Luister naar je hart, het zal je bevrijden

Een gevoel van vrijheid gaat verder dan je omgeving of het land waarin je woont. Het hangt sterk af van je emoties, persoonlijke context en de mensen met wie je samenleeft. Lees hieronder meer.
Luister naar je hart, het zal je bevrijden
Sergio De Dios González

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Sergio De Dios González.

Geschreven door Pedro González Núñez

Laatste update: 27 december, 2022

Hoe denk je dat beroemde mensen als Nelson Mandela of José Mujica konden vergeven na zoveel jaren gevangen te hebben gezeten? Het was omdat ze geloofden dat je alleen vrijkomt als je naar je hart luistert, waar je ook bent. Dus luister naar je hart, het zal je bevrijden.

Mandela reciteerde vaak een beroemd gedicht, Invictus, geschreven door William Ernest Henley. In de laatste verzen staat: ‘Ik ben de meester van mijn lot. Ik ben de kapitein van mijn ziel’. Dit betekent dat je ware kracht en vrijheid alleen in jezelf te vinden is.

Luister naar je hart

Vaak hoor je zinnen als ‘dit is een vrij land’ of ‘we leven in een dictatuur, we hebben niet echt vrijheid’. Dit zijn echter wegwerpverklaringen die niet echt de ware betekenis aangeven van wat het is om vrij te zijn of niet.

Iemand kan zich bijvoorbeeld volledig vrij voelen in een totalitair regime. Aan de andere kant kan iemand die in een democratie leeft, het gewicht van de slavernij op zijn schouders voelen, die hem bij elke stap die hij zet naar beneden haalt.

“De ketenen van slavernij kunnen alleen de handen binden. De geest maakt ons of vrij of tot slaaf gemaakt.”

Franz Grillparzer

Vrouw loopt door een veld met tarwe

Maar in je hart, je geest en in je, kan niemand je je ware vrijheid afnemen. Wat maakt het uit als je het niet kunt uiten? Je zult altijd weten dat je een wezen bent met je eigen geweten en dat is iets dat niemand je ooit kan afnemen.

Wat gebeurt er als je niet naar je hart luistert?

Als we zeggen dat je hart je zal bevrijden, betekent dit dat je jezelf alleen kunt vinden door te luisteren naar je ware gevoelens, je ware aard en je meest intieme manier van zijn. Met andere woorden, om precies te weten wat je nodig heeft en wat je wilt.

Als je echter niet naar je hart luistert, kun je je verslaafd voelen, waardoor je je duidelijk ongemakkelijk voelt. Bijvoorbeeld:

  • Heb je een relatie waarvan je weet dat die nergens toe leidt? Toch blijf je hangen vanwege een gevoel van misplaatste loyaliteit. Of misschien ben je bang om alleen te zijn en blijf je bij diegene, ook al weet je diep van binnen dat het niet de juiste persoon voor je is.
  • Hoe zit het met je werk? Denk je dat je de juiste baan hebt? Heb je het gevoel dat je het werk doet waarvoor je gekwalificeerd bent? Ben jij in staat om je persoonlijke en professionele potentieel ten volle te ontplooien? Of werk je in een bedrijf waar je je volledig ondergewaardeerd voelt maar je durft niet weg te gaan omdat je geen keus hebt en bang bent om geen andere baan te kunnen vinden?
  • Wat vind je van je vrienden? Denk je dat ze je waarderen? Vindt u dat ze uw gezelschap en begrip verdienen? Misschien ben je te bang om ze aan de kant te zetten omdat je eenzaamheid niet kunt verdragen en liever iemand bij je hebt, ook al lijken ze je niet zo te waarderen.

Luister naar je hart

Als je jezelf herkent in een van de bovenstaande situaties of in een soortgelijke situatie verkeert, is hier wat advies om je volledige potentieel te ontwikkelen.

  • Vergeet nooit dat je hart je zal bevrijden. Om deze reden zou je in je hart moeten kijken en een lang gesprek met jezelf moeten hebben om erachter te komen wat je echt wilt. Het eerste is om je doelen te stellen.

“Als je geen innerlijke vrijheid hebt, wat voor vrijheid verwacht je dan?”

-Arturo Graf-

Gelukkige vrouw met open armen
  • Als je eenmaal je doelen hebt gesteld en precies weet wat je wilt, is het tijd om in jezelf te gaan geloven. Er zullen onderweg veel valkuilen zijn. Inderdaad, mensen zullen proberen je af te schrikken of je eigen angsten zullen je proberen af te schrikken. Maar op een dag zul je kunnen zeggen dat het moeilijk was, maar je hebt het gedaan. Aarzel niet.
  • Werk altijd in de goede richting. Weet dat je een complex en eenzaam pad zult tegenkomen dat maar weinig mensen durven te volgen. Desalniettemin, als je niet stopt en altijd vooruitgaat met je zinnen gezet op je ware doelen, kan niets je stoppen.

Onthoud deze mantra: ‘Mijn hart zal me bevrijden’. Loop naar je ware persoonlijke en professionele ontwikkeling. Ontdek wat je meest intieme verlangens zijn en ga ze halen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.