Laat de verliefdheid het overnemen

Laat de verliefdheid het overnemen

Laatste update: 28 december, 2016

Ik hou van je en ik weet niet waarom of hoe lang het al zo is of voor hoe lang het zo zal zijn. Maar ik weet wel dat ik me vrij voel, dat ik mezelf ben en dat ik gelukkig ben. Je laat me vliegen, je laat me dromen. Ik wil blije en verdrietige momenten met je delen, spannende en saaie. Ik wil zien hoe het leven vloeit. Ik wil dat de liefde me overneemt.

We hebben ons allemaal wel eens zo gevoeld, en uit angst hebben we onszelf van alles afgevraagd: Waarom vindt hij me leuk? Hoe zal onze relatie eruitzien? Zullen we ruziemaken? Wat doe ik als hij me verlaat?

De liefde is een risico

Elke keer dat we verliefd worden, lopen we een risico. Het is een risico dat ons bang maakt, maar we zouden twijfels en rusteloosheid ons niet moeten laten overnemen en ons ervan laten weerhouden om van het moment te genieten. We moeten de onzekerheid over of die ander hetzelfde voelt voor ons of dat hij ons zal verlaten confronteren.

Als je niet in het moment leeft, als je niet het risico neemt om iets voor iemand te voelen, zul je nooit weten wat het inhoudt om in de zevende hemel te zijn. Om de hele tijd te lachen, de liefde te bedrijven, om passie te voelen. Er is geen garantie dat het goed zal uitpakken, noch dat het voor altijd zal zijn, noch dat de ander hetzelfde zal voelen voor jou. Maar het is het waard.

Stel

Wat gebeurt er wanneer je verliefd wordt?

Wanneer je verliefd wordt, zal het voelen alsof de wereld anders is, alsof je lichaam anders is en alsof alles in een ander ritme beweegt. Er zijn sommige reacties of tekenen die ons laten zien dat we verliefd aan het worden zijn. Te weten:

Je idealiseert de andere persoon

Vaak zien we wat we willen zien in de andere persoon. Misschien zien we iets dat we zelf missen of iets dat we verlangen. Mettertijd kan dit teleurstelling veroorzaken als de persoon die we dachten te zien eigenlijk niet echt bestaat. Hij is anders en als gevolg hiervan voelen we niet meer hetzelfde voor hem.

Het kan ook zo zijn dat we die persoon op een veel rationelere manier bekijken, precies zoals hij is, en dat we hem leuk vinden. Op deze manier is de relatie realistischer.

Je bent bang om afgewezen te worden

We zijn allemaal bang voor afwijzing, maar als we het niet proberen, zullen we nooit weten wat er zal gebeuren. Wederkerigheid in de liefde is ontzettend ingewikkeld, want het omvat vele factoren. Soms is de timing niet juist, soms is de persoon niet juist. Soms rennen we weg omdat we simpelweg bang zijn.

Angst is de reflectie van ons beschermingsinstinct. Het is normaal dat dit instict aanwezig is, maar er moet een grens zijn. Het is belangrijk dat we bepalen hoe ver het kan gaan, zodat het ons niet verlamt.

Jouw lichaam reageert

Ons gedrag verraadt ons wanneer we ons bevinden in het bijzijn van iemand die we leuk vinden. We kijken naar die persoon zonder dat we dit doorhebben, naar hoe hij beweegt, hoe hij praat, hoe hij zich kleedt. Elke keer dat we hem zien, nemen de emoties het over. Het is iets dat je voelt in je borst, iets dat je overweldigt. We voelen ons onhandig. We blozen.

Sluit je ogen en laat de liefde overnemen…

Liefde

Jezelf laten meeslepen door je gevoelens is een buitengewone gewaarwording. Het is belangrijk om in het huidige moment te leven en niet te geobsedeerd te zijn door de toekomst. Deze is tenslotte altijd onzeker. Het beste is om je te richten op het hier en nu.

Psycholoog Mihaly Csikszentmihalyi ontwikkelde hiervoor het ‘flow-begrip’, dat een staat symboliseert waarin we ons richten op de huidige activiteit en hiervan genieten. Om dit te doen moet je je volledig concentreren op de activiteit die je nu aan het doen bent, alsof je het besef van tijd en ruimte verloren hebt. Dus, geniet van het heden, van wat je precies op dit moment voelt. Maak je geen zorgen over hoe je je morgen zult voelen, want dat weet je niet. En denken aan die onzekerheid zal je ervan weerhouden om dit prachtige moment te zien.

En vergeet nooit dat de liefde geen leed omvat. Het is niet nodig om te lijden voor de liefde. Van liefde moeten we genieten, we moeten het beleven. Het zou je gelukkig moeten maken, tevreden, je zou plezier moeten hebben en verschillende sensaties leren kennen. Durf jij verliefd te worden?


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.