De cognitieve en affectieve empathietest

De cognitieve en affectieve empathietest is zowel interessant als nuttig. Het doel is om de mate te evalueren, waarin iemand niet alleen in staat is om emoties van anderen te verbinden en te voelen, maar ook om ze te begrijpen.
De cognitieve en affectieve empathietest

Laatste update: 02 februari, 2020

De cognitieve en affectieve empathietest van I. Fernández Pinto, B. López-Pérez en F. José García Abad is een compleet, gemakkelijk toe te passen instrument. Sinds de publicatie ervan in 2008 staat het bekend als een zeer valide en betrouwbare bron om de dimensie van empathie te bestuderen.

Het grote kenmerk van dit instrument is dat het niet algemeen is. In plaats daarvan analyseert het namelijk beide componenten van empathie: het cognitieve en het affectieve component.

Daarnaast kwam iets minder dan een jaar geleden een zeer interessant boek op de markt: The Empathy Effect, van Helen Riess. Ze is hoogleraar aan de Harvard Universiteit en directeur van het empathieprogramma in het Massachusetts General Hospital.

Om dit boek te schrijven, analyseerde ze het gebrek aan deze dimensie op medisch en organisatorisch gebied.  Samengevat, ze kwam tot de conclusie dat veel van degenen die nu een positie van verantwoordelijkheid ten opzichte van anderen hebben, falen in deze zeer basale competentie.

Je kunt bijvoorbeeld geweldige vaardigheden hebben om je werk te ontwikkelen. Je kunt talloze studies, een hoog IQ en een leidende positie hebben. Wanneer empathie echter faalt, is het onmogelijk om je ‘heel’ te voelen.

Het voelt als zwak in veel verschillende omstandigheden. Bijvoorbeeld in het vermogen om empatische communicatie te onderhouden, anderen te begrijpen om tot overeenkomsten te komen en allianties en netwerken met anderen tot stand te brengen. Je niet in staat voelen om deze dingen te doen, belemmert de mogelijkheid om voldoende emotionele intelligentie te hebben.

De cognitieve en affectieve empathietest: doel, kenmerken en betrouwbaarheid

Daarom kan het een grote hulp zijn om assertieve middelen te hebben om deze dimensie te meten. Het is nog beter wanneer het mogelijk is om er gebruik van te maken op verschillende vlakken. Vlakken zoals sociaal, organisatorisch en klinisch.

Zo kunnen we ook met tests zoals de cognitieve en affectieve empathietest iemand helpen zich bewust te worden van zijn empatische beperkingen en hem hier aan te laten werken.

De cognitieve en affectieve empathietest

De cognitieve en affectieve empathietest heeft zeer specifieke doeleinden. Allereerst gaat het om het hebben van een rigoreus en eenvoudig hulpmiddel dat op verschillende vlakken kan worden toegepast. Ten tweede gaat het om het maken van een vragenlijst die een universele meting van empathie kan bieden.

Daarom is het doel van deze test niets anders dan het meten van empatisch vermogen vanuit een cognitieve en affectieve benadering. Fernández en de andere bovengenoemden, die de auteurs van deze test zijn (2008), zijn van mening dat empathie een fundamenteel fenomeen is in de studie van menselijk gedrag.

Daarom is het hebben van deze bron zowel interessant als noodzakelijk. Laten we er om die reden eens wat dieper op ingaan.

Op welke gebieden kan het worden toegepast?

Men kan de cognitieve en affectieve empathietest toepassen op een individu van 16 jaar of ouder. Het is daardoor mogelijk om het toe te passen in het educatieve veld. Deze test is echter ontwikkeld met de gedachte om op drie zeer specifieke gebieden bruikbaar te zijn:

  • Klinisch gebied. Gebruikt om de invloed van empathie op psychische stoornissen en crimineel gedrag te evalueren.
  • Sociaal gebied. In dit scenario gebruiken velen deze test om prosociaal gedrag, moreel gedrag, agressiviteit etc. beter te begrijpen.
  • Organisatorisch gebied. Zoals verwacht is empathie belangrijk voor het creëren van onder andere betere werkscenario’s, het verbeteren van de werkomgeving, het verminderen van stress en het optimaliseren van communicatie en productiviteit.

De vier schalen van de cognitieve en affectieve empathietest

De cognitieve en affectieve empathietest bestaat uit 33 items (vragen) met een antwoordtypologie volgens de Likertschaal. Met andere woorden, de geëvalueerde persoon moet kiezen tussen zeer mee eens, mee eens, onbeslist, niet mee eens en zeer mee oneens.

We moeten opmerken dat het hoofddoel van dit instrument het evalueren van de twee basiscomponenten van empathie is, en dit zijn:

  • Cognitieve empathie: het vermogen om de emoties van mensen te identificeren en te begrijpen.
  • Affectieve empathie: het vermogen om de emoties, sensaties en gevoelens van mensen te voelen en er mee in contact te komen.

Aan de andere kant, en om deze twee gebieden te evalueren, is de cognitieve en affectieve empathietest gestructureerd in vier schalen:

  • Acceptatie van perspectieven. Het cognitieve vermogen dat ons helpt de visie, gedachten en perspectieven van anderen te begrijpen.
  • Emotioneel begrip. Dit verwijst naar het vermogen om verbonden te zijn met de emoties, indrukken en intenties van de mensen om je heen.
  • Empatische stress. Deze dimensie gaat over de competentie (of incompetentie) van een individu om afgestemd te zijn op de negatieve emoties van andere mensen.
  • Empatische vreugde. In tegenstelling tot de vorige schaal, verwijst empatische vreugde naar het vermogen om de positieve emoties van de mensen om je heen te begrijpen en te detecteren.
De test

Is het betrouwbaar?

López-Pérez, Férnandez-Pinto en Abad, auteurs van de cognitieve en affectieve empathietest (2008), slaagden erin een geldige, betrouwbare en gemakkelijk toe te passen test te maken.

De test kan in iets minder dan 10 minuten gedaan worden. Bovendien is de schaal gebaseerd op percentielscores verkregen uit een grote steekproef van de algemene populatie volwassen mannen en vrouwen.

Kortom, dit instrument is zeer betrouwbaar. Het is ook erg handig om mensen van 16 jaar en ouder te evalueren. Het is beschikbaar als een uitstekend hulpmiddel voor elk bedrijf, werkcentrum, gezondheidscentrum of sociale organisatie. Empathie is een dimensie die we beter zouden moeten begrijpen. Deze test helpt ons precies dat te doen. Wellicht ook interessant voor jou

De ultieme psychologietest voor koppels
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
De ultieme psychologietest voor koppels

De psychologietest voor koppels is een projectief onderzoek. Doel is de identiteit van en het type binding tussen twee mensen te detecteren.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • López, B.; Fernández-Pinto, I.; Abad, F.J. (2008). Test de empatía cognitiva y afectiva. Madrid: TEA Ediciones

De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.