De kenmerken en gedragingen van verwaande mensen

De kenmerken en gedragingen van verwaande mensen
Sara Clemente

Geschreven en geverifieerd door Psycholoog en journalist Sara Clemente.

Laatste update: 27 december, 2022

Ken jij mensen die denken dat ze altijd gelijk hebben? Heb je het gevoel dat ze anderen met minachting of meerderwaardigheid behandelen? Als het antwoord ja is, dan heb je te maken met een verwaand persoon. Deze mensen verafgoden zichzelf zo erg dat ze op anderen neerkijken. In dit artikel bekijken we de kenmerken en gedragingen van verwaande mensen.

We omschrijven ijdelheid als buitensporige trots en overschatting van de eigen verdiensten en vermogens. Verwaande mensen gaan er ook van uit dat anderen een heel hoge achting van hen hebben omdat ze gewoonweg superieur zijn. Hun persoonlijkheid bestaat uit overdreven arrogantie en eigendunk.

3 persoonlijkheidskenmerken van verwaande mensen

Arrogantie

“Gooi geen rotzooi in de bron die jou water geeft.” Dit is een citaat van William Shakespeare. Op een perfecte manier vat het één van de voornaamste psychologische kenmerken samen die alle ijdele mensen gemeenschappelijk hebben: arrogantie.

Verwaande mensen slagen er niet in om zich op de achtergrond te houden. De reden is dat hun arrogantie hen verraadt. Misschien verdwijnen hun eigenbelang en hun arrogantie soms onder de radar. Zodra ze zich echter in een iets moeilijkere situatie bevinden, toont hun oncontroleerbare arrogantie zijn gezicht. Opmerking: het verschil tussen arrogantie en trots is dat trots niets te maken heeft met neerkijken op andere mensen.

Arrogantie is een kenmerk van verwaande mensen

Narcisme

Verwaande mensen houden te veel van zichzelf. Ze leven in een fantasiewereld waarin zij de meest succesvolle, machtigste en mooiste persoon zijn. Dit maakt hen pretentieus en gewichtig.

De schijn van grootsheid verbergt echter onzekerheid en veel wantrouwen. Dat is de reden dat ze zich voortdurend bewust zijn van wat mensen over hen en over hun imago denken. Toch willen ze de indruk geven dat geen enkele andere mening hen iets kan schelen behalve hun eigen mening.

“Goed gevoede ijdelheid is goed, een hongerige ijdelheid is dwingend.”

-Mason Cooley-

Megalomanie

Megalomanie is nauw verbonden met narcisme. Toch heeft het een eerder pathologische nuancering.  We beschouwen het een geestelijke stoornis. De reden is dat het tot uiting komt als een strak gedragspatroon. Dit patroon is gebaseerd op fantasieën, grootheidswanen en de voortdurende zoektocht naar zelfbevrediging.

Verwaande mensen met megalomane neigingen denken dat ze op sociaal vlak heel belangrijk zijn. Ze vinden dat ze zelf in staat zijn om grootste daden te stellen en dat ze de bezitters van een enorme rijkdom zijn. Deze overtuigingen zijn echter irrationeel en een overschatting van zichzelf.

De gedragingen van verwaande mensen

Als gevolg van hun ijdelheid gaan verwaande mensen zich arrogant gedragen. Ze voelen de behoefte door anderen bewonderd te worden. Hier zullen we enkele van deze gedragingen van verwaande mensen uitleggen:

Ze geloven dat ze altijd gelijk hebben

Verwaande mensen missen bescheidenheid en nederigheid. Deze individuen geloven dus dat ze altijd gelijk hebben alleen maar omdat zíj het zijn. Daarom maken ze vaak gebruik van posities die hen een valse macht of autoriteit geven. Op die manier verdedigen ze hun standpunt en dringen het op aan anderen.

Ze verbergen dat ze zich heel goed bewust zijn van hun publieke imago

Voortdurend voelen ze de behoefte om te weten wat anderen van hen denken. Ze proberen die behoefte echter te verbergen en doen zich onverschillig voor. Het is opmerkelijk hoeveel belang deze individuen schenken aan de sociale media. Hier zien we hoe grootheidswaan een van de typerende gedragingen van verwaande mensen is.

Verwaande mensen staan graag in het middelpunt van de aandacht

Ze willen altijd opvallen en in het middelpunt van de aandacht staan

Verwaande mensen willen opvallen want ze vinden dat zij zelf grootmoedig zijn. Alles doen ze op een dramatische manier. Soms lijkt het eigenlijk alsof ze zich in een film bevinden. Deze mensen hebben de neiging drama toe te voegen en alles in hun leven zoeter te maken.

“IJdelheid is de angst om origineel te lijken. Het is dus een gebrek aan trots maar niet noodzakelijk een gebrek aan originaliteit.”

-Friedrich Nietzsche-

Kleine dingen maken hen van streek

Hun arrogantie zorgt ervoor dat ze zich heel gemakkelijk boos maken over de kleine dingen. Het zijn gedragingen van verwaande mensen die vaak voorkomen. Als ze bijvoorbeeld denken dat je hen niet genoeg aandacht geeft, dan zullen ze onbewust elk mogelijk excuus zoeken en jou ermee te confronteren.

“Ijdelheid is de blinde neiging om jezelf als een individu te zien, niet om een individu te zijn.”

-Friedrich Nietzsche-

Ze zien anderen als voorwerpen

Narcistische personen behandelen de mensen om hen heen als voorwerpen. Ze zien hen alleen als middelen om een doel te bereiken. De objectificatie van anderen voedt hun eigenwaan en het beeld dat ze van zichzelf hebben als superieure wezens. Door hun grootheidswanen gaan deze individuen anderen manipuleren. Het is een manier om meer macht te verwerven.

Verwaande mensen zien anderen als voorwerpen

Onthoud dat zelfliefde niet hetzelfde is als narcisme of verwaandheid. Zelfliefde is een teken dat jouw zelfvertrouwen en zelfbeeld gezond zijn. Geloven dat je het morele gezag bezit om op anderen te trappen, is echter niet alleen een bewijs van arrogantie maar ook van een gebrek aan nederigheid. 


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Bermejo, F. S. (2007). Narcisismo y sociedad, entre la carencia y la arrogancia. In Globalización y salud mental (pp. 417-452). Herder.
  • García, J. M., & Cortés, J. F. (1998). La medición empírica del narcisismo. Psicothema10(3).
  • Hornstein, L. (2000). Narcisismo: autoestima, identidad, alteridad. Buenos Aires: Paidós.
  • Moreno, T. J., & Pinzón, O. H. (2008). Construcción de la Escala para la Medición de la Vanidad (IVAN). Avances en Medición6, 101-112.
  • Pozueco, J. M., & Moreno, J. M. (2013). Psicopatía, maquiavelismo, narcisismo y maltrato psicológico. Boletín de Psicología107, 91-111.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.