat ons lichaam voortdurend wordt voorbereid op het soort uitdagingen en confrontaties die leiden tot vecht-of-vluchtreacties.

Het probleem is dat we omringd zijn door een grote verscheidenheid aan prikkels, waarvan vele relatief permanent zijn, die we zonder echte reden gaan interpreteren als bedreigingen. Vandaag gaan we het hebben over stress, een fenomeen dat zowel natuurlijk als gevaarlijk is.

“Geen enkele passie berooft de geest zo effectief van al zijn vermogen tot handelen en redeneren als angst.”

Edmund Burke

Stress en zijn oorzaken

Onderzoek (Engelse link) uitgevoerd door het Montreal Center for Human Stress Studies onder leiding van Dr. Sonia Lupien, onderzocht informatie afkomstig van beeldvorming van de hersenen van personen tussen de 18 en 80 jaar. De onderzoekers bekeken ook de resultaten van eerdere studies en experimenten. Hun doel was de belangrijkste oorzaken van stress te bepalen.

Na de analyse concludeerden ze dat de belangrijkste triggers voor stress de volgende zijn:

  • Het onbekende. Een nieuwe situatie, van welke aard dan ook, levert bij bijna iedereen in meer of mindere mate stress op.
  • Onmacht. Het gevoel geen controle te hebben of overweldigd te worden door de omstandigheden is een stressfactor. Dit is een evolutionair proces.
  • Het onvoorspelbare. Situaties waarin er geen duidelijk pad of voorspelbare uitkomst is, zijn voor de meeste mensen stressvol.
  • Bedreigingen voor het ego. Interessant genoeg is dit een van de meest verontrustende ervaringen. Inderdaad, het testen van onze capaciteiten of waarde, vooral in het openbaar, lokt bij velen van ons gevoelens van bedreiging uit.
Bezorgde man
Volgens onderzoek beïnvloedt een stressvolle omgeving onze besluitvorming negatief.

Enkele merkwaardige feiten over stress

We weten allemaal dat stress emotioneel en lichamelijk ongemak veroorzaakt. Uit een onderzoek (Engelse link) van Dr. Masuma Novak, van de Universiteit van Göteborg (Zweden), bleek dat stress het risico op diabetes type 2 met wel 45 procent verhoogt. In feite concludeerden de wetenschappers dat deze emotionele factor het gebrek aan reactie van het individu op insuline aanzienlijk beïnvloedt.

We weten ook dat de hersenen van mensen boven de 40 met chronische stress sneller verouderen dan kalmere individuen. Dit is een extra risicofactor voor het ontwikkelen van dementie op latere leeftijd.

Onderzoek (Spaanse link) gepubliceerd in Avances en Psicología LatinoAmericana vermeldt ook een paar merkwaardige feiten over stress. Het eerste is dat stress de besluitvorming negatief beïnvloedt en ons vermogen om informatie uit de omgeving te verwerken verandert.

Het tweede zinspeelt op het feit dat het, in stressvolle omgevingen of omgevingen die de individuele tolerantie overschrijden, moeilijker is om succesvolle keuzes te maken.

Stel in bed
Gestreste mannen hebben vaak nachtmerries die verband houden met catastrofes, terwijl vrouwen vaker dromen over interpersoonlijke conflicten.

Nog enkele merkwaardige feiten over stress

Stress heeft het vermogen om immuuncellen in de huid te activeren. Om die reden zijn gestreste mensen vatbaarder voor jeuk en veelvuldig krabben. Ook zijn gestreste vrouwen gevoeliger voor geluid dan mannen. Bijgevolg verdragen ze minder snel intense geluiden. Sterker nog, als je met meer dan 60 decibel tegen ze praat, zien ze dat als bijna agressief gedrag.

Langs dezelfde lijnen hebben de nachtmerries van mannen meestal te maken met rampen, terwijl vrouwen vaker nare dromen hebben over interpersoonlijke conflicten, en gevoelens van onmacht en vernedering. Toch hebben alle mannen en vrouwen die gestrest zijn vroeg of laat moeite om rustig te slapen.

Een ander merkwaardig feit over stress is dat het een zeer besmettelijke toestand is. Daarom verhoogt het zien van een gestrest persoon (in persoon of op tv) het cortisolniveau van de waarnemer .

Ten slotte leidt al deze informatie tot de conclusie dat het essentieel is om maatregelen te nemen om stress te beheersen en te voorkomen dat het chronisch wordt.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Cote Rengel, L., García Becerra, A. (2016). Estrés como factor limitante en el proceso de toma de decisiones: una revisión desde las diferencias de género. Avances en Psicología Latinoamericana, 34(1), 1928. http://www.scielo.org.co/pdf/apl/v34n1/v34n1a03.pdf
  • Pruessner, J. C., Dedovic, K., Pruessner, M., Lord, C., Buss, C., Collins, L., Dagher, A., & Lupien, S. J. (2010). Stress regulation in the central nervous system: evidence from structural and functional neuroimaging studies in human populations – 2008 Curt Richter Award Winner. Psychoneuroendocrinology35(1), 179–191. https://doi.org/10.1016/j.psyneuen.2009.02.016
  • Novak, M., Björck, L., Giang, K. W., Heden‐Ståhl, C., Wilhelmsen, L., & Rosengren, A. (2013). Perceived stress and incidence of Type 2 diabetes: a 35‐year follow‐up study of middle‐aged Swedish men. Diabetic medicine, 30(1), e8-e16. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/dme.12037

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.