Milton Erickson en hypnose

Milton Erickson en hypnose
Gema Sánchez Cuevas

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Laatste update: 24 oktober, 2022

Milton Erickson wordt gezien als de oprichter van de hedendaagse hypnose. Dit staat tegenwoordig ook bekend als hypnotherapie. Deze Amerikaanse dokter en psycholoog droeg bij aan de eerste ontwikkelingen van allerlei hypnotherapie technieken. Bovendien was hij ook nog eens een geweldige familietherapeut.

Milton Erickson werd in 1901 geboren in Phoenix, Arizona. Rond deze tijd dachten mensen dat hypnose een techniek bedoeld was voor een specifieke subgroep. Sommigen vonden het zelfs een circusact. Toch deed Erickson er alles aan om hypnose tot een waar therapeutisch middel te maken.

Verschillende stromingen binnen de psychologie – vooral behaviorisme – waren van invloed op het werk van Erickon. Hij was ook de eerste president van de American Society of Clinical Hypnosis (de Amerikaanse Organisatie voor Klinische Hypnose). Ook dit droeg bij aan zijn uiteindelijke beroemdheid.

De oorsprong van Milton Erickson

Milton Erickson had geen makkelijk leven. Zijn ouders waren boeren van een lage klasse en hij had zelf last van een aantal gezondheidsproblemen. Hij begon pas te praten toen hij 4 jaar oud was. Rond die tijd werd hij ook gediagnosticeerd met dyslexie. Bovendien was hij kleurenblind en had hij last van toondoofheid.

Toen Erickson 17 was, liep hij polio op. Dit is een zenuwziekte die hem volledig verlamde. Hij kon alleen nog zijn ogen bewegen. Ook al geloofden zijn artsen dat zijn situatie niet meer zou verbeteren, toch hield Erickson vol dat hij wel beter zou worden. Op den duur leerde hij zo ook goed te letten op zijn lichamelijke sensaties.

Eenzame jongen

We kunnen wel zeggen dat zijn aandoening hem dwong om een geweldige observator te worden. Zelfs al was hij nog zo ziek, hij probeerde zich altijd bewust te zijn van wat er om hem heem gebeurde.

Daardoor kon hij allerlei aspecten van non-verbale communicatie opmerken. Door zijn jongste zusje te observeren terwijl zij haar eerste stapjes zette, leerde Erickson zelf ook weer te lopen.

De scholing van Milton Erickson

Ondanks de grote obstakels die Milton Erickson tegenkwam, volgde hij de nodige opleidingen tot arts en psycholoog. In deze periode analyseerde hij Clark L. Hulls theorie omtrent de invloed van suggesties.

Hij stelde onder andere dat mensen onder hypnose meer open stonden voor suggesties dan mensen die niet onder hypnose waren. Dit fascineerde Erickson zodanig dat hij hypnose en alles dat ermee te maken had grondig ging onderzoeken.

Uiteindelijk begont hij Hulls manier van doen echter te bekritiseren. Ook begon hij Sigmund Freuds bekende en minder bekende werken te bestuderen, maar ondervond dat hij het met veel hiervan niet eens was. Erickson geloofde dat hypnose een therapeutisch middel was. Hij vond echter ook dat de patiënt een actievere rol hierin zou moeten spelen.

“Het probleem van onze client is dat zij de verbinding met hun onbewuste geest kwijt zijn geraakt. Het is aan ons om deze verbinding weer te herstellen.”

-Milton Erickson-

Milton Erickson aan het werk

Milton Erickson en moderne hypnose

Therapeutische interventie was niet universeel in de ogen van Milton Erickson. Hij geloofde niet dat je behandelingen op een vaste manier bij elke patiënt kon toepassen. Integendeel, hij benadrukte het belang van uniekheid en eigenheid

Dit verklaart waarom hij geloofde dat elk proces anders was en dus een specifieke manier van aanpak verdiende. In andere woorden: hij paste per patiënt specifieke technieken toe.

“Geen twee mensen zijn hetzelfde. Geen twee mensen begrijpen één zin op precies dezelfde wijze. Dus, wanneer je met mensen te maken hebt, probeer je ze niet te passen in jouw concept over ‘wat iemand zou moeten zijn.'”

-Milton Erickson-

Erickson’s voornaamste doel was om zijn patiënten te helpen omgaan met symptomen waar ze last van hadden. Hij zette nogal onorthodoxe middelen in om dit te bereiken. Daarom werd hij door velen gezien als een “goeroe” of een “goochelaar.”

In tegenstelling tot Freud gaf Erickson weinig om het verleden van zijn patiënten. Hij dacht dat het belangrijker was om op het heden te concentreren en problemen die er nu toe deden op te lossen.

Hij ontwikkelde benaderingen die vandaag de dag nog steeds gebruikt worden, zoals neurolinguistisch programmeren en kortstondige therapieën gericht op probleemoplossende vaardigheden.

Andere bijdrages

Ook al gebruikte Erickson met name hypnose als therapeutisch middel, hij begon gaandeweg ook taal als transformatief instrument te gebruiken.

Milton Erickson was hoe dan ook voornamelijk een beoefenend klinisch psycholoog. Het ontwikkelen van nieuwe theorieën interesseerde hem niet zoveel. Veel liever focuste hij zich op het ontwikkelen van de meest effectieve manieren waarop hij anderen kon helpen.

Op 50-jarige leeftijd verslechterde zijn gezondheid ten gevolge van polio. Toch besloot hij ook hier gebruik van te maken door de sensaties die hiermee gepaard te gingen te analyseren.

Bovendien wijdde hij zichzelf toe aan het bestuderen van methodes om pijn mee te hanteren. Sterker nog, hij legde dit hele proces vast in een van zijn boeken voordat hij op 78-jarige leeftijd overleed. 


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Erickson, M. H. Rossi. EL (1977). Autohypnotic Experiences of Milton H. Erickson. The American Journal of Clinical Hpnosis20(1), 36-54.
  • Haley, J. (1980). Terapia no convencional: las técnicas psiquiátricas de Milton H. Erickson. Amorrortu.
  • O’Hanlon, William Hudson. Raíces profundas: principios básicos de la terapia y de la hipnosis de Milton Erickson. Vol. 25. Grupo Planeta (GBS), 1993.
  • Rosen, S., Wolfson, L., & Eickson Milton, H. (1987). Mi voz irá contigo: los cuentos didácticos de Milton H. Erickson.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.