Ben jij ooit vol hoop en dromen verliefd geworden?

Ben jij ooit vol hoop en dromen verliefd geworden?

Laatste update: 08 augustus, 2018

Het is ons allemaal overkomen. Na enkele jaren beginnen de verschillende gedragingen en gewoonten van je partner jou te ergeren. Als je terugkijkt, dan wist je eigenlijk al dat je partner zich op die manier gedroeg. Toen merkte je het allemaal alleen niet op. De reden is dat je vol hoop en dromen verliefd werd.

De verliefdheidsfase van een relatie kan een echte ravage veroorzaken. Het kan je verblinden en je gezond verstand wegnemen. Je kan zelfs op het punt komen dat je denkt dat je in staat bent om gekke dingen voor de andere persoon te doen. En die persoon zie jij als volmaakt. Maar het is moeilijk om te beseffen dat dit niet reëel is. Want deze volmaaktheid bestaat alleen in onze gedachten. Je emoties, verwachtingen, hoop en dromen verblinden jou. De dingen zijn niet zoals ze lijken.

Vol hoop en dromen verliefd zijn

Wanneer we denken dat een persoon veranderd is, moeten we nadenken of we die persoon van bij het begin zagen als wie hij of zij echt was. Het is heel waarschijnlijk dat het antwoord hierop “nee” is. In het begin van elke relatie creëer je een beeld van je partner. Dat beeld zorgt ervoor dat je hen waarneemt als een weergaloze schoonheid, de belichaming van perfectie en pracht.

Zoals je had moeten weten, is niemand perfect. Maar in je geest creëer je een beeld van de andere persoon. Dit beeld is het resultaat van een diepe liefde voor hen. In die periode wordt het een deel van je werkelijkheid. Uiteindelijk geloof je dus je eigen leugens. Je negeert ook elke houding die je ergert of die je niet leuk vindt. Dit is eigenlijk één van de redenen waarom vele mensen schadelijke relatiepatronen blijven herhalen.

Vol hoop en dromen

Het verhaal van Juan

Juan voelde zich erg in de war en had er genoeg van. Hij twijfelde of hij de relatie zou voortzetten of volledig zou beëindigen. Het leek alsof alles ontploft was. Plotseling leek het alsof er niets was dat hij aan zijn partner leuk vond. Haar geklaag, haar obsessies… Bij alles verloor hij zijn geduld. Hij wou dat situatie vanuit een ander perspectief bekijken en nagaan wat er precies gebeurde. Maar hij kon het niet.

Wat gebeurde er hier met Juan? In het begin was alles prachtig. Hij vond zijn partner mooi, volmaakt, verantwoordelijk en een heel goede persoon. Maar na verloop van tijd en zonder goed te weten waarom veranderde alles. De persoon op wie hij verliefd geworden was, had heel slechte dagen. En die vond Juan ondraaglijk. Stemmingswisselingen, absurde klachten…

De partner van Juan voelde zich niet goed in de relatie. Of zij wist niet hoe om te gaan met wat zich buiten de relatie afspeelde, zoals bijvoorbeeld stress die met het werk te maken had. Maar het probleem was dat wanneer Juan met zijn vrienden over de situatie praatte, het leek alsof hij het over twee totaal verschillende personen had. Het was zelfs zo dat de mensen over wie hij het had, in werkelijkheid zelfs niet bestonden. Ze waren niet echt.

Hoopvolle verwachtingen en dromen

Want Juan zag zijn partner niet zoals ze was. En hij had dat ook nooit gedaan. In het begin hadden de gedachten vol hoop en dromen die hij over de relatie had, er alleen maar voor gezorgd dat hij haar volmaakt vond. Zijn gevoelens verhinderden hem om ook maar enig gebrek te zien. En nog steeds zag hij zijn partner niet zoals ze was. Want zijn emoties lieten hem niet toe dit te zien. Juan had nooit geweten met wie hij werkelijk samen was.

Leren om anderen te zien als wie ze zijn

Het is moeilijk om anderen te leren zien zoals ze zijn. Maar het is niet onmogelijk. Is het niet waar dat je niet dezelfde verwachtingen tegenover een vriend hebt als tegenover een partner? Hetzelfde is ook waar voor broers en zussen, als je die hebt. Je ziet deze mensen zoals ze zijn, met hun goede en hun slechte kanten.

Wanneer je een relatie met een andere persoon begint, zie je in het begin meestal alleen maar hun goede kant. Maar na verloop van tijd focus je je uiteindelijk alleen op de slechte kant. Dit veroorzaakt ernstige problemen. Want het kan de relatie op een dramatische manier veranderen.

Wanneer je verliefd wordt, moet je je dus van één belangrijk aspect bewust zijn. Het beeld dat je van je partner hebt, is vervormd en neigt naar het volmaakte. Als je weet dat dit in deze fase gebeurt en als je er rekening mee houdt, dan opent zich de deur naar een andere werkelijkheid. In die realiteit heeft de persoon goede en slechte kanten. Het is bovendien belangrijk dat je dit onthoudt. Net als de andere persoon bepaalde houdingen en gedragingen heeft waarvan we houden, zullen er ook andere zijn waarmee we niet akkoord zijn en die we helemaal niet leuk vinden.

Vol hoop en dromen verliefd worden

We hoeven onszelf niet te beschuldigen omdat we vol hoop en dromen verliefd geworden zijn. De romantische liefde laat dit gebeuren. Maar op het moment dat we dit beseffen en ons ervan bewust zijn, kunnen we iets doen om het te veranderen. Ben jij ooit vol hoop en dromen verliefd geworden?


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.