Een schadelijke gedachtecyclus: denken dat je alleen gelukkig kunt zijn als je doel bereikt is

We zijn allemaal in de val gelopen door het gevoel te hebben dat we ons pas echt beter zullen voelen als we dat langetermijndoel van ons bereiken. Dit is echter een schadelijke gedachtencyclus.
Een schadelijke gedachtecyclus: denken dat je alleen gelukkig kunt zijn als je doel bereikt is

Laatste update: 02 augustus, 2022

In het artikel van vandaag bespreken we een schadelijke gedachtecyclus. Je zou kunnen denken aan je ambities op de lange termijn als aan het einde van een lange, vlakke weg. In feite is echter niets minder waar. Inderdaad, wat je ziet, lijkt meer op een bergketen, met vele hellingen en afdalingen, de een na de ander.

Bovendien is het maar al te gemakkelijk om in de val te lopen, als je de zware taak hebt bereikt om een heuvel te beklimmen, voel je geen enkel gevoel van voldoening. In feite zeg je gewoon tegen jezelf: “Als ik mijn doel eenmaal heb bereikt, zal ik echt gelukkig zijn…” Dit is echter een schadelijke gedachtecyclus.

Met deze strategie probeert je geest die zware en drukkende gevoelens te verlichten die voortkomen uit de inspanning die je hebt geleverd om je moeilijkheden te overwinnen. In feite herinnert het je eraan dat er aan het einde een prijs is, in de vorm van een pauze of een beloning.

Daarom verdraag je het ongemak en blijf je doorworstelen. Wat gebeurt er echter als deze cyclus nooit eindigt? Wat vaak gebeurt, is dat je uiteindelijke doel nog ver weg is, terwijl je het toch onmogelijk vindt om te stoppen en te rusten of te genieten van je kleine prestaties.

De schadelijke gedachtecyclus

Als je langetermijndoelen hebt, kun je dit soort schadelijke gedachtecyclus ervaren. Het betekent dat je alleen opluchting en triomf voelt als je je voorstelt dat je je uiteindelijke doel bereikt. Wat gebeurt er echter onderweg?

Zoals we eerder vermeldden, zul je op weg naar dat verre doel onderweg verschillende kleine overwinningen beleven. Als je echter niet stopt met het uitsluitend richten van al je aandacht op je uiteindelijke doel, zul je deze kleine prestaties niet opmerken. Daarom zul je er geen bevrediging in vinden.

Dit proces leidt tot frustratie en chronische stress. Bovendien geef je geen prioriteit aan de middelen die je aan elk van je doelstellingen toewijst. Je zou bijvoorbeeld tegen jezelf kunnen zeggen dat je je alleen maar beter zult voelen als je…..

Maar wat gebeurt er als die toekomst nooit komt? Of, als dat het geval is, ben je al op weg naar je volgende doel? In feite gaat de stress door en heb je misschien het gevoel dat je leven niet verbetert of vooruitgaat. Daarom zijn hier enkele ideeën die je kunnen helpen om uit deze spiraal te komen.

Vrouw denkt na

Hoe de schadelijke gedachtecyclus te doorbreken?

Als je geen verlichting vindt in je eigen prestaties, kun je je doelen opgeven. Daarnaast kun je last hebben van stress of zelfs angststoornissen of depressies. Toch zijn er enkele dingen die je kunt doen om te voorkomen dat je deze uitersten bereikt.

Geniet van je kleine prestaties

Als het gaat om grote ambities, loont het om te genieten van wat je onderweg bereikt. Op deze manier kun je kleine mentale pauzes nemen. Dit betekent dat je geniet van het gevoel een bepaalde taak te voltooien zonder je aandacht af te leiden van je uiteindelijke doel.

Deze kleine triomfen in je geest helpen je niet alleen om je vermogen om te bereiken opnieuw te bevestigen, maar zorgen er ook voor dat je harder je best doet. Dit proces bestrijdt ook het burn-outsyndroom (Spaanse link) en problemen met het gevoel van eigenwaarde als gevolg van vermoeidheid.

Beoefen introspectie

Wanneer je vastbesloten bent om een bepaald doel te bereiken, verlies je vaak je perspectief. In feite ontwikkel je tunnelvisie. Dit betekent dat je je alleen op je doel concentreert. Daarnaast heb je de neiging om jezelf met anderen te vergelijken. Dit leidt alleen maar tot frustratie en een gevoel van falen.

Je moet even stoppen en nadenken. Vraag jezelf af, welke verhalen genereert je geest over jezelf en anderen? Helpen ze je vooruit of zijn ze uiteindelijk een belemmering? Is dit de enige weg die je kunt nemen? Je mag niet uit het oog verliezen waar je bent en waar je naartoe gaat.

Geniet van de reis

De inspanning om je doel te bereiken, geeft je meestal voldoening. Maar je moet ook nadenken over wat je onderweg hebt bereikt. Stel bijvoorbeeld dat je gitaar hebt geleerd. Je zult misschien niet de beste gitarist ter wereld worden, maar neem even de tijd om na te denken over hoeveel je bent verbeterd.

Kijk hoe snel je vingers nu over de frets en snaren bewegen en denk na over hoe je behendigheid is verbeterd sinds je begon te leren om gitaar te spelen.

In feite kan het kijken naar jezelf terwijl je moeilijkheden overwint, verbetert en leert net zo positief zijn als het bereiken van je doel. Bovendien fungeert het als een beschermende factor in het geval dat je niet kunt komen waar je wilt zijn.

vrouw lopen

Word niet obsessief

Jezelf overtreffen is meestal nuttig. Je moet echter voorzichtig zijn, want je zou jezelf in een staat van constante spanning kunnen bevinden, gevoed door het streven om nooit te stoppen met groeien, verbeteren, leren of presteren.

Aan de andere kant betekent het identificeren dat er ruimte is voor verbetering op een bepaald gebied niet dat je meteen moet beginnen. In feite is het veel beter om het te integreren in een algemene reeks prioriteiten.

Denk bijvoorbeeld aan iemand die een verslaving overwint. Zou je ze willen vertellen dat het hun schuld is dat ze terugvielen toen een geliefde van hen stierf? Zou dat hen helpen om weer in de afkickkliniek te komen? Waarschijnlijk niet. Daarom, als je op een gegeven moment vastloopt, onthoud dan dat het belangrijkste is om te blijven proberen en dat je daar geen slechter persoon voor bent.

Richt je inspanningen op de cruciale

Van tijd tot tijd is het een goed idee om even stil te staan en na te denken over alle aspecten van je reis naar jouw doel. Vraag jezelf af wat je tegenhoudt. Hoeveel tijd breng je door met jouw dierbaren of met je favoriete activiteiten? Waar komt je frustratie vandaan?

Zodra je deze vragen hebt beantwoord en je alles in perspectief hebt, kun je je mentale en fysieke middelen toewijzen aan de meest relevante gebieden.

Onthoud ten slotte dat iedereen vatbaar is voor deze gedachtecycli. We leven inderdaad in een samenleving waarin mensen worden afgemeten aan hun prestaties en hun productiviteit.

Daarom hebben we de neiging om ons vaak extreem angstig te voelen als we het gevoel hebben dat we niet elk mogelijk moment gebruiken om te produceren en te presteren. Dit betekent dat we ons te veel focussen op onze langetermijndoelen, in plaats van te genieten van de kortetermijndoelen die we gaandeweg bereiken.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Rovella, A., & Sans, M. (2005). Predictores de éxito académico en estudiantes universitarios. Revista Electrónica de Psicología Política3(11).
  • Saborío Morales, L., & Hidalgo Murillo, L. F. (2015). Síndrome de burnout. Medicina Legal de Costa Rica32(1), 119-124.
  • Padrón López, G. A., & Sánchez de Gallardo, M. (2010). Efecto de la motivación al logro y la inteligencia emocional en el Crecimiento Psicológico. Revista Venezolana de Gerencia15(49), 141-158.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.