Suggestie heeft alleen effect op onze geest

Suggestie heeft alleen effect op onze geest

Laatste update: 01 september, 2018

Suggestie is een van de meest interessante verschijnselen in de menselijke geest. Het is een psychische toestand waarin een persoon sensaties en ideeën ervaart die iemand anders suggereert of waar iemand anders hem naartoe leidt. Suggestie kan ook betekenen dat je sensaties waar een ander zich van verwijdert tevens bij jezelf stopt. Het is iets dat geïmplanteerd is in de geest zonder dat we ons daarvan bewust zijn.

Het concept suggestie lijkt erg oud te zijn – er is zelfs bewijs dat er in landen als China, India, Griekenland, Mexico en vele andere culturen al duizenden jaren geleden hypnotische technieken werden gebruikt. Sommige overblijfselen wijzen erop dat de Egyptische cultuur een soort hypnose gebruikte die sterk lijkt op de soort die tegenwoordig wordt gebruikt, meer dan 3000 jaar geleden. In die tijd werd het fenomeen geassocieerd met een magisch-religieuze ervaring.

“Zie elke suggestie dat je leven een mislukking is, dat jij niet uit hetzelfde hout bent gesneden als degenen die slagen, en dat succes niet voor jou is weggelegd, als een verrader, en verdrijf het uit je gedachten zoals je een dief zou verdrijven uit je huis.”

-Orison Swett Marden-

Franz Anton Mesmer, een man die leefde in de achttiende eeuw, was de eerste die een rationele verklaring probeerde te geven voor de kracht van suggestie. Hij combineerde echter wetenschappelijke waarnemingen met charlatanisme en dit zorgde ervoor dat hij niet geloofd werd. Later was het Dr. James Braid die zich echt inspande om deze verschijnselen een wetenschappelijke status te geven. Hij werd gevolgd door nog veel meer mannen in de wetenschap en samen slaagde ze erin om hypnose uit te leggen, vooral vanuit het concept van het onbewuste.

Typen suggesties

De vier soorten suggesties zijn: directe, hypnotische, indirecte en autosuggestie. We spreken van directe suggestie wanneer één persoon autoriteit uitoefent over een andere persoon die eraan onderworpen is. Hypnotische suggestie komt van een hypnotische trance, die op verschillende manieren kan verschijnen.

Gezicht van een meisje dat te zien is tussen de wolken, wat haar suggestie is

Indirecte suggestie is daarentegen wat er gebeurt wanneer er ideeën van andere mensen in je hoofd worden gestopt alsof het je eigen ideeën zijn. Tot slot is autosuggestie iets dat een persoon zichzelf, min of meer bewust, aandoet. De persoon wordt ertoe aangezet om een ​​idee of een gevoel in zijn geest op te nemen. Bijvoorbeeld, als het koud is en hij tegen zichzelf zegt: “Ik heb het niet koud, ik heb het niet koud,” in een poging om zichzelf ervan te overtuigen dat het echt niet koud is.

Autosuggestie heeft ook een subtype. Dit is onvrijwillige autosuggestie. Het gebeurt wanneer een individu, zonder het te willen, zichzelf uiteindelijk overtuigt van een idee. Soms is het een ongewenst idee. Bijvoorbeeld wanneer iemand huiduitslag krijgt en begint te denken dat het iets ernstigs is. Hij weigert naar de dokter te gaan om slecht nieuws te voorkomen, maar is er zeker van dat hij aan een vreselijke ziekte lijdt.

De kracht van suggestie

Suggestie heeft enorm veel macht over onze handelingen en, natuurlijk, over de manier waarop we de werkelijkheid waarnemen.

Hypnotische suggestie

Hypnotische suggestie kan ook bijdragen aan therapeutische doeleinden. De effectiviteit ervan is echter beperkt. Ten eerste omdat niet iedereen gevoelig genoeg is voor hypnose. Ten tweede, omdat suggesties in een staat van semi-gewetensvolheid niet bestand zijn tegen de tijd.

Gebroken scherven waar het gezicht van een man in te zien is, als voorbeeld van wat suggestie kan doen

Directe suggestie

Directe suggestie komt van mensen die anderen kunnen overtuigen, zelfs van gevaarlijke ideeën. Deze individuen praten niet in op de logica van mensen, maar op hun emoties. In het bijzonder, op hun angsten en hun verlangens. Ze breken de wil van mensen af ​​en zorgen ervoor dat ze doen wat zij willen. Het is een vorm van suggestie die wordt geassocieerd met macht, hoewel niet noodzakelijk met grote krachten. Je ziet het vaak in relaties, op de handelsmarkt, en vooral bij staatshoofden of dictators.

Indirecte suggestie

Indirecte suggestie is complexer en moeilijker te detecteren. Het bouwt voort op de ‘wereld van ideeën’ die de maatschappij heeft opgebouwd. Verschillende instellingen creëren en promoten het, zelfs zonder dat we ons daarvan bewust zijn. Zelfs sommige religieuze overtuigingen passen het toe. De suggestie dat er na dit leven nog meer is, bijvoorbeeld. Velen geloven het letterlijk, ook al hebben ze geen enkel bewijs om het te bevestigen. Sommigen zien het zelfs als een bedreiging wanneer iemand anders het tegendeel probeert te bewijzen.

Autosuggestie

Autosuggestie, vooral de onvrijwillige soort, is meer aanwezig in ons leven dan we zouden willen. Veel van wat we denken is niets meer dan een reeks overtuigingen, die eigenlijk helemaal geen basis hebben. We doen veel dingen omdat we anderen deze hebben zien doen of gewoon omdat ze een gewoonte zijn geworden. We staan vaak echter niet stil bij de reden waarom we dit doen. Wat wel duidelijk is, is dat we overtuigingen hebben over onszelf en over alles in het algemeen die een rigoreuze analyse eigenlijk helemaal niet zouden kunnen doorstaan. Dat is gewoon hoe we in elkaar zitten. 


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.