Kama muta: de meest intense emotie

Kama muta wordt gedefinieerd als de universele emotie die we voelen als we tot tranen toe worden bewogen. Lees er hier alles over!
Kama muta: de meest intense emotie

Laatste update: 04 januari, 2022

Kama muta is een term die uit het Sanskriet afkomstig is en letterlijk betekent “bewogen worden, vol liefde en/of bewondering.” Onderzoekers vertellen ons dat het de meest intense universele emotie is, omdat het dat moment definieert waarop we ons vol affectie voelen.

Het is de verrassing en bewondering die we ervaren voor iets of iemand, en het is het moment waarop onze ogen beginnen te tranen als gevolg van een overvloed aan emoties.

Het is niet makkelijk om deze emotie met woorden te definiëren. Er zijn echter verschillende onderzoeken die onder andere tot doel hebben om uit te zoeken of het een emotie is die zich in alle menselijke culturen manifesteert. Er is geprobeerd uit te vinden hoe we het allemaal ervaren en beschrijven.

De taal van emoties

In onze taal kan kama muta vertaald worden als “verplaatst worden.” Het is echter beperkend om het op deze manier definiëren, omdat het zich verbindt met iets dieps in de mens, dat zowel positief als negatief is. We kunnen het bijvoorbeeld niet reduceren tot een simpele verliefdheid omdat het onze eigen emotionele relaties overstijgt.

Het is dat moment waarop er plotseling iets in ons ontwaakt. Iets dat ons op dat moment ook binnenvalt. Het is een kort gevoel, maar zo intens dat het in ons geheugen blijft hangen. Alan Fiske, hoogleraar antropologie aan de UCLA (University of California, Los Angeles), wijst erop dat het een sociale emotie is.

Dit betekent dat kama muta niet in eenzaamheid gebeurt. Het is altijd aanwezig in samenhang met een gebeurtenis, een persoon of een groep mensen die ons aangenaam verrassen en inspireren.

Iets of iemand die ons op het punt van kippenvel brengt. Het kan ook een knoop in de maag zijn, of de plotselinge tranen die in onze ogen verschijnen. Laten we hier meer over vertellen.

De gemuteerde kama zou mensen kunnen motiveren om zich bij elkaar te voegen om de achtergestelde armen te helpen. Het is een soort emotie die ons naar iets meer dan liefde kan leiden: we moeten ook naar medeleven toewerken.

-Alan Fiske-

Een vrouw omhelst zichzelf

Kama muta: een intense, troostende ervaring

Denk bijvoorbeeld aan een vriend die iets geweldigs voor je heeft gedaan. Of misschien de geboorte van een kind of het bijwonen van de bruiloft van je beste vriend.

Een ontmoeting of een gebeurtenis met mensen die je liefhebt, maar al lang niet meer hebt gezien. Trots zijn op iemand. Een lezing bijwonen van je favoriete auteur of naar een toneelstuk of een concert gaan en je diep geïnspireerd voelen…

Dit zijn slechts een paar voorbeelden van wat deze emotie naar boven brengt. Dit is kama muta. Onlangs publiceerden een aantal universiteiten van over de hele wereld een uitgebreide, gedetailleerde studie over dit onderwerp. Het doel ervan was om te onthullen wat zij hadden ontdekt over de uiteenzetting van de emoties waaruit kama muta bestaat.

Wat ze ontdekten is dat in principe iedere persoon en cultuur het zowel fysiek als psychologisch op dezelfde manier uitdrukt en ervaart. Iedereen ervoer bijvoorbeeld het volgende:

  • gevoelens van euforie
  • een zekere warmte in hun borst
  • tranende ogen
  • kippenvel
  • ademloosheid, een soort knoop in de keel
  • vlinders in de maag
  • een gevoel van verlies van zwaartekracht, een soort van zweven in de lucht

Het is duidelijk dat dit allemaal fysiologische symptomen zijn. Wetenschappers zijn echter steeds meer geïnteresseerd in dit soort emoties, omdat ze er in zekere zin nooit mee gestopt zijn het te bestuderen.

Wat beweegt en inspireert de mens? Zijn we allemaal geroerd door dezelfde dingen? Zo ja, is kama muta dan een universele ervaring? Het antwoord lijkt ‘ja’ te zijn.

Kama muta: de emotie van menselijke verbinding

Onderzoeken naar kama muta waren een paar jaar lang populair. Er zijn zelfs organisaties zoals het kama muta lab. Zij geven periodiek informatie, want dat is even interessant als onthullend. Onthoud dus vooral dat dit het doel is van emoties in de mens.

Het woord “emotie” betekent immers beweging in het Latijn. Elke emotie, of het nu gaat om geluk, vreugde, verdriet, angst of woede, heeft een “taak” om ons te veranderen. Om ons informatie te geven over onze interne realiteit om ons gedrag vorm te geven en een reactie te genereren.

Kama muta is er ook om te zorgen dat we ergens op reageren. Die reactie komt echter voort uit een dimensie die even krachtig is als bepalend: de liefde.

Een vrouw knuffelt een kat

Natuurlijk heeft ieder van ons de mogelijkheid om door iets of iemand bewogen te worden. Het kan ons huisdier zijn of misschien onze echtgenoot. Misschien is het wel het resultaat van het kijken naar een voorstelling of het lezen van een boek. Het feit is dat iets dat ons beweegt een emotionele afdruk maakt die verandert wie we zijn.

Het doel van dergelijke veranderingen kan eenvoudigweg zijn om compassie en genegenheid voor een bepaalde persoon te ervaren. Om voor hen te zorgen en hen te beschermen. Of om je gepassioneerd te voelen. Misschien is het gewoon om een beter mens te worden na geïnspireerd te zijn geraakt door iemands verhaal, ook al hebben we hem of haar nooit ontmoet.

Universele emotie

Ook hier hebben we te maken met een universele ervaring, ongeacht geslacht, cultuur, taal of land. We worden allemaal vaak geroerd door iets of iemand anders. Bovendien is het een gevoel dat niet alleen positief is, maar we kunnen zelfs zeggen dat het noodzakelijk is.

Dit komt omdat weinig van onze emoties zowel het verlangen om verbinding te maken als de drang om nieuwe dingen te beginnen bevorderen. Gemotiveerd worden door de spannende mix van vreugde, hoop, bewondering en genegenheid.

Kama muta is goedheid en inspiratie in één. Er zijn weinig emotionele impulsen die meer onthullend zijn in een mens dan dat, plotseling, iets ons zal ontroeren.

Het gevoel dat iets ons raakt tot het punt dat we ons intens, plotseling, perfect gelukkig voelen. Het is misschien maar voor een kort moment en toch is het een moment dat even helend als motiverend is.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Fiske, AP, Seibt, B. y Schubert, T. (2019). La emoción de devoción repentina: Kama Muta y las prácticas culturales cuya función es evocarla. Revisión de la emoción , 11 (1), 74–86. https://doi.org/10.1177/1754073917723167
  • Seibt, B., Schubert, T. W., Zickfeld, J. H., Zhu, L., Arriaga, P., Simão, C., … Fiske, A. P. (2018). Kama Muta: Similar Emotional Responses to Touching Videos Across the United States, Norway, China, Israel, and Portugal. Journal of Cross-Cultural Psychology49(3), 418–435. https://doi.org/10.1177/002202211774624

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.