Superioriteit: een kenmerk van onzekere mensen

Superioriteit: een kenmerk van onzekere mensen

Laatste update: 09 augustus, 2017

We kennen allemaal wel die mensen die zich erg zelfverzekerd voor doen en over zichzelf opscheppen. Met hun neus in de lucht doen ze alsof ze alles weten en niemand op hun niveau kan komen. Deze mensen staan bekend om hun air van superioriteit. Ze denken dat ze beter zijn dan iedereen, met hun bewonderaars en hun vijanden aan hun zijde.

“Het ego staat in een directe verbinding met hoe onzeker we ons voelen.”
-Rafael Calbet-

Bescheidenheid is geen kenmerk dat deze mensen karakteriseert. Ze gedragen zich altijd trots en verwaand over alles waarmee ze zich misschien kunnen onderscheiden van anderen. Maar zit er meer achter? Zou dit gewoon een masker kunnen zijn waarachter een diep complex schuilgaat?

Superioriteit en zelfbedrog

Denk aan mensen die anderen pesten. Ze zijn niet zo sterk als ze lijken, want ze moeten mensen kwetsen om zo angst in te boezemen en respect af te dwingen. Maar van binnen zijn ze niet zo dapper als ze lijken. Ze hebben serieuze problemen die ze verbergen en projecteren op de mensen om hen heen.

Hetzelfde geldt voor de mensen die altijd een air van superioriteit hebben. Achter al deze minachting die ze laten zien aan hun eigen vrienden gaat een veel dieper probleem schuil dat ze proberen te bedekken. Deze situatie leidt ertoe dat ze een masker van geslotenheid opzetten, maar ze zullen nooit tevreden zijn.

Masker

Mensen zijn erg goed in het ontkennen van problemen waarmee ze omgeven zijn. En soms, zelfs wanneer ze de realiteit recht in de ogen kijken, hebben ze nog steeds het lef om het te ontkennen. Soms is het uit angst, soms uit schaamte. In het geval van mensen met een air van superioriteit is hun grootste probleem de onzekerheid die hen achtervolgt.

Natuurlijk speelt zelfvertrouwen een fundamentele rol hierin. In deze situatie kun je je of superieur voelen of inferieur voelen. Mensen met een air van superioriteit maskeren hun onzekerheid door zich superieur naar anderen te gedragen en hen te vernederen, zodat ze zich beter kunnen voelen over zichzelf.

Ze zullen op je neerkijken

Een van de factoren die ertoe kan leiden dat een persoon zich superieur naar anderen gaat gedragen, is gepest zijn als kind. Het is mogelijk dat toen ze naar de universiteit gingen, ze hun gedragingen drastisch hebben veranderd om zichzelf te beschermen tegen mogelijke toekomstige aanvallen en intimidatie.

Om deze reden denken ze dat ze vanaf het begin anderen moeten beledigen en hun zelfverzekerdheid moeten laten zien, zodat ze zelf niet onder de voeten worden gelopen, en presenteren hiermee zichzelf als iemand die ze helemaal niet zijn. Ze zullen nooit een fout toegeven die ze hebben gemaakt, ze zullen gewoon anderen de schuld geven. Ze zullen zich ook pedant en arrogant gedragen, met zo’n positieve opinie over zichzelf dat ze een rolmodel zullen zijn voor de mensen om hen heen.

Bloemen voor Gezicht

Om hun superioriteit te voeden, hebben ze mensen nodig die hen volgen en aandacht aan hen schenken, want als ze dat niet hebben, zullen ze zich als een mislukking voelen en instorten. Dit is waarom ze zo melodramatisch zijn en waarom ze grappen maken over hun superieuren om mensen te laten zien wie de echte leider is.

Helaas voor hen zal de situatie vroeg of laat eindigen en wanneer dit gebeurt zal hun zelfvertrouwen geknakt raken. Het negeren van een probleem doet niets anders dan het erger maken en wanneer het niet meer gerepareerd kan worden, zal het zich aan je opdringen met een kracht zo sterk dat het moeilijk is om het tegen te gaan.

“Zelfbedrog is in het begin een warm toevluchtsoord, maar later een koude gevangenis.”
-María Jesús Torres-

Een masker opzetten is nooit een goede optie. De oplossing is te vinden in de zoektocht naar een gebalanceerd zelfvertrouwen dat ervoor zorgt dat je je zeker en goed voelt over jezelf. Jezelf voordoen als iemand die anderen kwetst, zal je je niet beter laten voelen, althans niet op de lange termijn. Vanbinnen zal het gevoel van verschrikkelijke leegte en onzekerheid zich blijven voortzetten.

Dus elke keer dat je met iemand bent die een superioriteitsprobleem heeft, wees dan voorzichtig. Ze zijn niet schuldig voor het zich op die manier gedragen vanwege de verschrikkelijke situaties die ze hebben moeten doorstaan. Als je de mogelijkheid hebt om de hand te reiken en ze te helpen, doe het dan; zo niet, neem dan afstand en laat ze hun eigen pad volgen totdat ze hun onzekerheidsproblemen zelf hebben opgelost.

Masket Opzetten

Nu weet je dat iedereen die zijn deugden overdrijft – of het nu zekerheid, kracht, moed of intelligentie is – en zich gedraagt alsof hij beter is dan anderen, doet dit omdat hij er onzeker over is. Het is een manier om jezelf te beschermen, ook al richten deze mensen hierdoor alleen maar meer schade aan.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.