Zeven manieren om empathisch luisteren te vernietigen

Gebruik je empathisch luisteren bij anderen? Gebruiken je partner, vrienden of familie het bij jou? In werkelijkheid zijn er veel belemmeringen voor deze vorm van communicatie en we zijn ons er niet altijd van bewust.
Zeven manieren om empathisch luisteren te vernietigen
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 12 maart, 2023

Onder de meest elementaire behoeften van de mens zijn er twee die eruit springen: gehoord en begrepen te worden. In feite zouden je relaties zinvoller, oprechter en transcendenter zijn als je in je dagelijkse communicatie voor deze twee elementen zou zorgen.

Bovendien, als je in staat zou zijn om altijd actief te luisteren, zouden je hersenen een meer compassievolle en minder egoïstische benadering ontwikkelen.

Dit psychologische handwerk vindt zijn oorsprong in de kindertijd, in de manier waarop verzorgers hun kinderen aanspreken. Het vormgeven van een respectvolle interactie waarin kinderen het gevoel hebben dat hun woorden belangrijk zijn, gewaardeerd worden en dat er rekening mee wordt gehouden, bouwt bij hen een betere psychosociale ontwikkeling op.

Aan de andere kant, het negeren, bekritiseren of onderschatten van de manier waarop ze communiceren isoleert hen en bouwt een slechter zelfbeeld op.

Er is nog een fenomeen dat vaak opduikt in het moeilijke mechanisme van effectieve communicatie. Het is er een die je misschien niet eens opmerkt. Het is het feit dat je jezelf misschien ziet als een effectieve en empathische luisteraar, terwijl je dat in werkelijkheid niet bent. Dat komt omdat er bepaalde dynamieken zijn die dat belemmeren en verzwakken. Het zijn onbewuste vijanden die je moet kennen.

“Als mensen praten, luister dan volledig…. De meeste mensen luisteren nooit.” 

Ernest Hemingway

Vriendinnen in gesprek
Soms, in een poging om iemands probleem te helpen en op te lossen, stoppen we uiteindelijk met empathisch luisteren.

 

Manieren om empathische communicatie te vernietigen

Alfred Adler, Oostenrijks psychiater en grondlegger van de individuele psychologie, placht te zeggen dat een vaardigheid die we allemaal zouden moeten ontwikkelen is om te kijken met de ogen van de ander, te luisteren met de oren van de ander, en te voelen met het hart van de ander.

Deze metafoor beschrijft de essentie van empathie. Het is echter niet zo gemakkelijk om aandacht te schenken aan de ander en jezelf volledig uit de vergelijking te verwijderen.

Inderdaad zijn waardeoordelen vaak met elkaar verweven wanneer we met anderen communiceren. Dat besef je misschien als je aan iemand uitlegt hoe je je voelt, hij of zij geeft je snel advies over wat je zou moeten doen. Empathie betekentechter niet oordelen of adviseren. Het betekent aansluiten bij wie we ook onder ogen krijgen en hen met respect behandelen.

Onderzoek (Engelse link) van de Louisiana State University (VS) stelt dat actief en empathisch luisteren een waardevolle sociale vaardigheid is die we allemaal zouden moeten ontwikkelen. In feite is het interessant om te ontdekken hoe we deze praktijk in onze dagelijkse gesprekken belemmeren.

1. Geruststelling, een manier om de ervaring van de ander te blokkeren

“Rustig maar, het is niets.” “Stop met je zoveel zorgen te maken, het gaat wel weer over.” Waarom zou het niet juist zijn om te proberen de ander rustiger en meer ontspannen te laten voelen? Er is toch niets beter dan iemand die lijdt of zich zorgen maakt te vertellen dat alles goed komt?

In werkelijkheid vernietig je het empathisch luisteren als je probeert de gevoelens van ongemak van de ander te verlichten of uit te wissen. In feite blokkeer je hun emotionele ervaring. Als je iemand bijvoorbeeld het klassieke “het is niets” vertelt, onderschat je wat hij op dat moment voelt.

2. Ondervraging en indirecte vraagstelling

“Maar, waarom voel je je zo? Waarom denk je dat dit je is overkomen? Weet je zeker dat het waar is?” Vaak kan het gesprek bij het delen van een ervaring met een naaste in een KGB-ondervraging veranderen. Een overdaad aan vragen door iemand die zou moeten luisteren geeft de ander het gevoel dat hij ondervraagd wordt.

Aan de andere kant vereist empathisch luisteren respectvolle en stille aandacht, zonder de ervaringen van de ander in twijfel te trekken.

Authentiek empathisch luisteren is als het vormen van een auditieve spiegel, zodat de ander terug kan spiegelen terwijl hij communiceert.

3. Advies geven

In relaties met anderen komt het vaak voor dat je figuren tegenkomt die indoctrineren en snel ongevraagd advies en richtlijnen geven. Empathische communicatie geeft geen advies, het gaat om uitgebreid luisteren waarbij niemand zijn standpunten oplegt aan een ander.

4. Analyseren en aftasten

Er zijn vele manieren waarop empathisch luisteren teniet kan worden gedaan. Eén daarvan is door emotioneel forensisch onderzoek te willen doen. Het is een andere manier van onderzoeken, versnipperen en schenden van wat de ander voelt.

In feite is het zoeken naar de reden en de aanleiding voor hun ervaringen met koud intellectualisme een andere manier om hun ervaringen te blokkeren.

5. Van onderwerp veranderen, een pijnlijke vorm van ongeldigheid

Heb je ooit geprobeerd iemand een feit, een gevoel of een gedachte te onthullen of te delen en gemerkt dat ze op dat moment van onderwerp veranderden? Bovendien veranderden ze het onderwerp in een onderwerp dat henzelf betrof, waardoor je het gevoel kreeg dat je niet eens een opmerking waard was.

Dit is een zeer pijnlijke manier om empathisch luisteren te vernietigen.

6. Opgelegde empathie

“Echt? Oh, het spijt me zo, wat vreselijk!” Als het erom gaat emotioneel met iemand te verbinden , gebruiken sommige mensen hun eigen interpretatie om te impliceren dat ze het begrijpen. In werkelijkheid is dat echter niet zo. Sterker nog, hun houding is nep. Je hebt dit meestal meteen ontdekt, maar het geeft je een ongemakkelijk en zelfs gekwetst gevoel.

7. Afsluitende uitdrukkingen

Afsluitende uitdrukkingen zijn uitdrukkingen die de emotionele ervaring van een spreker minimaliseren en belemmeren. In je gesprekken en zelfs in je poging om empathisch te zijn, kun je ook in de val trappen van fatale fouten die de ander de mogelijkheid ontnemen om eerlijk te blijven.

“Je hebt tenminste een baan/je kinderen,” “A, B of C is je tenminste niet overkomen” en “Maak je geen zorgen, daar kun je tenminste mee verder.” Dit soort uitdrukkingen koppelt het individu los van zijn werkelijkheid door hem het idee op te leggen dat wat hij uitdrukt niet zo belangrijk is als hij gelooft.

Weten hoe te communiceren door empathisch te luisteren verschaft ons psychologische zuurstof. Als we deze competentie niet effectief toepassen, zullen er discrepanties en ongemak ontstaan.

Moeder en dochter in discussie
Empathisch luisteren vereist het valideren van wat de persoon uitdrukt en ook wat hij voelt terwijl hij communiceert.

Tot slot

Je bent je waarschijnlijk echt bewust van hoe bepaalde mensen je aanspreken. Maar, weet je ook hoe je zelf communiceert? Eigenlijk is het heel gewoon dat we ons er niet van bewust zijn dat we niet altijd de nodige reflectie en introspectie uitvoeren bij het communiceren. Er zijn inderdaad veel manieren om empathisch luisteren te vernietigen en het is gemakkelijk om ze onbewust over te nemen.

Als je naar anderen luistert, moet je hen niet beoordelen of de behoefte voelen om hun problemen op te lossen. Je moet het volume van je ego en het verlangen om de dialoog naar jezelf toe te brengen lager zetten. Wijsheid betekent namelijk weten hoe je moet luisteren.

Voor elkaar zorgen houdt in dat je begrijpt dat het soms nodig is te stoppen met naar jezelf te luisteren en te ontdekken wie er voor je staat.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Floyd, Kory. (2014). Empathic Listening as an Expression of Interpersonal Affection. International Journal of Listening. 28. 1-12. 10.1080/10904018.2014.861293.
  • Gearhart, Christopher & Bodie, Graham. (2011). Active-Empathic Listening as a General Social Skill: Evidence from Bivariate and Canonical Correlations. Communication Reports. 24. 86-98. 10.1080/08934215.2011.610731.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.