Expressionistische kunst: een vertekening van de werkelijkheid

Expressionistische kunst staat bekend om zijn eenvoud, schoonheid en diepte van expressie. Dit artikel legt de technieken uit.
Expressionistische kunst: een vertekening van de werkelijkheid

Laatste update: 20 januari, 2022

Kunst is prachtig. Elk kunstwerk straalt inderdaad zijn eigen soort magie uit, en het maakt echt niet uit of je het begrijpt of niet. Er zijn door de jaren heen een aantal belangrijke kunststromingen geweest. Sommigen van deze stromingen hebben dankzij hun schoonheid de tand des tijds doorstaan, zoals bijvoorbeeld de expressionistische kunst.

Deze specifieke beweging heeft een sterke en blijvende indruk achtergelaten. Zijn werken lijken eenvoudig. Ze hebben echter diepte en schoonheid. Verder is er iets merkwaardigs aan expressionistische kunst en haar nauwe banden met intuïtie.

De manier waarop expressionistische kunstenaars de werkelijkheid vertekenden, is een van de redenen waarom deze beweging ongeëvenaard blijft.

In dit artikel leer je over het expressionisme, een wereld vol kleur en emotie. Je zult zijn oorsprong, zijn kenmerken en enkele expressionistische kunstenaars ontdekken.

“Schilderen is een staat van zijn. Elke goede kunstenaar schildert wat hij is.”

Jackson Pollack

Een schilderij van Jackson Pollack

Wat is expressionistische kunst?

Expressionisme is een avant-garde artistieke en culturele beweging. Het is ontstaan in Berlijn in de 20e eeuw. Naast kunst omvatte het ook muziek, dans, theater, film en literatuur.

Hoewel het begon in Berlijn, was expressionistische kunst daar niet alleen gevestigd. In feite is er onder andere ook het Scandinavische, Franse en Spaanse expressionisme. Bovendien maakt het feit dat het uit zoveel plaatsen komt het nog interessanter.

Het is belangrijk om te onthouden dat deze kunstvorm zich manifesteert in een grote verscheidenheid aan stijlen. Dat komt omdat elke individuele kunstenaar vanuit zijn eigen perspectief werkte. Om deze reden omvat expressionistische kunst alles, van te kleurrijke trends tot de meer abstracte vormen van expressionisme.

Praten over expressionisme is praten over een kunst van vernieuwing, intuïtie en emotie. In feite is er een enorme subjectiviteit in deze werken. In tegenstelling tot impressionisten richten expressionisten zich inderdaad relatief weinig op de werkelijkheid.

De kenmerken van expressionistische kunst

Zoals bij elke artistieke stroming heeft het expressionisme bepaalde kenmerken. Omdat er echter zo’n verscheidenheid is in de verschillende werken van deze specifieke beweging, kunnen ze vrij moeilijk te herkennen zijn. Hier zijn enkele van de belangrijkste kenmerken:

 • Vervorming van de werkelijkheid. Expressionisten vatten de werkelijkheid niet vast. In feite drukten ze uit wat er in hen omging. Dit gaf een meer subjectief en individueel perspectief aan hun werk.
 • Innerlijke visie. Ze imiteerden het dagelijkse leven niet. Ze richtten zich op wat van binnenuit kwam. Daarom is het een intuïtieve kunst.
 • Uitdrukking. Ze benadrukten emoties en gedachten. In feite reflecteerden ze op de aard van het mens zijn.
 • Dramatische lading. Ze vertegenwoordigden de angsten van de mens. Bovendien benaderden ze de schepping vanuit een kritisch standpunt op een intense en licht pessimistische manier.

De belangrijkste kwaliteit in deze beweging is die van vrijheid van meningsuiting, gericht op emoties. Daardoor tonen de kunstenaars de kijkers op een uiterst intense manier hun gevoelens. In feite proberen deze artiesten zichzelf diep in de diepten van hun ziel te vinden. Die innerlijke diepten belichamen ze vervolgens in hun prachtige kunstwerken.

Door het politieke klimaat op dit punt in de geschiedenis waren het bijzonder spannende tijden. Om deze reden was er een gevoel van echte onrust onder de bevolking. Daarom vertonen expressionisten in hun werken vaak een gevoel van zowel fragmentatie als frustratie.

Beroemde expressionistische kunstenaars

Er zijn verschillende expressionistische schilders. Hier zijn een paar:

 • Otto Müller. Hij was een Poolse schilder. Hij sloot zich aan bij de expressionistische groep Die Brücke. Beroemd om zijn naaktschilderijen. In feite beschouwden de nazi’s ze als gedegenereerde kunst en namen ze in beslag.
 • Wassily Kandinsky. Beroemd om zijn abstracte kunst. Zijn schilderijen zijn eenvoudig en rijk kleurrijk.
 • Jackson Pollack. Gekenmerkt door zijn hoogst originele stijl. Daarnaast door zijn action paintings. Deze werden uitgevoerd doordat hij spontaan verf op het doek gooide.
 • Paul Klee. Hij was een Duitse schilder. Hij gebruikte ook veel kleuren. Zijn werken zitten vol beweging, ritme, natuur en kleur.
 • Egon Schiele. Hij was een radicaal expressionist en verwoestte sociale conventies met zijn weergave van de menselijke figuur. Hij vervormde ook agressief de figuren van naakten in zijn schilderijen.
Een expressionistisch schilderij

Franz Kafka was een van de meest prominente figuren in de expressionistische literatuur. Hij was een Tsjechische schrijver die in zijn werken de angsten en onzekerheden van het mens-zijn aantoonde. Een andere auteur was Thomas Mann. Zijn werken waren beladen met intentie. Sterker nog, hij dook in een spectaculaire en pessimistische wereld. Zijn belangrijkste werk was The Magic Mountain.

Robert Wiene blonk uit in de filmindustrie. Hij regisseerde stille films. In zijn film The Cabinet of Dr. Caligari reflecteerde hij op de politieke omgeving. Een andere prominente figuur was Bruno Taut. Hij was een architect die kleuren als psychologisch element gebruikte.

Op het gebied van de expressionistische beeldhouwkunst verdienen Ernst Barlach en Jacob Epstein een vermelding. Barlach staat bekend om zijn bronzen en houten sculpturen. De meeste van zijn werken hadden anti-oorlogsgevoelens, dus werden ze door de nazi’s ook geclassificeerd als gedegenereerde kunst.

Epstein stond bekend om de controverse die werd veroorzaakt door zijn werken als The Tomb of Oscar Wilde, die als obsceen werden beschouwd.

Waar kun je expressionistische kunst bekijken?

Hier zijn enkele plaatsen waar je expressionistische kunst in al zijn glorie kunt bekijken. Bovendien hebben sommige van deze musea online galerijen. Daarom, als je niet echt bij de galerijen kunt komen, kun je de schilderijen toch gemakkelijk bekijken.

 • Brücke Museum. Een van de belangrijkste expressionistische musea. Het bevindt zich in Berlijn. Verder bevat het de grootste collectie expressionistische kunst.
 • Jorge Rando-museum. Dit is het eerste expressionistische kunstmuseum in Spanje. Het is gelegen in Málaga. Het heeft een zaal gewijd aan de neo-expressionistische auteur Jorge Rando.
 • Galerijen en musea van abstract expressionisme. Er is een website genaamd The Art Story. Het bevat een lijst met plaatsen waar je dit soort kunst kunt zien.
 • Guggenheim-museum. Dit museum staat in New York. Het bevat prachtige expressionistische werken van kunstenaars als Max Ernst, Wassily Kandinsky en Paul Klee. Daarnaast heeft het een ongeëvenaarde online collectie.

Expressionisme is een beweging vol emotie. Bovendien laat het je op een uiterst diepgaande manier zien wat het betekent om mens te zijn. In feite is deze beweging zo divers dat je je moet verbazen over de vele nuances.

Elke artiest en auteur is compleet anders, en elk nodigt je uit om na te denken over hun eigen individuele berichten. Ten slotte lijdt het geen twijfel dat het expressionisme een krachtige beweging was die een zekere mate van authenticiteit in de kunstwereld probeerde te brengen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


 • Casals, J. (1999). El Expresionismo: orígenes y desarrollo de una nueva sensibilidad. Barcelona: Ed. Montesinos.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.