Twijfels over de liefde: moet je je relatie beëindigen of niet?

Twijfels over de liefde: moet je je relatie beëindigen of niet?

Laatste update: 03 augustus, 2018

We hebben allemaal weleens twijfels over de liefde. Relaties hebben gevoeligheid, aandacht en soms wat geduld nodig. Daarom is het niet verwonderlijk dat we onszelf soms afvragen of het het waard is om de relatie te behouden.

Het komt vaak voor dat we twijfels over de liefde hebben, maar meestal zijn we er niet op voorbereid. Dus als de twijfels komen, gaan we er niet goed mee om. Betekenen mijn twijfels dat ik niet met de juiste persoon samen ben? Moet ik het uitmaken, hoewel alles tot nu toe goed is?

Soms zijn twijfels een teken dat er een dieper probleem is dat je moet oplossen. Het kan zijn dat de relatie niet werkt. Maar meestal is het een teken dat onze verwachtingen van een relatie niet zo realistisch zijn.

In dit geval betekent het niet per se dat er een serieus probleem is als je twijfels heb over de liefde. In het artikel van vandaag leer je om deze twee soorten twijfels uit elkaar te houden.

Waarom hebben we twijfels over de liefde

Twijfels over een romantische relatie kunnen veel verschillende oorzaken hebben. Een aantal daarvan zeggen niets over de gezondheid van de relatie. Anderen zijn echter een indicatie dat de relatie moet veranderen. Over het algemeen ontstaan de meest voorkomende twijfels over de liefde in de volgende situaties:

  • Als reactie op een verandering (extern of intern)
  • Als een partner zich aangetrokken voelt tot iemand anders

Laten we eens beter naar deze twee situaties kijken.

Meisje met hartje

Als de relatie verandert

Romantische films hebben veel schade aangericht. De films gaan bijna altijd alleen over het begin van de relatie, als de gevoelens nog heel sterk zijn en alles perfect lijkt. Beide partners passen goed bij elkaar en ze brengen hele dagen door met in elkaars ogen staren. Maar de camera’s zijn niet aanwezig tijdens het verdere verloop van de relatie.

Als je een relatie aangaat met een nieuw persoon, ben je soms zo verliefd dat je alleen maar hun goede kwaliteiten ziet. Je negeert alle negatieve dingen die je ziet. Je begint een relatie die je de eerste paar maanden heel gelukkig zal maken.

Wat is dan het probleem? Die gevoelens stoppen op een bepaalde moment. Volgens recente onderzoeken naar de liefde, duurt deze fase tussen de drie en twaalf maanden.

Daarna veranderen de gevoelens en begint de echte romantische liefde. Hoewel dit de normale evolutie is van een relatie, raken velen van ons in paniek als die eerste gevoelens verdwijnen. Dan ontstaan de twijfels over de liefde en over je relatie. Je kan ook gaan twijfelen over je partner.

Als zoiets met jou gebeurt is, maak je dan geen zorgen. Dit is normaal. Het belangrijkste is dat je je richt op een goede communicatie en vertrouwenHet is ook cruciaal om de passie te behouden op de lange termijn. Volgens de onderzoekers zijn dit de fundamentele onderdelen van langdurige liefde.

Op dat moment moeten twee mensen als team gaan werken als ze hun relatie gezond willen houden. Over het algemeen hebben alle relaties ups en downs. Maar als het stel het evenwicht bewaart en de communicatie open blijft, zullen ze er sterker uit komen.

Wat als er een ander is?

Hollywood bombardeert ons hier opnieuw met propaganda over liefde, wat erg schadelijk is. Twijfels steken de kop op als je je niet meer aangetrokken voelt tot je partner of als je erachter komt dat je partner zich aangetrokken voelt tot een nieuw persoon. Maar betekent dat dat je relatie gedoemd is om te mislukken? Niet per se.

Onzekere vrouw

De waarheid is dat verliefd zijn voor de meesten van ons niet betekent dat we ons nooit meer aangetrokken zullen voelen tot iemand anders. Het tegenovergestelde is zelfs waar. Maar je bent een verbinding aangegaan met je partner en die is belangrijker dan een tijdelijke verleiding.

Dus als je je aangetrokken voelt tot iemand anders en twijfels over de liefde steken de kop op, haal dan even diep adem. Het is niet het einde van de wereld, en ook niet het einde van de relatie. Jij bent de enige die in staat is om te besluiten of je de relatie beëindigt of niet. Zorg er wel voor dat je er goed over nadenkt en geen overhaaste beslissing neemt, geleid door emotie.

Ontrouw is natuurlijk een heel ander onderwerp. In deze gevallen is het probleem niet de verleiding, maar vooral het verbroken vertrouwen. Beide partners moeten dan besluiten of ze dit weer op kunnen bouwen, of dat ze liever de relatie verbreken en opnieuw beginnen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Illouz, E. (2009). El consumo de la utopía romántica: El amor y las contradicciones culturales del capitalismo (Vol. 3053). Katz editores.
  • Murray, S. L., Holmes, J. G., Griffin, D. W., Bellavia, G., & Rose, P. (2001). The mismeasure of love: How self-doubt contaminates relationship beliefs. Personality and Social Psychology Bulletin27(4), 423-436.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.