Hoe je prioriteiten te bepalen

Werken met de soorten prioriteiten die je echt helpen is een voordeel. Hier kun je leren hoe je ze kunt bepalen.
Hoe je prioriteiten te bepalen
Gema Sánchez Cuevas

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Laatste update: 06 juli, 2022

Je prioriteiten bepalen is essentieel als je je doelen wilt bereiken. Dat komt omdat je moet weten hoe je kunt onderscheiden wat belangrijk is van wat dat niet is. Het helpt je om al je inspanningen in dezelfde richting te richten en te kanaliseren. Anders kun je merken dat je veel energie besteedt aan dingen die het gewoon niet waard zijn.

De wereld van vandaag wordt gekenmerkt door verstrooiing. Er worden in alle richtingen eisen, wensen en oproepen om je aandacht gesteld. De grens die het professionele van het persoonlijke scheidt, en ook die tussen het openbare en het privé, is ook kwetsbaarder. In dit soort omstandigheden wordt het moeilijker om je prioriteiten te bepalen.

Niemand heeft voldoende vitaliteit om aan alles, de hele tijd, aandacht te schenken. Soms doe je alsof je dat wel kunt en dan ga je uiteindelijk alle kanten op, maar in werkelijkheid nergens heen. Als je wilt weten hoe je je prioriteiten kunt bepalen, let dan op de vijf tips hieronder.

Om je leven te veranderen, moet je je prioriteiten veranderen.”

Mark Twain

Man denkt na

1. Wees niet lichtzinnig als je je prioriteiten bepaalt

Soms verwar je je prioriteiten met wat je boeit en je aandacht steelt. Je kunt bijvoorbeeld een onweerstaanbare aantrekkingskracht voelen om een mooie auto aan te schaffen die je in de etalage van een showroom zag staan. Je voelt dus dat je er een prioriteit van moet maken, maar is dat ook echt zo?

Dit voorbeeld geldt voor talloze situaties. Je bent vaak net een kind dat zich laat meeslepen door je impulsen en je verwart wat belangrijk is met wat aantrekkelijk is. De eerste stap naar het bepalen van je prioriteiten is de situatie rustig te analyseren. Denk goed na en wees niet overhaast.

2. Verklein je lijst

Je hebt vaak het gevoel dat absoluut alles belangrijk is. Je kunt ook de verkeerde overtuiging hebben dat je al je doelen in één keer kunt bereiken. Dat is echter niet zo. In feite, als alles belangrijk is, is niets belangrijk.

Je prioriteiten bepalen betekent dat je goed nadenkt over de grote doelen (Spaanse link) die je voor je leven gesteld hebt. Van daaruit kun je een criterium opstellen waarmee je het essentiële van het secundaire kunt scheiden. Deze oefening is fundamenteel om te voorkomen dat je uiteindelijk alle kanten op gaat.

3. Bepaal je prioriteit, niet de activiteit

Een andere veel voorkomende fout is dat je je prioriteiten verwart met je activiteiten. Stel bijvoorbeeld dat je vindt dat je prioriteit ligt bij het volgen van een opfriscursus (Spaanse link) op je werkplek. Als je de cursus afrondt, ben je van mening dat je je prioritaire doelstelling bereikt hebt. In dit voorbeeld is je prioriteit echter niet de cursus, maar competent zijn met betrekking tot je werk.

Doorgaan met dit voorbeeld, je kunt de cursus volgen en uiteindelijk toch incompetent zijn met betrekking tot je werk. Een prioriteit is geen activiteit, maar een leidend principe, verbonden met een centraal doel in je leven. Houd daar rekening mee bij het bepalen van je prioriteiten.

4. Bepaal niet alleen het wat, maar ook het hoe

Het bepalen van je prioriteiten houdt niet alleen in dat je het wat bepaalt, maar ook het hoe. Eerst en vooral moet je duidelijk zijn over wat je wilt, of liever, wat het belangrijkste van je doelen is. Als je het eenmaal hebt vastgesteld, moet je ook een plan ontwerpen om het te bereiken of te behouden.

Als je niet aangeeft op welke manier je het gaat bereiken, zal het er hoogstwaarschijnlijk niet van komen. Het zal in je leven blijven als een droom, wachtend tot het juiste moment aanbreekt waarop je het kunt bereiken. Als je echter een routekaart hebt, zal het veel gemakkelijker zijn om vooruit te komen.

Vrouw aan het werk

5. Bepaal data en graduele doelen

Als je eenmaal een wat en een hoe hebt, moet je dat ‘hoe’ uitsplitsen in de specifieke acties die we ‘doelen’ noemen. Met andere woorden, objectieve en verifieerbare vooruitgang. Als je prioriteit bijvoorbeeld is om meer vrije tijd te hebben en je gelooft dat je dat het beste kunt bereiken door je werk beter te beheren, dan kun je dit pad het beste geleidelijk bewandelen en je vorderingen controleren.

Het is ook aan te raden om voor het bereiken van die doelen definitieve data vast te stellen. Doe je dat niet, dan heb je geen redelijke parameter aan de hand waarvan je kunt vaststellen of je ze werkelijk bereikt of niet. Bovendien helpt het je je vorderingen beter te organiseren.

Het bepalen van je prioriteiten is de sleutel tot het slimmer beheren van je inspanningen. Het geeft je ook meer mentale orde en vergemakkelijkt veel van de beslissingen die je moet nemen. Zoals het oude gezegde luidt: wie niet weet waar hij heen gaat, komt waarschijnlijk ergens anders terecht.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Ortún-Rubio, V., Pinto-Prades, J. L., & Puig-Junoy, J. (2001). El establecimiento de prioridades. Atención Primaria, 27(9), 673.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.