Een korte film over hoe liefde ons kan veranderen

Een korte film over hoe liefde ons kan veranderen

Laatste update: 22 april, 2017

Wat gebeurt er wanneer de liefde plotseling in je leven opduikt? Wat gebeurt er met je hobby’s en interesses? Kan het zijn dat deze gewoon verdwijnen of, juist in tegendeel, blijven ze gewoon bij ons? Wat is de beste optie?

We hebben allemaal een paar interesses, hobby’s en voorkeuren die we gedurende ons leven smeden. Sommige houden ervan om naar muziek te luisteren, terwijl anderen juist liever een boek zouden lezen. Er zijn ook mensen die dol zijn op dansen of die bijvoorbeeld graag een eindje gaan wandelen… We hebben een heel universum aan mogelijkheden tot onze beschikking om te kiezen welke dingen we het leukst vinden.

Maar plotseling verschijnt de liefde in ons leven en worden twee zeer verschillende werelden door de aantrekkingskracht tussen twee mensen met elkaar verenigd. Hoe kun je deze twee realiteiten het beste op elkaar aan laten sluiten? Wat kun je doen? In dit artikel delen we een korte film die je hierover aan het denken zal zetten…

“De balans bestaat in het vermogen om zowel jezelf als anderen te respecteren.”

-Walter Riso-

En plotseling verschijnt de liefde

Het zou zomaar jou kunnen overkomen, net als hoe het de hoofdpersoon in deze film overkwam, dat je ergens heel erg van houdt of graag een bepaalde hobby of sport beoefent. Zo veel dat je dagelijkse leven helemaal geen zin heeft als je niet minstens een paar minuutjes per dag aan deze hobby of sport zou kunnen besteden… Je routine wordt op een bepaalde manier aangestuurd door iets dat wij een passie zouden noemen en je kunt je je leven zonder deze passie absoluut niet voorstellen.

Verliefdheid

Maar dan plotseling kan de liefde in je leven opduiken zonder waarschuwing, zoals dit wel vaker gebeurt, en verandert zij de hele structuur van je leven. Deze persoon wordt jouw oogappeltje. Zonder het te weten heeft hij/zij namelijk al jouw plannen overhoop gegooid om jou iets nieuws en geweldigs te kunnen bieden waar jullie samen van kunnen genieten: liefde.

Samen zetten jullie een prachtig verhaal in elkaar, waarin jullie van alles met elkaar kunnen delen, waardevolle ervaringen en unieke momenten. Jouw verlangen en jouw dwaze verliefdheid veranderen jouw dagelijkse leven in iets heel anders dan waar je voorheen aan gewend was.

Misschien besteed je niet meer zo veel tijd aan hetgeen je zo dol op was of misschien ben je het zelfs helemaal vergeten. Doordat je ‘verliefd bent’, houden je gedachten zich namelijk alsmaar bezig met die andere persoon en het verlangen om meer tijd met hem/haar door te brengen… Deze verdwaasdheid is eventjes belangrijker dan je routine.

Liefhebben vereist twee mensen, maar toch zijn we ieder nog altijd één

Het is inderdaad zo dat we wanneer we verliefd zijn veranderen, aangezien we de persoon waar we verliefd op zijn op een geïdealiseerde manier bekijken. En we dromen over ervaringen waarin alles geweldig lijkt. Toch moeten we proberen om van die roze wolk af te komen. Doen we dit niet, dan zou de klap uiteindelijk veel te groot kunnen worden…

Samen in de Bioscoop

Niet idealiseren is bijna onmogelijk wanneer je een gevangene bent van deze dwaze verliefdheid. Wees echter voorzichtig dat je niet te lang in deze staat blijft hangen. De dag waarop je je realiseert dat die andere persoon eigenlijk helemaal niet zo is als jij had verwacht, kan de frustratie namelijk veel te goot zijn en de teleurstelling zeer wreed…

Nog een aspect waar je rekening mee moet houden, is dat je je ten opzichte van de liefde helemaal niet anders voor hoeft te doen dan je in werkelijkheid bent. In een relatie moet je authentiek en transparant zijn, ondanks je angsten. Je mag de persoon die je werkelijk bent niet aan de kant zetten alleen maar om ervoor te zorgen dat iemand anders jou leuk zal vinden. Hiermee bedrieg je jezelf namelijk twee keer: allereerst omdat je jezelf voor de gek houdt en ten tweede omdat je die andere persoon voor de gek houdt, en in beide gevallen maak je je ware zelf onzichtbaar.

Onzichtbaarheid en ideaal proberen te zijn, zijn geen goede ingrediënten om een relatie mee op te bouwen. Wanneer je verliefd bent, is het juist de oprechtheid die ervoor zorgt dat je gaat stralen, dat je recht door je blikken heen kunt kijken en je in staat bent om die andere persoon niet alleen jouw innerlijke licht, maar ook jouw innerlijke duisternis te laten zien… en vervolgens hand in hand verder te gaan op het pad dat jullie samen hebben aangelegd. In de liefde is het namelijk het belangrijkst om trouw aan jezelf te zijn, zodat die andere persoon de kans heeft jou te leren kennen.

In de korte film waar wij het over willen hebben, vergeet de hoofdpersoon dit volledig. Hij doet compleet het tegenovergestelde: hij laat een van zijn hobby’s vallen zodat zijn partner gelukkig en tevreden zal zijn… En jij, wat zou jij opgeven voor de liefde?

In de liefde is empathie altijd belangrijk

Als we even een momentje vrij zouden maken om over de liefde na te denken, dan zouden we deze korte film misschien op een andere manier gaan bekijken. Dan zouden we de film in verband brengen met de macht die empathie over een relatie kan hebben.

Tussen twee mensen is empathie een kracht die aan de kant van de relatie staat. Door empathisch ingesteld te zijn ten opzichte van onze partner, zijn we in staat om zijn emotionele wereld te bevatten en te begrijpen hoe hij zich op bepaalde momenten voelt. En deze empathie zou dienen als een richtlijn voor hoe we ons moeten gedragen en hoe we met deze andere persoon kunnen communiceren. Jezelf in de schoenen van je partner verplaatsen, zal de band tussen jullie twee sterker maken.

Net als in deze korte film, waarin de kip gevoelig en verdrietig lijkt te zijn wanneer ze erachter komt dat haar partner van eieren houdt, waar zij juist vandaan komt… en zonder eisen, is haar partner dankzij deze eenvoudige gave in staat om haar gevoelens op te pikken en besluit hij om een eind te maken aan zijn gedrag, zodat ze niet verdrietig zal zijn…

Relaties zijn ingewikkeld, maar dit maakt ze niet minder mooi. Het belangrijkste is om samen te groeien en toch nog jezelf te blijven.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.