Leer in jezelf geloven in zeven stappen

Leer in jezelf geloven in zeven stappen

Laatste update: 17 november, 2017

In jezelf geloven is noodzakelijk om te kunnen beginnen aan de reis die jou zal brengen wat je werkelijk verlangt. Er bestaat in dit leven geen grotere zekerheid of grotere mate van vertrouwen, dan het vertrouwen dat jij jezelf laat zien. Als jij die stap niet zet, als jij geen vertrouwen hebt in jezelf, dan heb je niets.

Sommige mensen denken dat als ze niet worden aangenomen, als er niet naar ze wordt geluisterd, als ze niet worden aangemoedigd of vertrouwd, dit dan komt doordat ze verlegen zijn of doordat ze op het moment suprême overweldigd raken door plankenkoorts. Dit is echter niet het geval. Het is hun gebrek aan zelfvertrouwen dat hen parten speelt, dat die angst en schaamte veroorzaakt.

Als je niet in jezelf gelooft, verwacht dan ook niet dat een ander dit zal doen. Alleen als jij in jezelf gelooft zul je in staat zijn om anderen iets te geven om in te geloven.

Je moet in jezelf geloven

Zelfvertrouwen is van cruciaal belang. Denk eens na over al die dingen die je niet gedaan hebt omdat je niet in jezelf geloofde. Hoeveel kansen heb je voorbij laten gaan; hoeveel wegen heb je niet bewandeld? Jouw twijfels, angsten en complexen weerhouden je ervan om werkelijk te genieten van dit leven.

Daarom is het belangrijk om in jezelf te geloven. Want al geloven er nog zoveel mensen in jou, het zal pas betekenis hebben als jij in jezelf gelooft. Het heeft geen zin om te horen hoeveel je waard bent als jij zelf denkt dat je niets waard bent. En dus is het belangrijk dat je over jezelf nadenkt en jezelf ontdekt. Je hebt zoveel moois in je zitten dat je er niet uit laat.

“Niemand kan jou een minderwaardigheidsgevoel bezorgen zonder jouw toestemming.”

-Eleanor Roosevelt-

Een Vrouw In Maanlicht Die Weet Dat In Jezelf Geloven Belangrijk Is

Goed nieuws! Het is nooit te laat om de eerste stap te zetten. Het is een ingewikkeld leerproces, maar in jezelf leren geloven is zeker mogelijk. Lees dan ook verder, want in dit artikel geven we je enkele simpele strategieën die je zullen helpen om in jezelf te geloven, zelfverzekerder te worden en je zelfvertrouwen te vergroten. Met deze strategieën zul je ontdekken wat er zich allemaal in jou verborgen houdt.

1. Weet dat zelfvertrouwen kan worden aangeleerd

Als je je er niet van bewust bent dat vertrouwen hebben in jezelf iets is dat je kunt leren, zul je het nooit bereiken. Het is hetzelfde als wanneer je een taal aan het leren bent. Zou je Chinees beginnen te leren als je er niet van overtuigd was dat je het kon? Als je iets begint te leren, dan doe je dit omdat je erop vertrouwt dat je het kunt bereiken. Als je er niet in gelooft, zul je het nooit voor mekaar krijgen. In jezelf geloven is geen garantie dat je het zult bereiken, maar je zult jezelf tenminste niet de mogelijkheid ontzeggen om een poging te wagen.

Zelfvertrouwen kan worden aangeleerd, vergeet dit niet. Met veel inspanning en oefening zul je in staat zijn het te bereiken, je moet het simpelweg proberen. Onthoud dat iemand die nooit eens iets waagt, ook nooit eens iets wint. En geen overwinning is zo zoet als alles riskeren om te kunnen groeien als persoon.

2. Confronteer je innerlijke criticus

We hebben allemaal een innerlijke stem die ons herinnert aan onze beperkingen, onze angsten, aan al die kritiek die we gedurende onze kinder- en pubertijd over ons heen hebben gekregen. Confronteer die innerlijke stem die jou keer op keer onderuithaalt en kom voor jezelf op. Onthoud dat jij de beslissingen neemt, niet dat stemmetje dat alleen maar gericht is op al die giftige ervaringen die jij hebt meegemaakt.

Onze innerlijke criticus mag dan ontzettend streng zijn en een hoop schuldgevoelens opwekken, maar je kunt er ook mee dealen en dapper zijn, waarbij je onthoudt dat deze criticus niets meer is dan een herhaler van al die boodschappen uit je kindertijd. Confronteer deze en maak je innerlijke stem minder hard.

3. Zet jouw zwakten om in krachten

Jouw zwaktepunten omzetten in sterktepunten vereist een zekere mate van creativiteit, maar mogelijk is het wel. Bovendien zul je wanneer je dit doet waarschijnlijk op nieuwe en geweldige mogelijkheden stuiten. Onthoud dat elke fout, elke moeilijkheid en elk obstakel op ons pad de drijfveer kan zijn achter prachtige kansen en grote lessen.

Analyseer je zwaktepunten, ontdek je angsten en verander je houding. Dit is de enige manier waarop je jezelf zult bevrijden van de touwen die jouw vleugels gebonden houden.

Vrouw Met Vleugels Tussen De Bloemen

4. Ontdek je ware potentieel

Een van de redenen waarom veel mensen niet in zichzelf geloven is omdat ze niet in staat zijn geweest om hun belangen te ontdekken en hun passies te ontwikkelen, of ze hebben het wel gedaan maar waren hierbij te afhankelijk van de steun en goedkeuring van anderen. Ontdoe jezelf van deze beperking en ontdek je talenten, ontdek waar jouw ware kracht ligt.

Stort jezelf in dat avontuur waar je altijd naar verlangd hebt, maar nooit aan bent begonnen. Werk dat idee dat niet verder kwam dan een ruwe schets of dat plan waar je van droomde, maar nooit van hebt genoten, uit. Ontdek je kwaliteiten, talenten, lichtkanten en begin ze uit te breiden.

5. Wees je eigen coach

Je hebt niemand nodig om voor je te juichen, je moed in te praten of je eraan te herinneren dat je het kunt. Een beetje hulp is altijd welkom, maar je zou moeten leren om zelfvoorzienend en emotioneel onafhankelijk te zijn. Alle aanmoediging die je nodig hebt, kun jij jezelf geven.

Begin in plaats van jezelf verbaal te mishandelen, jezelf te behandelen met liefde en hoop. Heb jezelf lief en motiveer jezelf. Stuur jezelf positieve en optimistische boodschappen die zullen dienen als versterking, er is namelijk niets beters dan weten hoe je aardig moet zijn voor jezelf. Genoeg met al die minachting en verwijten; begin jezelf te versterken.

6. Wees in jouw gedachten de superheld die je wenst te zijn

Superheld, superster…het maakt allemaal niet uit. Stel je eens voor dat je bent wat je wilt worden, dat je je doelen bereikt hebt, dat je al die beperkingen die het moeilijk voor je maken om je droom te bereiken niet meer bij je draagt. Trek je superheldenpak aan en je zult een superheld worden, omdat je je er als één zult gedragen. Je moet er alleen in geloven.

Je houding vertelt anderen hoe ze met jou kunnen omgaan en zal je beschermen tegen hun beperkende kritiek. Je zult gevuld zijn met hoop en doelen. Onthoud echter dat je superheldenpak geen kostuum is, maar een tweede huid. Maak het een deel van jou, voel dat het bij je hoort en identificeer jezelf ermee.

7. Geef jezelf kracht

Creëer een krachtig beeld van jezelf. Heb vertrouwen in jezelf en je vermogens. Werkelijk vertrouwen hebben in jezelf komt voort uit de ontwikkeling van een positief en krachtig zelfbeeld. Ga zitten, doe je ogen dicht, en voel je innerlijke kracht. Dat vuur dat jou vult met energie en dat jou in staat zal stellen om je doelen te bereiken.

“We maken onszelf of ongelukkig of sterk. Het kost evenveel moeite.”

-Carlos Castaneda-


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.