Milton Erickson: hoe het veranderen van je taal je geest kan veranderen

Je taal veranderen om je perspectief op het leven te veranderen is wat Milton Erickson onderwees in een van zijn theorieën.
Milton Erickson: hoe het veranderen van je taal je geest kan veranderen

Geschreven door Sonia Budner

Laatste update: 27 december, 2022

Milton Erickson wordt beschouwd als een creatief genie. Misschien komt dat doordat andere psychiaters zijn therapeutische aanpak zo moeilijk te repliceren vonden.

Deze Amerikaanse psychiater en psycholoog was een pionier op het gebied van hypnosetherapieën, zodanig dat hij een legendarische status bereikte. Milton Erickson ontwikkelde, naast andere hulpmiddelen, therapeutische strategieën gebaseerd op hoe het veranderen van je taal je geest kan “veranderen.”

Over de hele wereld zijn talloze scholen van Ericksoniaanse hypnose verschenen. Korte therapie, oplossingsgerichte therapie, strategische therapie en systemische gezinstherapie zijn allemaal beïnvloed door het werk van Milton Erickson. Het inspireerde ook de makers van NLP (neurolinguïstisch programmeren).

Milton Erickson en zijn ware nalatenschap

Dit specifieke model kreeg de naam The Milton Model ter ere van deze prestigieuze therapeut. De makers van NLP bestudeerden het door Dr. Erickson gebruikte systeem en pasten hun strategieën aan. Momenteel gebruiken deskundigen dit model effectief in zowel therapeutische als niet-therapeutische settings. Het is een voorbeeld van het strategisch gebruik van taal om de geest te veranderen.

Communicatie

Deze benadering heeft drie karakteristieke basiselementen:

  • De nominalisaties. Dit zijn naamwoordelijke uitdrukkingen, meestal afgeleid van werkwoorden. Bijvoorbeeld het woord “kennis” (werkwoord weten). Elke persoon personaliseert de uiteindelijke betekenis van de term “kennis” met betrekking tot persoonlijke ervaringen.
  • Het gebruik van “nee.” De uitdrukking van ontkenning bestaat als zodanig niet in mentale beelden, geluiden of gewaarwordingen. Ontkenning bestaat alleen in gesproken of geschreven taal of in symbolische voorstellingen, maar niet in mentale beelden. Het bekendste voorbeeld is de zin “Denk niet aan een blauwe olifant.” De geest hoort het woord “nee,” maar “ziet” onmiddellijk een blauwe olifant.
  • Analoge onderstreping. Dit is een door Erickson gecreëerd overtuigingsinstrument, gebaseerd op het idee dat slechts een deel van je communicatie bewust is. Analoge onderstreping wordt toegepast door een woord te benadrukken dat bedoeld is om in het onderbewustzijn van de spreker te blijven. Het gebeurt door het toevoegen van stilte of een gebaar terwijl de persoon het woord uitspreekt, en soms gaat het zelfs gepaard met een verandering in de toon van de stem.

De taalkaart

Ondanks het feit dat je je er vaak niet van bewust bent, zowel in je communicatie met andere mensen als met jezelf, configureert de taal die je gebruikt een kaart. Deze kaart beïnvloedt je verbeelding, gedachten en emoties.

Tegelijkertijd zou deze taalkundige kaart je realiteitsfilter ontwikkelen. Je taal veranderen om je gedachten te veranderen gebeurt dus onder andere als je die kaart herkent en verandert.

Het is via deze kaart dat mensen zich uitdrukken door hun gedrag, overtuigingen, identiteit en waarden. Bovendien heb je met het gebruik van taal een krachtig wapen om jezelf en andere mensen te beïnvloeden. Je bent je bewust van wat je zegt, maar vaak niet hoe je het zegt.

Taal geeft macht en neemt die weg

De taalkundige patronen die je aanneemt zijn in veel gevallen geërfd van je omgeving. Je gebruikt en herhaalt ze zonder ze op enigerlei wijze te analyseren. Als je je echter bewust wordt van de termen en de manier waarop je ze gebruikt, krijg je een ander perspectief met betrekking tot de relatie die je met jezelf en anderen hebt.

Er is een soort taal, zowel intern als extern, die je remt. Er zijn verschillende soorten, maar het duidelijkste voorbeeld zit in zinnen als “Mijn moeder maakt me gestrest.” Dit soort taal remt niet alleen jou, maar versterkt ook de ander.

Om je taalpatronen te veranderen, is de eerste stap te leren kennen hoe je ze gebruikt. Als je bovenstaande zin verandert in “Ik raak gestrest van mijn moeder,” ook al is het ogenschijnlijk hetzelfde, is er eigenlijk een grote verandering in perspectief. In dit geval heb je nu de macht om deze ongemakkelijke situatie te veranderen.

Silhouet communiceert

Je taal veranderen om je gedachten te veranderen

Ofwel de hypnotische therapie door middel van taal, gebruikt door Milton Erickson, ofwel NLP zouden twee van de manieren zijn waarop je je meer bewust kunt worden van hoe je sommige van deze taalkundige patronen kunt veranderen. Dit zal je helpen om je perceptie en houding ten opzichte van veel aspecten van je leven aanzienlijk te veranderen en te verbeteren.

Je bewust worden van hoe, volgens het door Milton Erickson geïnitieerde paradigma, deze linguïstische patronen emoties beïnvloeden, zowel positieve als negatieve, zou de eerste stap zijn om je geest te veranderen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.