12 dingen die we van kinderen kunnen leren

Over het algemeen leren kinderen van volwassenen. Er zijn echter ook dingen die volwassenen van kinderen kunnen leren. Lees hier meer.
12 dingen die we van kinderen kunnen leren
Sergio De Dios González

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Sergio De Dios González.

Geschreven door Sofia Alcausa Hidalgo

Laatste update: 27 december, 2022

Kinderen hebben het verbazingwekkende vermogen om hun hoop, hun levensvreugde, hun geluk en hun vermogen om zich gemakkelijk aan te passen aan veranderingen te verspreiden. Ze zijn de drang om te leven, het verlangen om te weten en het beste voorbeeld van dagelijks vermaak.

We kunnen zoveel van ze leren; in feite zouden we allemaal een beetje terug moeten gaan naar onze kindertijd!!

Je leert me zoveel voor iemand die zo jong is

“Voor iemand die zo jong is, mijn kind, leer je me zoveel. Je geeft me het gevoel dat de wereld veel mooier, leuker, interessanter en minder gecompliceerd is dan ik soms denk. Je geeft me het gevoel dat lachen belangrijker is bij elk dom klein ding.

Ik weet dat je liefde oprecht is, net als je woorden, die soms niet kloppen, maar tegelijkertijd alle zin van de wereld hebben.

Je leert me alles met andere ogen te zien, ogen die transparant en oprecht zijn, die toch niet besmet zijn door de conventies en clichés waar de maatschappij ons mee verstikt.

Bij jou is alles anders, nieuw, onverwacht, spannend! En je wilt niets liever. Je beleeft elk moment intens alsof het je laatste is, en dat geeft me een hernieuwd en levend gevoel.”

Meisjes knuffelen

12 dingen die we van kinderen kunnen leren

1. Raak enthousiast

Stop nooit met enthousiast raken als een kind over een nieuwe baan, een nieuwe liefde of een nieuwe vriendschap. Of zelfs over je prestaties, of de kleine dingen die elke dag gebeuren.

Opwinding, samen met motivatie, is de drijvende kracht achter het verwezenlijken van je dromen, vergeet dat niet.

2. Wees niet bang voor nieuwe dingen

Het is altijd beter om spijt te hebben van wat je hebt gedaan dan van wat je niet hebt gedaan. Laat jezelf geen dingen zeggen als: “Wat als ik met die persoon op date was gegaan?” of “Wat als ik ja zou zeggen tegen die baan waar ik zo bang voor was?”

Je aannames zijn geen realiteit. Soms is een klein beetje risico nodig om vooruit te blijven gaan. Beperk jezelf niet.

3. Veel plezier

Laat al je vooroordelen en angsten achter wat mensen over je zullen zeggen. Kinderen vermaken zich, lachen en hebben plezier omdat ze niet letten op wat mensen over hen zeggen. Ze leven in het moment.

Geniet van de kleine dingen, lach om een nieuwe dag te verwelkomen en voeg een beetje humor toe aan je routine.

4. Wees nieuwsgierig

Als we ons gevoel van nieuwsgierigheid verliezen, is het bijna alsof we een beetje van binnen sterven. Wees nieuwsgierig naar het leren van nieuwe dingen, het ontdekken van nieuwe plaatsen om te bezoeken. Nieuwsgierigheid leidt ons naar zelfontplooiing.

5. Druk jezelf oprecht uit

Volwassenen spreken vaak niet vrijuit. We zijn bang dat onze woorden worden afgewezen, of wat andere mensen zullen zeggen, of dat we andere mensen lastigvallen.

En als we altijd zeggen wat andere mensen willen horen, voelen we ons van binnen niet goed. Bevrijd jezelf door je oprecht te uiten, zoals een kind zou doen!

6. Profiteer van elk moment

Ze zeggen dat je moet profiteren van de goede tijden, omdat de slechte alleen komen. Leef, geniet, profiteer van je vrije tijd.

Wanneer ziekte op onze deur klopt of wanneer een geliefde overlijdt, realiseren we ons veel dingen die we als vanzelfsprekend beschouwen. Misschien moeten we ons er meer van bewust zijn dat alles vluchtig is.

Kind met propeller

7. Heb onbevreesd lief

Waarom zijn we zo bang voor liefde? Kinderen houden gewoon van, meer is er niet aan de hand. Ze denken niet dat hun huisdier ooit zal overlijden of dat hun jeugdliefde niets meer zal zijn dan een herinnering als ze volwassen zijn.

Denk niet aan morgen; geniet van vandaag. Liefde is een van de mooiste dingen in het leven, dus waarom zou je er zo bang voor zijn? Ben je bang om te lijden? Alles gaat voorbij, zelfs lijden, maar niemand kan het plezier dat je hebt gehad wegnemen.

8. Aanpassen aan verandering

Kinderen zijn de echte meesters in het aanpassen aan veranderingen. Ze kunnen verhuizen naar een nieuw huis, een nieuwe school of zelfs een nieuw land, en alles is in orde!

Dus als wij de volwassenen zijn, wat gaat er dan met ons gebeuren? Veranderingen vernieuwen en verrijken ons leven altijd.

9. Wees niet bang om te vallen: uiteindelijk sta je weer op

Heb je ooit een kind zien vallen zonder op te staan? Het leven werkt op dezelfde manier. Het is meestal onze geest die ons beperkt.

Zinnen als “Ik ga dit niet doen omdat het misschien niet goed gaat!” zal ons alleen maar aan de plek verankeren, en we zullen niet worden gedreven om langs het pad dat voor ons ligt te gaan. Vallen zodat je weer kunt opstaan! Het komt goed!

10. Maak je geen zorgen over wat anderen denken

We zijn ons te veel bewust van de mensen om ons heen. Maar hoe zit het met wat je wilt? Luister naar je hart en handel zoals je bent.

11. Stel vragen zonder bang of beschaamd te zijn

Wat is er zo erg aan het stellen van vragen? Denk je dat je dom overkomt? Helemaal niet, het is precies het tegenovergestelde. Door vragen te stellen getuigt van nederigheid en een verlangen om te leren.

12. Ontspan: forceer geen dingen

Als kinderen moe worden, gaan ze slapen. Jezelf niet laten rusten zal leiden tot slopende chronische stress. Haal diep adem, zodat je weer op krachten kunt komen.

Wees weer als een kind en verlies nooit je enthousiasme! Hoe kan je dat doen? Door altijd een kind in de buurt te hebben. Wellicht ook interessant voor jou

Vijf essentiële geschenken om aan je kinderen te geven
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Vijf essentiële geschenken om aan je kinderen te geven

Je kinderen een bewuste en respectvolle opvoeding geven is een van de grootste geschenken die je ze kunt geven. Lees hier meer.


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.