Ben jij emotioneel afhankelijk?

Ben jij emotioneel afhankelijk?

Laatste update: 29 juni, 2017

Emotionele afhankelijkheid is ontzettend schadelijk, en wordt vaak uitgesprokener naarmate de jaren verstrijken. Gezegd moet worden dat emotionele afhankelijkheid niet alleen geen liefde is, maar ook dat in de meeste gevallen de emotioneel afhankelijke persoon zelfs het ergste gebrek aan liefde vertoont dat er maar bestaat: een gebrek aan liefde voor zichzelf.

Je kunt van veel dingen afhankelijk zijn, zoals ideeën en stoffen, niet alleen van mensen. Er zijn twee dingen die emotionele afhankelijkheid versterken: het vermijden van verantwoordelijkheid en het vermijden van de vermeende ellende van eenzaamheid.

De gevolgen van emotionele afhankelijkheid zijn rampzalig op de lange termijn: je zult gedoemd zijn tot relaties, gedragingen en gewoonten die jou uiteindelijk niet vervullen. Je doet het alleen om geaccepteerd te worden, maar eindstand zal zijn dat je jezelf of de realiteit die jou omringt niet accepteert.

Mensen zijn afhankelijk uit angst, het brengt ze geen genot

Het is geen aangenaam gevoel om je te realiseren dat je afhankelijk bent van iets of iemand. Integendeel, je wordt je bewust van het enorme aantal beslissingen dat je genomen hebt waarbij je braaf de richting volgde die anderen voor jou bepaalden. Natuurlijk deden de meesten van hen dit niet met slechte bedoelingen, en waarschijnlijk is het zo dat ze het niet eens gedaan zouden hebben als jij ze niet om hun mening had gevraagd.

Afhankelijk zijn omvat het nemen van beslissingen op basis van wat een ander van jou verwacht, waarbij jouw eigen mening de laatste optie is die je overweegt.
Emotioneel Afhankelijk

De meeste mensen durven alleen meningen te hebben over de persoonlijke beslissingen van anderen als ze het idee hebben dat er een kans bestaat dat ze deze kunnen beïnvloeden. Je zult het maar zelden meemaken dat mensen dat wat jij doet en denkt in twijfel durven te trekken als jij ze hier de mogelijkheid niet toe geeft.

We openen de deur voor andere mensen om ons hun meningen te geven omdat we twijfelen aan die van onszelf. We zijn afhankelijk van anderen omdat we onszelf in twijfel trekken.

Het belang van emotionele onafhankelijkheid

Hoe mensen afhankelijk worden: familie en sociaal leren

De meeste mensen worden afhankelijk met maar één doel in gedachten: het vermijden van leed. Een andere veelvoorkomende, veel dieperliggendere reden is het niet weten wat ware liefde inhoudt, wat niet synoniem is met afhankelijkheid.

Het is normaal dat de bron van een groot deel van jouw krachten en diepste angsten in je familieomgeving te vinden is. Elk van ons heeft een unieke geschiedenis, maar alleen enkelen van ons leren ervan.

Anderen houden steeds steviger vast aan hun banden omdat ze bang zijn voor vrijheid, wat bepaald wordt door hun vermogen (of beter gezegd onvermogen) om de bron van hun maladaptieve gedragingen te begrijpen.

Negatieve bekrachtiging in families

Het geeft veel ouders een goed gevoel wanneer hun kinderen niet te troosten zijn omdat ze er niet zijn of als ze hun vader of moeder ‘willen’ zelfs wanneer dit niet nodig is. Op basis hiervan rechtvaardigen ouders hun recht om de tijd die de kinderen met anderen doorbrengen te beperken. Ze zeggen dingen als ‘ze kunnen niet zonder mij, ze houden zo veel van me’, of ‘het is normaal dat ze niet bij andere mensen willen zijn, ik ben hun moeder’.

Emotioneel Afhankelijk

Dit is het bedrieglijke aan negatieve bekrachtiging in families, dat niet alleen resulteert in afhankelijke mensen, maar ook in mensen die antisociaal gedrag vertonen: ze geven toe aan alle eisen die hun kinderen hebben, of deze nu emotioneel of materieel zijn.

Op deze manier vermijden ze ellende op de korte termijn, maar op de lange termijn geven ze hun kinderen meer macht om grilliger en afhankelijker te worden. Deze kinderen hebben geen veilige hechting, noch wordt er meer of beter van ze gehouden dan van andere kinderen. Ze worden simpelweg gevormd om hun eigen welzijn altijd boven dat van anderen te stellen en om niet te kunnen omgaan met frustratie in de toekomst.

Niets is onthullender dan het besef hoe vermoeiend en uitputtend het kan zijn om een afhankelijke relatie te hebben waarin niet jij degene bent die afhankelijk, onzeker of ambivalent is, maar waarin de ander zich zo naar jou toe opstelt.

Emotioneel Afhankelijk

Hiermee bedoelen we mensen die jou voortdurend om advies vragen bij hun beslissingen, die hun meest irrationele angsten aan jou onthullen, en die soms alles wat jij doet verdacht vinden en nauwlettend in de gaten houden. Je voelt een continue vermoeiende druk omdat de impliciete verantwoordelijkheid voor hoe die ander zich voelt op jou rust.

Op dat moment besef je dat jouw energie om lief te hebben kan vervagen omdat je zo moe bent geworden van de afhankelijke relatie, waarin jij alle verantwoordelijkheid voor die ander op je neemt omdat hij zelf geen beslissingen kan nemen.

Afhankelijkheid overwinnen

Beslissingen nemen zonder je schuldig te voelen houdt in dat je jouw leven in eigen handen neemt. Doen wat je leuk vindt zonder continu om advies van anderen te vragen is de eerste stap. Je zult je realiseren dat je wel degelijk zelf beslissingen kunt nemen en dat je deze beslissingen helemaal niet hoeft te rechtvaardigen of uit te leggen aan andere mensen.

Alleen jij kent jezelf en weet waarom je je gedraagt zoals je je gedraagt. Altijd maar het advies van anderen opvolgen en verwachten dat de dingen zo goed zullen uitpakken is alsof je een marionet bent wiens touwtjes steeds langer worden, zich steeds maar vermenigvuldigen en steeds meer in de knoop raken. Snijd die touwen dan ook door en ga zelf de hoofdrol spelen in jouw leven. Je hebt niemand nodig om jou te bewegen.

5 risico’s van emotioneel afhankelijk zijn van je partner