Als je je begint te ergeren aan je partner

Als je je begint te ergeren aan je partner
Fátima Servián Franco

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Fátima Servián Franco.

Laatste update: 27 december, 2022

In relatief korte tijd dringt de werkelijkheid door en neemt het filter van de idealisering weg. Degene waarvan je dacht dat hij een bepaalde houding of een bepaald gedrag zou presenteren, onthult dat hij gewoon een onvolmaakt mens is, met al zijn deugden en gebreken. Deze gebreken lijken na verloop van tijd te verergeren. Dat leidt tot situaties waarbij je je begint te ergeren aan je partner.

Het idealiseren van een ander kan je uiteindelijk frustreren.  Dat komt door de te hoge verwachtingen die je aan het begin van de relatie van iemand had. Alles begint te veranderen als je je realiseert dat je een personage hebt gemaakt, dat gebaseerd is op die persoon. Naarmate de relatie zich ontwikkelt, stop je met het idealiseren van je partner, waardoor je een ander perspectief op de relatie krijgt.

Volgens Erich Fromm moet je, als je wilt leren hoe je moet liefhebben, het benaderen zoals je zou doen als je een andere kunst wilt leren. Zoals bijvoorbeeld muziek, schilderkunst, timmerwerk, of zelfs medicijnen of techniek.

ergeren aan je partner

Romantische relaties zijn als een kunst. Ze vereisen dat je volwassen bent, om te begrijpen dat verschillen onvermijdelijk zijn, en dat dingen niet altijd ideaal zullen zijn. Ze moeten worden gevoed en begripvol en eerlijk zijn. Je moet zien dat je allebei een persoonlijk leerproces moet doorlopen.

Als je je gevoelens gaat delen, moet je verbinding maken met de andere persoon, hem begrijpen en voor hem zorgen. Op die manier blijf je niet vastzitten in je zoektocht naar iets dat voldoet aan de behoeften die je niet weet in te vullen.

Romantische liefde

In een romantische relatie kan iedereen liefde op een andere manier begrijpen. Een partner zou bijvoorbeeld meer naar kinderlijke liefde kunnen neigen. Volgens het principe ik hou van hem omdat hij van mij houdt. De ander zou meer naar volwassen liefde kunnen neigen. Volgens het principe zij houdt van mij omdat ik van haar houd.

Relaties op basis van onvolwassen liefde hebben de neiging om te worden samengesteld uit mensen die van iemand houden omdat ze diegene nodig hebben. In relaties waar volwassen liefde de boventoon voert, hebben mensen elkaar nodig omdat ze van elkaar houden.

Ruzie

Naarmate relaties zich ontwikkelen, begin je eigenschappen van de andere persoon te zien waar je eerst geen last van had. Of die je het zelfs leuk vond. Maar nu vind je ze niet alleen niet leuk, maar je begint je echt te ergeren aan je partner. Aan het begin van de relatie probeerde je de ander steeds een plezier te doen door je eigen verlangens op de lange baan te schuiven.

In romantische relaties zijn beide mensen een deel van het probleem en een deel van de oplossing.

Waarom beginnen je je te ergeren aan je partner?

Mensen denken ten onrechte dat de irritante gebreken van hun partner gewoon het probleem van deze partner zijn. In werkelijkheid hadden ze altijd al gedrag dat hen stoorde, maar ze lieten het in het begin gewoon niet zien. De idealisering van de partner, samen met de wens om conflicten te vermijden, zorgt ervoor dat mensen irritante of onaangename details negeren.

Als alles je je door alles gaat ergeren aan je partner, kan dat meer te maken hebben met een verandering in jou dan met een verandering in je partner. Alle relaties doorlopen verschillende stadia. Negatieve situaties kunnen je soms doen denken dat de relatie niet is wat je verwachtte.

De combinatie van een gebrek aan communicatie, regelmatige ruzies, en seksuele of emotionele problemen in de relatie is de perfecte voedingsbodem om je te gaan ergeren aan dingen die je eerder leuk vond. Om de situatie om te keren, moet je proberen om meer van je partner te accepteren en open met te zijn.

Als er meer acceptatie is in de relatie, zullen jullie allebei bereid zijn om de nodige veranderingen aan te brengen. Om je aan elkaar aan te passen, duidelijker te communiceren en conflicten op te lossen.

Kies je partner zorgvuldig. Negentig procent van je geluk zal afhangen van deze beslissing. En als je eenmaal die zorgvuldige beslissing hebt genomen, is het werk nog maar net begonnen. Wellicht ook interessant voor jou

Wil je je relatie sterker maken? We geven je vijf tips
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Wil je je relatie sterker maken? We geven je vijf tips

In een relatie zijn de effecten van verbinding of van afwezigheid van een band erg tastbaar. Wanneer de band tussen twee mensen die elkaar graag zi...


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.