Het experiment van Loftus en Palmer over de waarde van spraak

Het Loftus en Palmer-onderzoek uit 1974 benadrukte hoe taal gedachten en herinneringen vormt. Woorden oefenen een indrukwekkende invloed uit op de manier waarop mensen feiten uit hun geheugen verwerken of ophalen.
Het experiment van Loftus en Palmer over de waarde van spraak

Laatste update: 23 december, 2023

Het onderzoek van Loftus en Palmer is een van de interessantste experimenten die ooit in de psychologie zijn uitgevoerd. Het werd uitgevoerd in 1974 en ging de geschiedenis in als “Reconstructie van autodestructie ” (Engelse link).

Dr. Elizabeth Loftus is een bekend figuur, zowel in de Verenigde Staten als daarbuiten. Ze werkte aan de Universiteit van Washington totdat dat onderwijscentrum weigerde om een van haar onderzoeken te publiceren. (Engelse link)

Het was hetzelfde onderzoek waar ze later bekend om zou worden:”Who abused Jane Doe?” (Spaanse link). Daarin ontwikkelde ze de stelling waarvoor ze empirische steun had gevonden in het experiment van Loftus en Palmer. Mensen hebben het vermogen om herinneringen te verzinnen en zelfs om ze op te wekken.

Precies wat de gegevens van het experiment van Loftus en Palmer ondersteunden, is dat iemands perceptie van de werkelijkheid en het geheugen subtiel kan worden veranderd. In feite is dit wat ze bereikten in het onderzoek.

“IJverige overtuiging is een gevaarlijke vervanging voor een open geest.”

-Elizabeth Loftus-

Vrouw met een leeg tekstballonnetje

Het onderzoek van Loftus en Palmer

Het centrale doel van het experiment van Loftus en Palmer was om vast te stellen in hoeverre taal de perceptie van de werkelijkheid beïnvloedde. Hiervoor was een steekproef van 45 student-vrijwilligers nodig. Ze bekeken allemaal een korte video waarin een auto op een andere botste.

Na het bekijken verdeelden de onderzoekers de groep in vijf groepen. Daarna stelden ze in principe dezelfde vraag aan allemaal, behalve dat ze in elk geval een ander werkwoord gebruikten. Dit is wat elke subgroep te horen kreeg:

  1. Hoe hard reden de auto’s ongeveer toen ze op elkaar botsten?
  2. Hoe hard reden de auto’s toen ze tegen elkaar botsten?
  3. Hoe hard gingen de auto’s toen ze tegen elkaar botsten?
  4. Hoe hard gingen de auto’s toen ze elkaar raakten?
  5. Hoe hard reden de auto’s toen ze contact met elkaar maakten?

Het resultaat liet zien dat de antwoorden varieerden afhankelijk van het werkwoord dat de vragen onderscheidde, ook al bekeken alle vrijwilligers dezelfde video. Degenen die een hard werkwoord hoorden, dachten eerder dat de auto’s sneller gingen. De mensen die een zachtere term hoorden, de snelheid lager inschatten.

Geheugen en de plasticiteit ervan

Wat het onderzoek van Loftus en Palmer in eerste instantie aantoonde, is dat taal de perceptie van de werkelijkheid verandert. Op dezelfde manier geeft taal vorm aan herinneringen. Alle vrijwilligers keken tijdens het experiment naar dezelfde video. Toch herinnerde ieder van hen zich de video op een significant andere manier.

Later ging Elizabeth Loftus bewijzen dat het mogelijk was om verder te gaan door herinneringen op te wekken. Ze voerde verschillende onderzoeken uit waarin ze bewees dat ze bijvoorbeeld iemand ervan kon overtuigen dat ze verdwaald waren in een winkelcentrum toen ze klein waren. Of dat ze een verkeersbord hadden gezien dat er nooit was geweest.

Loftus’ boek Who Abused Jane Doe? ging over het geval van een vrouw die zich een seksueel misbruik herinnerde dat nooit had plaatsgevonden. Het gaf aanleiding tot de theorie van het desinformatie-effect, een fenomeen dat voorkomt bij getuigen van misdrijven.

Ze worden vaak door een ondervrager aangezet om hun versie van de gebeurtenissen te veranderen. De procedure voor het verzamelen van getuigenverklaringen is sindsdien dus sterk veranderd.

Hoofdpuzzel met een missend stukje

De praktische gevolgen

Naast wat deze ontdekkingen betekenen op het gebied van gerechtelijke verhoren, is het ook duidelijk dat ze een effect hebben op het dagelijks leven. Het gebruik van een bepaald soort taal kan een vertekend beeld geven van feiten, door ze aan te passen aan bepaalde belangen of ideologieën.

Dit gebeurt in de massamedia, omdat ze dan wel echte feiten rapporteren, maar de vorm bepalen — hoe ze het nieuws presenteren. Ze zijn zich er duidelijk van bewust dat de taal die ze gebruiken om hen te beschrijven een belangrijke invloed heeft op de ontvangers. Ze gebruiken het ook om de belangen die ze dienen te bevoordelen.

Zoals je kunt zien, is het mogelijk om sympathieën, vijandigheden, de mate van relevantie die aan een gebeurtenis wordt gegeven, etc. te manipuleren.

Volgens het onderzoek van Loftus en Palmer is het niet eens nodig om bijvoeglijke naamwoorden aan feitelijke informatie toe te voegen. Het is genoeg om het ene werkwoord te gebruiken in plaats van het andere. Concluderend: wees je bewust en kritischer over de manier waarop bepaalde media verslag doen van bepaalde “feiten.”


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Cebollada, L., Violeta, I., & Horno Chéliz, M. D. C. El efecto del lenguaje en el recuerdo de eventos recientes: explicaturas, presuposiciones e implicaturas.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.