De waarde van nee zeggen (assertiviteit)

Als je merkt dat je jezelf vaak vastlegt om dingen te doen die je echt niet wilt doen, is het tijd om te leren nee te zeggen.
De waarde van nee zeggen (assertiviteit)

Laatste update: 29 april, 2022

Je zult waarschijnlijk merken dat je jezelf vaak vastlegt in situaties en taken die je echt niet wilt ondernemen. Je hebt erover nagedacht om nee te zeggen, en misschien heb je het zelfs nog op het puntje van je tong, als de tijd daar is, kun je het gewoon niet zeggen. In dit artikel geven we je enkele tips om dit soort situaties te vermijden.

“Als je ja zegt tegen anderen, zorg er dan voor dat je geen ‘nee’ tegen jezelf zegt.”

Paulo Coelho

Waarom is het zo moeilijk om NEE te zeggen?

Het is een culturele kwestie. Je hebt niet geleerd om te vragen of te prioriteren wat je wilt. In feite is je geleerd een passieve houding te ontwikkelen. Dit leidt ertoe dat je bijna alles accepteert wat je wordt voorgesteld of gevraagd, ongeacht of je het ermee eens bent of niet.

Onze culturele ideologie heeft je doen geloven dat als je weigert, je als onbeleefd of zelfs als een slecht persoon zult worden beschouwd.

Dit leidt ertoe dat je veel situaties accepteert die je echt niet alleen maar geliefd en geaccepteerd wilt voelen. Het probleem is dat je een grote angst hebt om geïsoleerd of gescheiden te worden van anderen. Daarom sta je jezelf niet toe om te veel negatieve antwoorden te geven, ook al zou je daar volkomen gelijk in hebben.

Vrouw met hand voor camera

Stappen om NEE te zeggen

Ken je grenzen

Je moet je behoeften, verlangens en grenzen begrijpen. Dan leer je wat je bereid bent te accepteren en weet je wanneer je NEE moet zeggen.

Neem de tijd voordat je reageert

Haast je niet om je antwoorden te geven. Het kan zijn dat je je in eerste instantie verplicht voelt om te accepteren. Als je echter over de situatie nadenkt, realiseer je je dat je eigenlijk zonder problemen kunt weigeren. Door de tijd te nemen, kun je ook een beleefde manier vinden om nee te zeggen zonder je schuldig te voelen.

Oefen met NEE zeggen wanneer je maar kunt

Je kunt dit soort situaties proberen te vermijden omdat je bang bent om te weigeren. Doe het niet, het is een vergissing. Wanneer je de kans krijgt, en je wilt echt niet doen wat anderen vragen, zeg dan gewoon NEE. Na verloop van tijd en oefening zul je je realiseren dat deze weigeringen je wereld of je interpersoonlijke relaties niet zullen vernietigen.

Zoek alternatieven

Een optie die je helpt om nee te zeggen, is een alternatief bieden dat bij je past. Als een vriend je bijvoorbeeld uitnodigt voor een feestje waarvan je weet dat je je ongemakkelijk zult voelen, kun je nee zeggen en een andere dag voorstellen om koffie te gaan drinken. Op deze manier wordt je vriendschap niet aangetast en vermijd je een ongemakkelijke situatie.

Beloon jezelf

Leer jezelf te belonen als je eindelijk NEE hebt leren zeggen zonder je schuldig te voelen. Elke kleine vooruitgang is belangrijk en waardevol voor je, dus je moet leren ze echt te waarderen.

Je tijd is beperkt, dus verspil het niet door het leven van iemand anders te leven. Laat je niet vangen door dogma’s – dat is leven met de resultaten van het denken van andere mensen. Laat het lawaai van de mening van anderen je eigen leven niet overstemmen innerlijke stem.

Steve Jobs

Houd stand

Het is niet voldoende om NEE te leren zeggen als je later toestemt te doen wat je niet wilt. Het is echt belangrijk dat je leert standvastig te blijven en je niet laat manipuleren door negatieve opmerkingen of houdingen.

Handen met een no

De waarde van NEE zeggen

Soms voel je je misschien ongemakkelijk om een negatief antwoord te geven, maar leren NEE te zeggen kan je bevrijden. Het voorkomt dat je te maken krijgt met dingen die niet echt jouw verantwoordelijkheid zijn en toch de neiging hebben je ‘s nachts wakker te houden.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.