Emotionele afhankelijkheid is wanneer banden jou verhinderen te vliegen

Emotionele afhankelijkheid is wanneer banden jou verhinderen te vliegen
Adriana Díez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Adriana Díez.

Laatste update: 27 december, 2022

Als ik het gevoel heb gebonden te zijn, dan zal ik niet in staat zijn om op te stijgen. Ik zal niet kunnen vliegen. Want als ik mij niet vrij voel, dan zullen mijn vleugels zich nooit openen en me optillen. Waarom zijn er dan mensen die gebonden blijven aan relaties die aan hen vreten? Emotionele afhankelijkheid is de reden, en hun behoefte om geliefd, begrepen of gewaardeerd te worden kunnen dit verklaren.

emotionele afhankelijkheid is de angst voor eenzaamheid of afzondering. Het leidt tot relaties die te gespannen en te star zijn. Afhankelijke mensen kunnen zich geen leven voorstellen zonder een relatie of zonder iemand die hen voortdurend bevestigt. Zodra ze zich alleen voelen of een relatie beëindigen, gaan ze bijna onmiddellijk op zoek naar een andere relatie. Want ze voelen zich onbeschermd of verlaten.

Wanneer we willen vliegen, willen we ons licht voelen. Maar we willen ook een nest hebben waarnaar we kunnen terugkeren. Zodra we de nodige instrumenten hebben, kunnen we proberen op te stijgen. We zullen zien wat er zich buiten bevindt en wat we echt verlangen. Maar het belangrijkste is dat we van de vlucht zullen genieten.

Als we ons in een schadelijke slechte relatie bevinden, dan zal deze vlucht niet mogelijk zijn. Het zal ons tegenhouden om naar de top te klimmen en vanaf daar een nieuw gezichtspunt te hebben. Wanneer we gebonden zijn aan het nest, dan is het onmogelijk om alles rond ons te zien.

Wat ons tot sterke, volledige, stevige mensen maakt zijn beslissingen, niet behoeften.

 Share

Emotionele afhankelijkheid is het ontbrekende stukje van de puzzel

Sommige relaties zijn star en beperkend. Dit zijn de kenmerken van mensen die dit soort relaties vormen:

  • Het moeilijk hebben om voor zichzelf beslissingen te nemen.
  • Voortdurend behoefte hebben aan genegenheid.
  • Een laag gevoel van eigenwaarde.
  • Behoefte aan goedkeuring van andere mensen.
  • Voortdurend in een relatie willen zijn.
Emotionele afhankelijkheid

Het belangrijkste deel en ééntje dat vaak de andere factoren veroorzaakt, is waarschijnlijk een laag gevoel van eigenwaarde. Mensen met een laag zelfbeeld voelen zich zwak en hulpeloos. Ze hebben geen vertrouwen in zichzelf. Daarom gaan ze op zoek naar veiligheid buiten zichzelf.

Maar als we sterk kunnen worden en een goede basis voor zelfvertrouwen scheppen, dan kunnen we bovendien een goede relatie opbouwen. Wanneer ik vertrouwen in mezelf hebt, dan ben ik op elk moment in staat te beslissen wat ik wil. Dit geeft me de mogelijkheid om mijn vleugels te bouwen.

Twee sterke en onafhankelijke mensen nemen de beslissing om samen aan een weg te beginnen. Tegelijkertijd houden ze rekening met de voor- en nadelen van de verbintenis. Ze kunnen dus een onderscheid maken en beslissingen nemen. Hun fundament zal gebouwd worden op een goed zelfvertrouwen en goed beoordelingsvermogen en dus niet op basis van behoeften of zwakke relaties.

Om mijn vleugels te bouwen is inspanning nodig

Werken aan het doorbreken van je emotionele afhankelijkheid van andere mensen vereist inspanning en jezelf ontdekken. Wat mis ik en wat zoek ik in de andere persoon? Dat is de vraag. Ruimte hebben betekent dat we onszelf de vraag stellen of wat ze ons geven datgene is wat we willen of verdienen.

Als we deze ruimte verliezen en onszelf niet de toestemming geven om na te denken en alleen te zijn, dan kunnen we niet zien wat we hebben of willen. En het belangrijkste is dat we nooit de vrijheid zullen vinden om te beslissen of we willen vliegen of blijven waar we zijn.

Emotionele afhankelijkheid

Emotionele afhankelijkheid is een lastig verschijnsel maakt het moeilijk om onszelf te waarderen. Want we gaan buiten onszelf op zoek om op te vullen wat we van binnen missen. Stop dus en denk even na. Maken ze mij gelukkig? Voel ik mij gewaardeerd? Helpen ze mij om een beter persoon te zijn? Motiveren ze mij of houden ze mij tegen?

In een gezonde relatie is dit het idee: ik kan perfect zonder hem leven maar met hem ben ik beter. Wat ons sterke, volledige, stevige mensen maakt, is altijd een beslissing en geen behoefte. Laten we dus aan onze vleugels en ons zelfvertrouwen werken. Laten we vrij vliegen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.