Hoe je jezelf kunt bevrijden van giftige mensen

Hoe je jezelf kunt bevrijden van giftige mensen

Laatste update: 24 februari, 2017

Giftige mensen zijn die mensen om jou heen die de baas over jou willen spelen en jou willen controleren, zonder aandacht te hebben voor jouw behoeftes en gevoelens. Ze zijn alleen maar bezig met zichzelf en lijken helemaal geen interesse in jou te hebben. Het lijkt alsof deze mensen anderen alleen maar zien als hulpmiddelen, in plaats van als autonome wezens.

Wellicht vraag je jezelf nu af ‘Waarom zou iemand dit pikken?’. Helaas zijn er genoeg mensen die dit soort gedrag van anderen pikken, soms wel jarenlang.

Hoe je giftige mensen kunt herkennen

Giftige mensen verblinden mensen die van zichzelf al weinig zelfvertrouwen hebben. Als iemand niet op jou lijkt, dan is het moeilijk om jezelf in hem te verplaatsen. In geval van dit soort emotionele situaties is het dus erg lastig om te achterhalen of iemand een giftig persoon is en kun je jezelf soms zelfs afvragen wat je hebt gedaan waardoor die persoon in jouw omgeving zo boos kan zijn geworden.

Dit is een ideale situatie voor een giftig persoon. Dit soort mensen vinden het niet erg om de relatie tussen jullie twee te verbreken of om jouw gevoelens te kwetsen; ze vergroten hun eigen ego met jouw zelfvertrouwen.

Wat heb ik verkeerd gedaan? Zul je jezelf afvragen. Volgens de giftige mensen in jouw leven ben jij helemaal niets waard. Alles wat fout gaat komt door jou. Op een gegeven moment zal je hier ook zelf helemaal van overtuigd zijn, waardoor je je niet eens realiseert dat je niet meer luistert naar dat evaluerende stemmetje in je eigen hoofd.

Soms steken emotionele situaties als depressie en angst de kop op omdat we al die tijd giftige mensen in onze omgeving hebben gehad, of dit nu onze partner, een familielid, een vriend of een collega was.

Hoe kan ik mezelf bevrijden van giftige mensen?

Je hoeft helemaal geen toestemming te vragen om afstand te kunnen nemen van dit soort mensen. Wat je moet doen is je eigen zelfvertrouwen vergroten, zodat je jezelf van dit soort schadelijke mensen kunt bevrijden, ongeacht hoeveel pijn dit proces in eerste instantie kan veroorzaken. Laat je leven niet langer aan je voorbijgaan, neem het heft in eigen handen zodat je niet terecht komt in een eindeloze neerwaartse spiraal.

Als je zelfvertrouwen helemaal aan diggelen ligt, dan zal het een poosje duren voordat je weer helemaal de oude bent, maar tenminste heb je de eerste belangrijke stap al gezet.

Wanneer je merkt dat je eigen zelfevaluatie een laag cijfer krijgt, probeer dan vast te houden aan onderstaande waarheden:

  • Je kunt niet afhankelijk zijn van het lof van anderen om jezelf te waarderen. We zouden in een geweldige wereld leven als we elkaar allemaal de hele dag door zouden vertellen hoeveel we elkaar wel niet waarderen. Hoe vaak hebben mensen dit soort dingen echter werkelijk tegen je gezegd? Wanneer ging je voor het laatst ergens naar toe en zei iemand tegen je dat je er mooi uitzag? Dat je een fascinerende persoon was, een mooie glimlach had of het zonnetje in huis was?
  • Als je jezelf vaak met anderen vergelijkt, dan kan je op een gegeven moment een vrij lelijk beeld van jezelf ontwikkelen. Iedereens situatie lijkt beter van een afstandje, maar in werkelijkheid hebben we allemaal onze eigen problemen.
  • Je kunt vertrouwen op je instinct. Twijfel kan je zelfvertrouwen enorm onderuit halen. Als je denkt dat je niet kunt vertrouwen op je eigen beslissingen of waarnemingen, dan kan dit ervoor zorgen dat je het gevoel krijgt alsof er iets mis met je is. Dit is het punt waarop je jezelf steeds meer begint te beoordelen.

Houd je volledige aandacht erbij

Misschien heb je weleens gehoord van je volledige aandacht erbij houden: wanneer je je aandacht er volledig bij houdt, observeer je je gedachten en gevoelens op het moment zelf en accepteer je ze zoals ze zijn, zonder oordeel.

Je kunt gedurende de dag zelf oefenen om je volledige aandacht erbij te houden. Het is in dit geval belangrijk om gelijk op de rem te trappen wanneer je merkt dat je jezelf begint te beoordelen. Probeer jezelf een groot stopbord voor te stellen op het moment dat je gedachten angstig beginnen te worden. Vervolgens zeg je tegen jezelf: ‘Je hoeft jezelf nu niet te evalueren. Dit is geen test. Het is niet nodig om voortdurend doelen vast te stellen die je aan het einde van de dag bereikt wilt hebben. Je moet gewoon leven.’

Giftige mensen zouden deze mantra werkelijk haten, maar het zal jou alleen maar helpen om nog meer van jezelf te gaan houden. Giftige mensen waarderen jou niet, waardoor ze ook niet willen dat jij jezelf wel waardeert. Ze doen hun best om jouw behoeftes en wensen te negeren, zodat ze ervoor kunnen zorgen dat jij al je tijd aan hun behoeftes en wensen zal besteden. Om dit te kunnen bereiken, maken ze gebruik van intimidatie. Jij bent een volledig wezen, een waardevol persoon die liefde en respect verdient.

Loop niet langer op je tenen en sprokkel de moed bij elkaar om jezelf te distantiëren van die giftige mensen in jouw leven. Jouw ware vrienden en dierbaren zullen jou waarderen zoals je bent en zullen jou nooit het gevoel geven dat je waardeloos of onbelangrijk bent. Het enige wat waardeloos is, is jezelf blootstellen aan giftige mensen. Wees vanaf nu gelukkig! Je hoeft niet meer te wachten!


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.