Lage tolerantie voor frustratie: een emotionele tijdbom

Frustratie tolereren betekent accepteren dat je niet altijd kunt krijgen wat je wilt. Dit zou je geen leed moeten bezorgen.
Lage tolerantie voor frustratie: een emotionele tijdbom

Laatste update: 29 maart, 2022

Het leven is niet perfect. Het is ook niet controleerbaar. Het zit vol met situaties en resultaten die vaak verre zijn van wat je had verwacht. Het is echter een onderdeel van je rijpingsproces om te leren deze realiteit te accepteren en te managen. Als je dat niet doet, groei je op met een lage tolerantie voor frustratie en moet je veel lijden onder ogen zien.

Als iets niet gaat zoals je had verwacht, heb je twee opties. Je kunt het accepteren en verder gaan of je negatief blijven voelen en jezelf in de slachtofferrol plaatsen. In geen van beide gevallen is het veranderen van wat er is gebeurd een optie. Desalniettemin, wat je beslist, zal verschillende resultaten opleveren. Stijfheid brengt ongemak met zich mee, terwijl flexibiliteit kansen biedt.

Frustratietolerantie in de kindertijd

Kinderen hebben hun cognitieve vaardigheden nog niet volledig ontwikkeld. Daarom zijn ze impulsief en ongeduldig. Sterker nog, ze vinden het moeilijk om bevrediging uit te stellen (Spaanse link). Met andere woorden, als ze iets willen, willen ze het zo snel mogelijk. Geconfronteerd met een ontkenning van hun verlangens, kunnen ze reageren met woede, huilen, schreeuwen en slecht gedrag.

Kinderen leren frustratie te tolereren is een van de meest gecompliceerde taken in het onderwijs. Het is echter absoluut noodzakelijk. Omdat ze moeten leren dat het niet altijd mogelijk is om te krijgen wat ze willen en dit mag hen geen leed bezorgen. Aan de andere kant, als een kind niets wordt ontzegd tijdens de kindertijd, wordt het de mogelijkheid ontnomen om dit vermogen te ontwikkelen.

Sommige ouders, in hun gretigheid om hun kinderen te beschermen tegen pijn en teleurstelling, geven gehoor aan elk verzoek. Ze geven toe en proberen van tevoren alle behoeften en wensen van hun kind uit te werken. In feite willen ze niet dat ze te maken krijgen met enige vorm van ongemak.

Dit zijn handelingen die uitgaan van goede bedoelingen en liefdevolle gedachten. Gedachten als “Ze zullen genoeg tijd hebben om te lijden als ze groot zijn.” Het is echter noodzakelijk om frustratie in de kindertijd onder ogen te zien om het te leren tolereren. Anders zullen ze in het volwassen leven, wanneer het in veel grotere mate lijkt, niet de nodige hulpmiddelen hebben om ermee om te gaan.

Moeilijkheden overwinnen

Hoe een lage tolerantie voor frustratie te verbeteren?

Opgegroeid zijn met overbezorgde ouders (Engelse link) is meestal het startpunt voor een lage tolerantie voor frustratie. Toch kan het worden overwonnen.

Als volwassene kun je inderdaad de beslissing nemen om je houding te veranderen en aan alle gebieden te werken waar je tekortschiet. Daarom, als je het moeilijk vindt om tegenspoed het hoofd te bieden en het als een enorm onrecht ziet, of als je je erg ongemakkelijk voelt wanneer je wensen niet worden vervuld, onthoud dan dat je kunt veranderen.

  1. Stop met alles te willen controleren. Probeer niet elke kleine gebeurtenis in je leven te voorspellen. Probeer niet te controleren wat er gebeurt. Stop met bang te zijn voor onzekerheid of verandering. Laat alles zijn gang gaan zonder gehecht te raken aan de uitkomst. In feite geeft de behoefte aan controle je niet de mogelijkheid om te veranderen wat er gebeurt, maar het ontneemt je wel je gemoedsrust.
  2. Stel realistische verwachtingen. Het is naïef om te denken dat je altijd alles kunt krijgen wat je wilt en dat je nooit tegenslag zult krijgen. Noch mensen, noch gebeurtenissen draaien om jou en je moet volwassen genoeg zijn om dit feit te accepteren. Probeer daarom bij het genereren van je verwachtingen een breder perspectief in te nemen, een die rekening houdt met de realiteit en niet alleen met je ideaal ervan.
  3. Flexibel zijn. Het is volkomen natuurlijk om dromen en verlangens te hebben, te willen dat ze uitkomen en eraan te werken om ze te bereiken. Je moet echter ook begrijpen dat de omstandigheden veranderen en dat je moet weten hoe je je aan deze veranderingen kunt aanpassen. Als het scenario verandert, is het belangrijk dat je ook je gedachten en acties kunt veranderen. Blijf niet star vastzitten in hoe je dacht dat alles zou gebeuren. Zoek een alternatief in het licht van de nieuwe informatie die jouw omgeving je biedt.
Vrouw ademt diep op haar werkplek

Een zaak van vertrouwen

Ten slotte moet je bij elke tegenslag of tegenslag leren accepteren (Spaanse link) en vertrouwen. Een lage tolerantie voor frustratie verbergt onzekerheid, de angst om niet in staat te zijn om de negatieven die het leven op je afvuurt onder ogen te zien.

Om deze reden moet je op jezelf en je vermogen vertrouwen om je emotionele ongemak te beheersen en vooruit te komen. Vertrouw ook in het proces. Misschien gaat niet alles zoals je had verwacht, maar misschien ga je in een betere richting. Onthoud: accepteer wat is, pas je aan aan verandering en vertrouw. Je bent geen slachtoffer, je hebt de macht om te beslissen hoe te reageren.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Muñoz, A. (2005). Baja tolerancia a la frustración. Extraído el20.
  • Canet-Juric, L. (2015). “Mejor dos para después”: Herramientas para fomentar el autocontrol y la demora de la gratificación en los niños. Secretaria de Extensión y Transferencia Facultad de Psicología Universidad Nacional de Mar del PlataCONICET, 10.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.