Hoe harmonie in een relatie te bereiken

Harmonie is in staat zijn de ander te respecteren. Het is niet nodig dat we het altijd eens zijn met wat onze partner zegt, doet of denkt, want het essentiële is dat we hem of haar begrijpen.
Hoe harmonie in een relatie te bereiken
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 01 juni, 2023

Harmonie in een relatie is als een dans waarin niemand de maat mist. Er is evenwicht en eenheid en op de achtergrond klinkt de muziek van tevredenheid in deze gedeelde reis tussen twee mensen. Het wordt echter meestal pas bereikt na veel werk, veel meningsverschillen, en vooral de duidelijke wil om moeite te steken in de affectieve band.

Als je denkt dat je voor een gelukkige relatie alleen maar van elkaar hoeft te houden, heb je het mis. Natuurlijk, het zou geweldig zijn als je er alleen maar aan herinnerd hoefde te worden dat je van elkaar houdt. Dat je de incidentele ruzies en meningsverschillen die uit het niets lijken op te duiken, kon vergeten.

En, het zou prachtig zijn als passie en genegenheid als balsem fungeerden voor die gevoelens van ongemak die je ervaart wanneer je je plotseling realiseert dat de inspanningen die je in je relatie moet leveren zwaar zijn.

Het is niet gemakkelijk om de juiste partner te vinden. Het is nog moeilijker om die te vinden en de relatie te laten opbloeien, rijpen en vormen tot iets blijvends en bevredigends. Maar, dit inspirerende doel is niet onmogelijk. De sleutel ligt in het vinden van harmonie.

“Een liefdevol hart is de ware wijsheid.”

Charles Dickens

Hand in hand

Hoe bereik je harmonie in een relatie?

Relationele harmonie houdt in dat je een evenwicht bereikt ook al heb je elk verschillende verhalen. Het betekent het afsnijden van bochten zodat de contouren van jullie karakters bij elkaar passen en jullie problemen kunnen aanpakken. Hoe groot of klein deze ook zijn.

Je denkt misschien dat liefde synoniem is met het overal over eens zijn. Daarom vind je het vanzelfsprekend dat gelukkige stellen op één lijn moeten zitten met elkaars idealen, doelen, smaken, percepties en meningen.

Verliefd worden betekent echter plaatsmaken voor je partner die zijn eigen existentiële, persoonlijke en ook ideologische bagage heeft. Hier begint de echte dagelijkse uitdaging.

In feite vereist het bereiken van harmonie in een relatie het investeren van je tijd, wil en intenties in een specifiek psychologisch handwerk.

Je partner begrijpen is te verkiezen boven het met hem eens zijn over alles

Hoe vaak heb je gezegd of te horen gekregen dat “Je me niet begrijpt”? Ongetwijfeld veel. We hebben inderdaad allemaal de neiging om in de val te lopen van verhitte discussies, stormachtige woede en bittere teleurstellingen. In plaats van tot overeenstemming te komen, nemen we afstand.

Harmonie in een relatie is gebaseerd op de hoeksteen van begrip. Je moet je realiseren dat je het niet altijd met elkaar eens zult zijn en dat dit niet het einde van de wereld betekent. Daarnaast moet je gewoon de realiteit van je partner begrijpen en die respecteren.

Je zult het waarschijnlijk over meer dingen eens zijn dan niet. Maar, je moet altijd weten hoe je naar je partner moet luisteren, aansluiten bij zijn of haar verhaal, en het respecteren. Want als je alleen je eigen visie accepteert en hun perspectief onderschat, zul je alleen maar bruggen afbreken en muren tussen jullie bouwen.

Empathie en respect

Een van de doelen van relatietherapie is het vergroten van de empathie tussen partners om verandering tot stand te brengen. Een studie (Engelse link) gepubliceerd in het tijdschrift Plos One beweert dat empathie de tevredenheid in een affectieve relatie bevordert. Daarom is het een van de meest doorslaggevende pijlers.

Om harmonie in je eigen relatie te bereiken moet je daarom voldoende emotionele en cognitieve empathie ontwikkelen. Het soort dat je verbindt met de emoties en behoeften van je partner, maar je ook in staat stelt hen te begrijpen. Dit vermogen stelt je in staat om de waarheid over hen te ontdekken, zodat je hen kunt respecteren en hun authenticiteit kunt behouden.

Disharmonie in je relatie ontstaat als je elkaar niet meer respecteert. Het is het moment waarop jouw werkelijkheid er meer toe doet dan die van hen en je probeert hen te laten worden wat jij wilt. Hierdoor verliezen ze hun identiteit, meningen en individualiteit.

Stel op de bank

Waardeer hun aanwezigheid dagelijks

Waarderen betekent niet alleen willen. Waarderen betekent je partner emotioneel valideren, hem aanwezigheid en belang geven. Het gaat ook om dankbaar zijn voor elke dag dat hij ervoor kiest zijn leven met jou te delen. Het staat ook voor bewondering. Inderdaad, zonder deze voedingsstof zijn weinig relaties bevredigend of stabiel.

Een studie (Engelse link) gepubliceerd in het tijdschrift, Personal Relationships benadrukt hoe dankbaarheid en het vermogen om een partner zich gewaardeerd te laten voelen voor gewoon de manier waarop ze zijn, fungeren als een dagelijkse versterking in een relatie. Zorg er daarom voor dat je aan deze aspecten werkt.

Magic and promoting the positive

Harmonie in een relatie vergt inspanning. Je moet je richten op de deugden van je geliefde en niet alleen op hun gebreken. Je moet bijvoorbeeld weten hoe je goedgehumeurd kunt zijn en hem of haar niet voortdurend verwijten maken als er dingen misgaan.

Het positieve bevorderen betekent ook dat je momenten van magie en intimiteit kunt creëren. Daarmee doorbreek je de routine en moedigt waar mogelijk passie aan.

Ten slotte kun je met een optimistisch perspectief je relatie een hoopvolle, positieve en veerkrachtige vitaliteit bieden. Het soort waarin geen plaats is voor overgave, alleen de duidelijke wil om samen verder te gaan.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


    • Jeewon Oh, William J. Chopik, Eric S. Kim. The association between actor/partner optimism and cognitive functioning among older couples. Journal of Personality, 2019; DOI: 10.1111/jopy.12529
    • Sara B. Algoe, Shelly L. Gable, Natalya C. Maisel. It’s the Little Things: Everyday Gratitude as a Booster Shot for Romantic Relationships. Personal Relationships, 2010; DOI: 10.1111/j.1475-6811.2010.01273.x
    • Stack, S., & Eshleman, J. R. (1998). Marital Status and Happiness: A 17-Nation Study. Journal of Marriage and Family, 60(2), 527–536. https://doi.org/10.2307/353867
    • Verhofstadt, L., Devoldre, I., Buysse, A., Stevens, M., Hinnekens, C., Ickes, W., & Davis, M. (2016). The Role of Cognitive and Affective Empathy in Spouses’ Support Interactions: An Observational Study. PloS one11(2), e0149944. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0149944

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.