Blinde liefde: als je niet ziet wie iemand echt is

Blinde liefde: als je niet ziet wie iemand echt is

Laatste update: 15 juli, 2018

Liefde is een gevoel dat we allemaal op een bepaald moment van ons leven ervaren. We hebben ook verschillende manieren van liefhebben, omdat we het allemaal anders uitdrukken aan de persoon van wie we houden. Er zijn ook verschillende soorten liefde. Er is liefde voor je partner, voor je broers en zussen, voor je kinderen, voor je ouders, voor vrienden, voor wat je doet… Elk van deze soorten liefde kan ook blinde liefde zijn.

Er zijn momenten dat je uiteindelijk oneindig veel van iemand houdt. Dat betekent dat je de ander als volmaakt ziet en dat je een diepe bewondering voor hem of haar hebt. Je verwondert je over alles wat ze doen, en ze worden uiteindelijk een basisbehoefte in je leven. Maar dat zou je het gevoel kunnen geven dat je zonder die persoon niets bent.

Zo kun je soms zoveel van iemand houden dat je niet kunt zien wie ze werkelijk zijn. Je hebt  een soort vervormde reflectie van hen in je geest  gecreëerd. Dit is wat we bedoelen als we het hebben over blinde liefde. Het is het soort liefde waar we de persoon die we liefhebben idealiseren en we alles voor hen op zouden geven. Maar dat betekent meestal dat je jezelf vergeet. In dit artikel gaan we je vertellen hoe zo’n liefde eruit kan zien, in het bijzonder met een partner.

“Mensen omschrijven liefde als blind en gevleugeld. Het is blind omdat het geen obstakels ziet, en het heeft vleugels om je ervan te redden.”

Jacinto Benavente

Blinde liefde: wanneer je de persoon van wie je houdt idealiseert

Je kunt niet altijd zien met wie je in gesprek bent. Die blinde liefde komt soms voort uit idealisering. Met andere woorden, je denkt dat de persoon van wie je houdt perfect is, en je zou zelfs zijn “menselijke kant” kunnen vergeten. Je overdrijft al hun goede kwaliteiten en houdt op om je eigen kwaliteiten te waarderen, zodat je kunt zeggen dat ze perfect zijn. Uiteindelijk voel je je goed omdat je met zo’n ongelooflijk  geweldig persoon samen bent.

Handen voor de ogen

Sigmund Freud zei dat idealisering gepaard gaat met het overschatten van iemand, bewust of onbewust. Hij zei ook dat het een verdedigingsmechanisme is. Met andere woorden, het is iets dat je gebruikt om jezelf gerust te stellen over iets dat je stoort. Daarom maak je de ander zo waardevol: het is om je te helpen met je eigen negatieve gevoelens.

Een andere bijwerking van dit afweermechanisme is dat je een aantal van je eigen behoeften verstopt. Je voelt je niet langer eenzaam of ongemotiveerd, omdat je de ander ziet als een aanvulling. Dus je liefde voor hen compenseert alles wat je miste. Maar idealiseren betekent niet fysiek bij iemand zijn. Het gaat om het overwaarderen van de persoon van wie je houdt, of hij nu je partner is of niet.

Blinde liefde: liefde tot elke prijs

Het idealiseren van de ander, in combinatie met jezelf onderwaarderen, leidt ertoe dat veel mensen te veel vertrouwen op hun relaties. Deze absolute afhankelijkheid kan ertoe leiden dat de andere persoon uitgeput raakt. Of, als hij meer een soort wolf in schaapskleren is, maakt het zijn plannen misschien gemakkelijker te verwezenlijken.

Als je volledig op andere mensen vertrouwt en jezelf onderaan de voedselketen plaatst, ben je uiteindelijk helemaal onbeschermd. Als je geluk hebt, zal er niets ergs gebeuren. Maar als je paden kruist met iemand die geen goede bedoelingen heeft, kan dat vreselijke gevolgen voor je hebben. Je zult je nooit druk maken over wie je bent en wie je wilt zijn (of wat je wilt doen) omdat je voor de ander leeft. Dat geldt zelfs als hij andere belangen heeft. Uiteindelijk duw je alles wat je wilt weg en doe je gewoon alles wat hij zegt.

Wanneer ik meer van jou houd dan jij van mij

Dit soort blinde liefde is makkelijk samen te vatten in één zin: “Jij bent belangrijker voor mij dan ik voor jou.” Met andere woorden, het veroorzaakt veel onbalans wanneer de persoon van wie je houdt altijd op de eerste plaats komt. Hier zijn enkele van de gevolgen die kunnen ontstaan in dit soort situaties:

 • Vergeten wie je bent.
 • De ander over je heen laten lopen.
 • Je gevoel van eigenwaarde laten dalen.
 • Niet weten wat je moet doen als de andere persoon niet in de buurt is.
 • Het leven van de ander leiden, niet het jouwe.

Dit zijn allemaal dingen die kunnen gebeuren als je de ander boven jezelf plaatst. Maar vaak is het geen bewuste beslissing om hem boven jezelf te plaatsen, of iets dat je zelf bewust doet. Dit betekent meestal dat je niet weet hoe je nee moet zeggen tegen onmogelijke dingen die de ander je vraagt te doen. Het kan gebeuren doordat de ander gewoon zo belangrijk voor je is, of omdat hij voortdurend om dingen vraagt. Of het kan zelfs zo zijn dat je niet in staat bent om te reageren zoals je zou moeten reageren.

Emotionele onafhankelijkheid

Ik ben verliefd op de liefde

Blinde liefde kan ook ontstaan als je te verliefd bent op liefde. Als je het idee hebt dat liefde het mooiste is wat er is. Het betekent dat je zo verliefd wilt zijn dat je geen aandacht schenkt aan de belangrijkste vragen. Wat voor soort liefde? Met wie? Onder welke omstandigheden?

Als je verliefd bent op liefde, maakt het misschien niet eens uit wie je bent. Met andere woorden, je zult proberen om tegen elke prijs een relatie te hebben, omdat je denkt dat het de enige manier is om liefde te vinden, dit ding wat je zo graag wilt hebben.

Je raakt zo verstrikt in je verwachtingen van de liefde waar je van droomt, dat je niet let op wie de ander werkelijk is. Je begint je allerlei dingen voor te stellen, en ze lijken allemaal geweldig. Maar het feit dat je met fantasie bezig bent, maakt hem nog groter. Tenminste tot de luchtbel breekt. Dan moet je je ogen openen, wat altijd pijnlijk is.

In dit geval idealiseer je de persoon niet, je idealiseert de liefde. Het enige dat je wilt is de dingen doen die mensen doen als ze verliefd zijn. Maar het leidt ertoe dat het je gevoel van eigenwaarde schaadt. Dus, op een indirecte manier, zijn de momenten waarin het zoeken naar liefde onder die paraplu niets anders is dan een logische manier om vast te houden aan, of het verbeteren van, het beeld dat je hebt van jezelf.

Maar als je niet meer ziet wie de ander werkelijk is, zou je een kans kunnen missen om een echte relatie te hebben. Je richt je zo sterk op je idee van liefde, dat je nooit ruimte maakt om na te denken over wat de ander wil. Je laat je nooit verrassen door een nieuw moment en leeft nooit in het heden. Dus als je verliefdheid op een voetstuk plaatst, vergeet je jezelf. Het enige waar je om geeft is dat je die magische blinde liefde werkelijkheid maakt. Maar het is een liefde die net zo troostend als gevaarlijk is, want het is volkomen onwerkelijk.

Liefde zonder blind te worden

Niet alle liefde is blind, dus hier zijn een aantal ideeën om lief te hebben zonder je ogen te bedekken:

 • Vorm een diepe verbinding met jezelf. Dit betekent dat je tijd moet besteden aan datgene waar je op gefocust bent en aan je interne monoloog. Zo vergeet je niet dat je belangrijk en uniek bent voor de mensen die van je houden. Je zult ook in staat zijn om echt van iemand anders te houden, niet alleen een blanke lei die je verbeelding vult met wat het wil.
 • Grenzen stellen. Het gaat erom dat je duidelijk bent over wat je wilt en dat uitdraagt aan je partner. Het betekent assertief zijn.
 • Het is belangrijk om te erkennen dat de andere persoon sterke en zwakke punten heeft. Objectiveer je partner niet. We hebben allemaal goede en slechte eigenschappen.
 • Probeer niet meer te doen dan je kunt. Geef zoveel als je kunt, zonder te overdrijven. Iemand anders liefhebben betekent niet dat je alles op moet offeren wat je hebt.
 • Je eigen leven achterlaten mag nooit een optie zijn. Het is mogelijk om iemand lief te hebben zonder jezelf te verwaarlozen.
 • Werk aan jezelf zodat je iets te bieden hebt. Wanneer je jezelf liefhebt, en jezelf kent, zul je in staat zijn om je beste zelf te zijn. Op een indirecte manier ben je ook het beste wat je voor de ander kunt zijn.
Verliefd stel

Liefde maakt je niet blind. Het is gewoon zo dat we ons er soms door laten verblinden. Wij zijn degenen die negeren hoe de relatie echt voor hen is, en voor onszelf. Dat betekent ook dat wij degenen zijn die de dingen kunnen omdraaien. Dus als je wilt weten of je blind verliefd bent, maak dan een verbinding je met jezelf. Wees ook eerlijk tegen jezelf, want het antwoord zit binnenin jezelf.

“Liefde doet nooit iemand pijn. En als je het gevoel hebt dat je bent gekwetst door de liefde, is het iets anders in jou, niet je liefdevolle eigenschap, dat zich gekwetst voelt.”

-Osho-


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.