4 opvallende kenmerken van manipulatieve mensen

4 opvallende kenmerken van manipulatieve mensen

Laatste update: 30 november, 2018

Manipulatieve mensen lijden en laten anderen lijden. De manier waarop ze handelen, maakt het anderen moeilijk om bij hen te zijn. Hen dichtbij houden kan er ook voor zorgen dat het moeilijk voor ons is om onszelf te waarderen. We bespreken in dit artikel de kenmerken van manipulatieve mensen.

Het is gemakkelijk om hun “modus operandi” te schetsen. Volledig begrijpen hoe ze zijn, is echter een ingewikkeldere opdracht. Het eerste wat we misschien moeten leren, is hoe we hen kunnen herkennen.

Op die manier kunnen we de mensen helpen die van hen te lijden hebben maar ook onszelf beschermen. We geven je daarom een overzicht van enkele belangrijke kenmerken van manipulatieve mensen.

Kenmerken van manipulatieve mensen

Narcisme

Een buitensporige liefde voor zichzelf is het voornaamste kenmerk van narcisme. Mensen met deze eigenschap hebben de neiging te denken dat ze beter zijn dan alle anderen. Ze hechten ook alleen waarde aan de vergelijkingen waaruit zij er het best uitkomen.

We kunnen een manipulatieve personen herkennen aan de manier waarop ze praten. In plaats van een oprechte interesse te tonen in wat de andere persoon zegt, negeren ze hem. Ze focussen alleen op wat zij moeten zeggen. Dat betekent dus dat ze anderen het gevoel geven niet gehoord en genegeerd te worden.

Anderzijds geloven manipulatieve mensen echt dat ze een leven vol emotie leiden. Dat is de reden dat de kans heel groot is dat ze uiteindelijk beginnen praten over momenten waarop zij “heldhaftig” waren. Ook al hoeft dit kenmerk geen symptoom te zijn van dit type persoonlijkheid, toch kan het ons veel vertellen over een persoon.

Narcisme is een kenmerk van manipulatieve mensen

Machiavellisme

Machiavellisme is een persoonlijkheidskenmerk dat naar een heel concrete neiging verwijst. Het betekent dat iemand anderen behandelt alsof ze instrumenten of middelen zijn in plaats van echte mensen. Iemand niet laten lijden kan een doelstelling zijn.

Het zal echter altijd een secundair doel zijn ten opzichte van verder streven naar de gestelde doelen. Om dit te doen nemen manipulatieve mensen hun toevlucht tot bepaalde strategieën als liegen of chantage.

Wanneer je te maken hebt met iemand met dit profiel, dan is het normaal dat je het gevoel hebt alsof je niet doet wat je echt wil. De manipulatieve persoon overtuigt ons vaak om op een bepaalde manier te handelen. Op lange termijn zorgt dit ervoor dat de relatie oppervlakkig wordt.

De behoefte om zich boven anderen te stellen

Manipulatieve mensen willen niet dat iemand anders succes heeft. Zij zijn immers de enigen die in het spotlicht mogen staan. Ze zullen ook alles doen wat nodig is om die te laten gebeuren. Deze mensen maken zich geen zorgen of ze anderen een slecht gevoel geven. In een sociaal milieu willen ze alleen maar de meest opvallende personen blijven.

Het is bijvoorbeeld niet ongebruikelijk dat deze mensen anderen op een subtiele manier bekritiseren. Op lange termijn zal een voortdurende interactie met een manipulatieve persoon een individu onzeker maken.

Anderzijds voelen manipulatieve mensen zich slecht als ze het gevoel hebben dat iemand anders in een groep mensen met de eer gaat strijken.

Dit moedigt hen aan om al het mogelijke te doen om het spotlicht terug te krijgen. Ze zullen verhalen beginnen vertellen. Bovendien gaan ze harder praten of zichzelf zelfs in het midden van de groep plaatsen.

Afgunst

Een ander heel belangrijk kenmerk van manipulatieve mensen is dat ze het niet kunnen uitstaan wanneer anderen slagen in iets waarin zij niet goed zijn. Dit heeft te maken met hun behoefte om beter te zijn dan anderen en erkend te worden. Het gaat echter verder dan dat.

Afgunst is een kenmerk van manipulatieve mensen

Wanneer een naaste vriend één van zijn doelen bereikt, is het toch normaal dat we gelukkig voor hem of haar zijn toch? Een manipulatieve persoon zal het tegenovergestelde voelen. Ze zullen heel boos zijn omdat iemand anders iets verkregen heeft dat zij niet hebben.

Om deze reden zullen ze hen beginnen bekritiseren en het belang van de gebeurtenis minimaliseren. Ze kunnen zelfs afstand van hen nemen.

Hoe kunnen we met manipulatieve mensen omgaan?

Zoals je kan zien, is er niets eenvoudigs aan een relatie met een manipulatieve persoon. De relaties die ze met anderen opbouwen, zijn vaak heel giftig. De mate van ongemak die ze veroorzaken, zal echter afhangen van hoe ernstig hun gedrag is ten aanzien van andere individuen.

Wanneer je te maken hebt met mensen met dit profiel, zijn er slechts twee mogelijke dingen die je kan doen: hen aanvaarden en proberen de schade te beperken die ze veroorzaken of de relatie beëindigen.

Beide keuzes zijn volledig gerechtvaardigd. Het is echter noodzakelijk dat je beseft wat er echt aan de hand is vóór je een beslissing neemt.

Uiteindelijk is grenzen stellen het belangrijkste wat je kan doen wanneer je met een manipulatieve persoon omgaat. Als iemand jou manipuleert of jou een slecht gevoel geeft om zich beter te voelen over zichzelf, is het dan echt de moeite waar om hem in je leven te hebben? 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.