Mensen die hun mening geven alsof het een absolute waarheid is

Mensen die hun mening geven alsof het een absolute waarheid is

Laatste update: 03 februari, 2018

Sommige mensen houden er gewoon van om ongevraagd hun mening te geven. Mensen die iedereen ‘helpen’ door te vertellen wat ze zouden moeten doen. Dit zijn het soort mensen met een groot ego, mensen die hun mening geven alsof het een absolute waarheid is. En ze gebruiken altijd een neerbuigende, kritische toon.

Het is duidelijk dat je altijd op de verkeerde jongens valt. Ik zeg je dat hij je zal bedriegen zodra hij de kans krijgt. Ik zeg dit voor je eigen bestwil. Zet dat idee gewoon uit je hoofd, want het is te veel voor jou. Deze dingen overkomen jou omdat je geen persoonlijkheid hebt…

“We moeten de waarheid niet verwarren met de publieke opinie.”

Jean Cocteau

Velen van ons hebben dit soort dingen al wel eens gehoord. Het is belangrijk om te onthouden dat, hoewel we het recht hebben om onze mening te geven, het verkeerd is om het te gebruiken om iemand te kwetsen, te vernederen of op hem neer te kijken.

We moeten ook bedenken dat meningen slechts persoonlijke uitingen zijn. Het zijn gewoon reflecties van de emotionele en cognitieve wereld van de mensen die ze uitzenden.

Maar, zoals Leonardo Da Vinci zei, de ergste fout die mensen kunnen maken is geloven in het bedrog van hun eigen meningen. Want er is geen slechtere onwetendheid dan wanneer iemand begint te denken dat zijn persoonlijke evaluaties universele waarheden zijn.

Leeuw die het universum op eet

Adviezen kunnen ketenen zijn

Het komt vaak voor dat meningen onze ketenen zijn. Laten we daar even over nadenken. Wanneer iemand zijn mening over ons geeft, doet hij dat vanuit zijn persoonlijke realiteit, ervaring en waarden.

Alles hieraan is nog steeds normaal, het is te verwachten, en we begrijpen het. Maar we kunnen hieraan ook iets toevoegen, iets wat in de psychologie ‘aandachtsvertekening’ of ‘bevestigingsvooroordeel’ wordt genoemd.

Dat wil zeggen dat er mensen zijn die alleen maar waarnemen wat ze willen zien. Mensen die zich beperken tot het slechts observeren van bepaalde aspecten om onnauwkeurige en uiterst bevooroordeelde oordelen te vellen.

De zogenaamde theorie van de rationele keuze vertelt ons ook dat veel heuristiek die we toepassen op onze gedachten en meningen reageren op eenvoudige ‘intuïties’, simplistische evaluaties die tot fouten leiden.

Dit alles verklaart ongetwijfeld waarom bepaalde mensen hun persoonlijke ketenen toepassen bij het maken van conclusies die zo discutabel zijn als: ‘Vrouwen zijn van nature zwak’. Of: ‘Kinderen hebben een vaste hand nodig om te leren’. Of zelfs: ‘Iedereen die een andere godsdienst belijdt dan ik is een terrorist’.

Dus we moeten heel voorzichtig zijn met mensen die hun mening gebruiken alsof het een unieke, exclusieve en absolute waarheid is. Want niets definieert iemand zoals de reacties die hij uit.

Aan de andere kant, heb je waarschijnlijk wel eens gezien dat iemand die deze onbetwistbare en schadelijke meningen spuw, zelf de neiging heeft om zeer negatief te reageren op de meningen van anderen. Dit soort mensen kunnen het zelfs zien als een persoonlijke aanval als we proberen om hun argumenten te weerleggen met logische, redelijke principes.

Ze zullen dit niet accepteren of ernaar luisteren, omdat die mentale ketenen een zeer star denkpatroon vormen. In feite zijn er veel mensen die dit soort mensen definiëren als echte ‘trollen’.

Abstracte vrouw

Als je me je mening geeft, zorg er dan alsjeblieft voor dat deze nuttige is

We kunnen en moeten allemaal onze mening geven over wat we willen. Maar we moeten dit wel op een respectvolle manier doen, niet op een beledigende of kleinerende manier.

Het maakt niet uit of het waar is en pijn doet; als het nuttig en kritisch is, is het welkom.

We zullen dus proberen om evaluaties te beheersen die, zelfs als we het niet beseffen, direct uit de amygdala komen. De plaats waar emoties zoals angst, haat of woede zich ontwikkelen. Waar we een mening geven met de intentie om anderen te kwetsen, te labelen of op hen neer te kijken. We doen het met de uitdrukkelijke wens om boven anderen te staan.

“Laat anderen je niet kwetsen met wat je echt pijn doet.”

-Boeddha-

Leeuw van steen onder een boom waar de blaadjes vanaf waaien

Aan de andere kant houdt onze samenleving van sterke meningen. Maar ze worden zwak ondersteund. Denk bijvoorbeeld aan meningen als: ‘Stem voor mij of de wereld zal een chaos worden’. Of: ‘Koop dit product en je zult gelukkig zijn’. ‘Word slanker, kleed je zo, doe dit, en je zult sociaal succes hebben’. We moeten leren anders te denken.

Laten we leren om onszelf een beetje los te maken van onze meningen. Op deze manier kunnen we zien wat er nog meer is.

Laten we onze vriendin bijvoorbeeld niet vertellen dat de jurk die ze draagt verschrikkelijk is. Laten we ons eerst afvragen of ze deze jurk draagt omdat ze hem leuk vindt. Of, omdat ze zich gewoon anders kleedt dan wij.

Laten we de nuttige filter van de drie waarheden van Aristoteles niet vergeten:

  • Weet je zeker dat wat je gaat zeggen waar is?
  • Is wat je gaat zeggen goed?
  • Is de mening die je gaat uiten concreet nuttig voor die persoon?

Als het antwoord op deze drie vragen ja is, kun je ervoor kiezen om je mening te uiten. In dit geval geef je je mening om je relatie te verbeteren, wederzijds respect te versterken en sterkere relaties te creëren. Wellicht ook interessant voor jou

De wereld heeft voorbeelden nodig, geen meningen
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
De wereld heeft voorbeelden nodig, geen meningen

Goede mensen zijn de mensen die deze wereld in evenwicht houden, die voorbeelden geven in plaats van slechts hun mening. De wereld heeft deze mense...


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.