15 beroemde citaten van Paulo Coelho

15 beroemde citaten van Paulo Coelho

Laatste update: 30 december, 2017

Paulo Coelho  weet op een hele speciale manier tot zijn lezers door te dringen en hun ziel te beroeren. Hij doet dit op een zachtaardige, maar gerichte manier en laat hen steeds weer opnieuw iets zien, dat ze tot op dat moment niet in woorden hebben kunnen vangen.

Enkele van zijn bekendste werken zijn: De Alchemist, Brida, Elf minuten,  Overspel, Manuscript uit Accra en Aleph.

De manier waarop hij ons omhult met woorden maakt van hem een zeer bijzondere schrijver. Zijn gedachten en reflecties laten niemand onverschillig. Hieronder vind je 15 citaten van Paulo Coelho om eens over na te denken…

15 citaten van Paulo Coelho

“Als elke dag op dezelfde manier eindigt, is dat omdat men de goede dingen in het leven niet meer opmerkt, elke keer wanneer de zon de hemel doorkruist.”

We zijn eraan gewend geraakt te leven zonder na te denken en te genieten. De drukte en rumoer van de wereld waarin we leven geeft ons alles, maar vernietigt tegelijkertijd de magie van het leven.

“Als je opgroeit, zul je ontdekken dat je al leugens hebt verdedigd, jezelf al eens voor de gek hebt gehouden en het slachtoffer bent geweest van domheid. Als je een goede strijder bent, dan geef je jezelf niet de schuld, maar zorg je er ook voor dat je fouten zich niet herhalen.”

Papieren Bootje

Wij zijn de enige diersoort die twee keer over dezelfde steen struikelt. Struikelen is niet zo erg, maar als het keer op keer gebeurt, kan het ons vernietigen. Fouten zijn altijd kansen om te groeien en maken ons leven op geen enkele manier minder.

“Hij was niet bang voor moeilijkheden. Wat hem angst aanjaagde, was de verplichting om een pad te moeten kiezen. Door één pad te kiezen, zou hij de andere moeten verlaten.”

Soms moet je kiezen tussen iets waar je aan gewend bent en iets dat je zou willen leren kennen.”

Hoe vaak hebben we geen geweldige dingen misgelopen uit angst om iets anders mis te lopen? Zo is het leven: je moet je pad kiezen. Vanaf het moment dat we ‘s ochtends opstaan tot het moment dat we ‘s avonds weer in bed duiken, nemen we beslissingen. En de beslissingen die we nemen, zijn afhankelijk van de beperkingen die we onszelf opleggen en de mate waarin we ons openstellen voor het leven.

Walvis

“Als je jezelf te veel zorgen maakt over het ontdekken van het goede en het slechte van je medemens, zul je je eigen ziel vergeten, zul je jezelf uitputten en verslagen worden door de energie die je hebt verspild met het oordelen van anderen.”

We moeten ons eigen leven leiden en stoppen met het oordelen over anderen. Jijzelf bepaalt je eigen weg, de weg die niemand anders kan zien. Het is een geweldig gevoel om niet meer buiten onszelf te hoeven kijken vanwege dat wat we binnenin ons dragen.

“In de wereld zijn er altijd mensen die op een ander wachten, of nu in het midden van de woestijn of in het midden van een grote stad is. En als deze paden elkaar kruisen en hun ogen elkaar ontmoeten, verliezen het heden en het verleden hun belang en alles wat er nog toe doet is dat ene moment.”

Liefde is het meest universele gevoel dat er bestaat. Er zal altijd een persoon zijn die het beste ziet in een ander persoon, hoe onmogelijk het ook lijkt.

Zweven

Vredige liefde bestaat niet. Liefde gaat altijd samen met pijn, extase, intens geluk en diep verdriet.”

“Je vindt geen liefde in iemand anders, maar in jezelf. We moeten het wakker schudden. Maar om het wakker te krijgen, hebben we iemand anders nodig.”

Het is geen makkelijk gevoel. Voor de liefde geven we het beste en het slechtste van onszelf. Ja, liefde verdient een gevecht, het verdient een gevoel van pijn en het verdient geluk. Liefde verdient alles.

“Liefde begint met een blik, het wordt beslist door een woord, het wordt gevoeld door een kus en het is verloren met slecht één traan. Liefde ontstaat uit verschillende naturen. In deze tegenstelling vindt de liefde kracht. In deze confrontatie en transformatie wordt liefde behouden.”

Harten

“Degene die gewend is aan reizen weet dat het altijd nodig is om op een dag afscheid te nemen.”

“Ik ben net als andere mensen: ik zie de wereld zoals ik wil dat hij is, zoals ik wil dat alles gebeurt en niet zoals de dingen echt gebeuren.”

“Een kind kan een volwassene drie dingen leren: om gelukkig te zijn zonder reden, om altijd ergens mee bezig te zijn en om te weten hoe je met al je kracht kunt eisen wat je wilt.”

Kind

“Verlies bestaat, maar niemand is er immuun voor. Dat is waarom het beter is om een paar gevechten te verliezen in de strijd voor onze dromen, dan om verslagen te worden terwijl je niet weet waar je voor vecht.”

“Iemand verdrinkt niet door in de rivier te vallen, maar door onder het oppervlak te blijven.”

Hoop doet pijn. Vergeten doet pijn. Maar het ergste lijden is niet weten welk besluit te nemen.”


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.